Έντονες αντιδράσεις πυροδοτούν οι σχεδιασμοί για το νέο ΕΣΥ που αφορούν στην Κρήτη και οι αναφορές που έκανε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στις εργασίες του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας.
Όπως είπε, μεταξύ άλλων, δεν μπορεί η Κρήτη να έχει 8 νοσοκομεία από τα οποία τα 4 να βρίσκονται στο Λασίθι. Υπογράμμισε επίσης ότι όσα χειρουργεία γίνονται στο νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, άλλα τόσα γίνονται στα άλλα τρία νοσοκομεία του νομού και τελικά καταλήγουν στο Πανεπιστημιακό του Ηρακλείου.
«Από την Κρήτη ξεκινά η διάλυση του ΕΣΥ», αναφέρει με αφορμή τις δηλώσεις Πλεύρη σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει: «Οι κυνικές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, με τις οποίες ανακοίνωσε κλείσιμο νοσοκομείων (το σχέδιο προβλέπει ότι θα ξεκινήσει από την 7η ΔΥΠΕ μέσα στο 2023), και «μαχαίρι» στη χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, κάνει πλέον ολοφάνερη την πρόθεση της Κυβέρνησης να ολοκληρώσει τη διάλυση του ΕΣΥ και να πριμοδοτήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα στον ευαίσθητο χώρο της υγείας.
Να μην τολμήσει να προχωρήσει σε αυτόν τον άθλιο σχεδιασμό συγχώνευσης ή κλεισίματος νοσοκομείων και περιορισμού του υγειονομικού προσωπικού, ιδιαίτερα στην Κρήτη, με τις ιδιαιτερότητες και τον τεράστιο υγειονομικό χώρο που καλύπτει» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
Για εμπαιγμό από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του νοσοκομείου Ιεράπετρας Ανδρέας Μαμαντόπουλος, ο οποίος μιλώντας στην «Π» υπογράμμισε ότι οι κάτοικοι της Ιεράπετρας θέλουν το δικό τους νοσοκομείο ενισχυμένο με προσωπικό και δεν πρόκειται να δεχτούν την υποβάθμισή του.
«Το νέο νομοσχέδιο για την υγεία διαλύει το ΕΣΥ, αλλά και το νοσοκομείο μας όπου σήμερα έχει απομείνει ένας αναισθησιολόγος μαζί με ένα επικουρικό κι αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε, θα συνεχίσουμε τον αγώνα» είπε ο κ.Μαμαντόπουλος.
«Επισφαλής η ζωή των ασθενών», η απάντηση του Συλλόγων εργαζομένων στον Πλεύρη
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου Ιεράπετρας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Μεταξύ άλλων ο κ. Πλεύρης ανέφερε ως παράδειγμα ότι «δεν μπορεί η Κρήτη να έχει 8 νοσοκομεία από τα οποία τα 4, να βρίσκονται στο Λασίθι».
Προφανώς ο κ. Πλευρης δεν γνωρίζει ότι η Ιεράπετρα:
- Είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του Νομού Λασιθίου.
- Είναι η τέταρτη σε πλυθησμο πόλη της Κρήτης (Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Ιεράπετρα)
- Είναι ο μοναδικός και μεγαλύτερος οικισμος της Κρητης στο Νότο (Λιβυκο πέλαγος)
- Είναι μια περιοχή που καλύπτει μήκος 75 χιλιομέτρων (από Βιάννο μέχρι Γουδουρα) εξυπηρετώντας τουλαχιστον 30.000 μόνιμους κατοίκους, που τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινους μήνες ξεπερνούν τους 45.000.
- Παράγει το ¼ των πρώιμων κηπευτικών όλης της Ελλάδας για εσωτερική διάθεση και εξαγωγές με αυξημένο αριθμό εργατικών και τροχαίων ατυχημάτων και υψηλής νοσηρότητας.
Προφανώς ο κ. Πλεύρης δεν εχει συνυπολογίσει την γεωγραφική ιδιαιτερότητα του νομού και το κακό όδικο δικτυο που κάνει δύσκολη και χρονοβόρα την πρόσβαση ακόμα και στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας, πόσο μάλλον αν ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί ακόμα πιο μακριά στο επόμενο νοσοκομείο.
Ένα γεγονός το οποίο – αν και ο ίδιος ενδέχεται να μη το γνωρίζει, καθότι στην πρόσφατη επίσκεψη του επέλεξε να τερματίσει την περιοδεία του στην πόλη του Αγ. Νικολάου -, ωστόσο το επιτελείο του Υ.Υ. και ιδιαίτερα η αναπληρώτρια Υπουργός κα Γκάγκα υπήρξε προσφάτως αυτόπτης μάρτυρας και είναι καθόλα ενήμερη επι των προαναφερθέντων”.
Οι εργαζόμενοι ακόμη τονίζουν:
“Μέχρι πρότινος είχαμε τις διαβεβαιώσεις της κεντρικής ηγεσίας, παρουσία του Διοικητή της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας αλλά και τοπικών βουλευτών – Υπουργών, ότι το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας θα βοηθηθεί άμεσα και ουσιαστικά σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Μέχρι χθές κε Υπουργέ η κεντρική ηγεσία αναγνώριζε την επιτακτική ανάγκη και την σημασία της ενίσχυσης της Δευτεροβάθμιας φροντίδας Υγείας στην πόλη της Ιεράπετρας.
Σας κρούουμε ετι μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου. Ο λόγος σας βασίζεται σε στοιχεία που αντικατοπτρίζουν μια στρεβλή πραγματικότητα. Σας επισημαίνουμε τις παραμέτρους που δε λάβατε υπόψη σας και σας υπογραμίζουμε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης του Νοσοκομείου της Ιεράπετρας δε ζημιώνει απλά τη Δημόσια Υγεια, αλλα καθιστά άμεσα επισφαλή τη ζωή των ασθενών της Νοτιανατολικής Κρήτης και αυτό δε θα το επιτρέψουμε”!