Κρίσιμα ζητήματα που έχουν ανοίξει στο πλαίσιο της κατασκευής του αεροδρομίου Καστελλίου, όπως για παράδειγμα η αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής, η τροφοδοσία του νερού, και η κατασκευή δανειοθαλάμων, τέθηκαν μεταξύ άλλων στη χθεσινή σύσκεψη που έγινε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης υπό το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κ. Ιωάννη Καρνέση.
Στη συνάντηση στην οποία συζητήθηκε και το θέμα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης και γενικότερα θέματα οδοποιίας συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Μινώα Πεδιάδας και Χερσονήσου, Φραγκάκης Εμμ. και Σέγκος Ιωάννης, ο Αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού Δ. Χερσονήσου Καλαϊτζάκης Εμμ., εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρείας του αεροδρομίου Καστελίου και υπηρεσιακά στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της ΑΔΚ.
Στη διάρκεια της σύσκεψης που σε πολλά σημεία της ήταν έντονη, εξετάστηκε το μεγάλο θέμα της προώθησης των τεχνικών εργασιών του εργοταξίου του αεροδρομίου, με αδρανή υλικά για την τροφοδοσία των οποίων έχουν επιλεγεί δύο περιοχές στο Νιπιδητό και στο Σμάρι. Όπως είναι γνωστό ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο Μινώα για το επίμαχο θέμα έχει αποφασίσει ότι εγκρίνει τη δημιουργία δανειοθαλάμων μόνο στο Σμάρι.
Μάλιστα όπως αναδείχτηκε στη χθεσινή σύσκεψη στην προτεινόμενη περιοχή που έχει επιλεγεί στο Σμάρι για τη δημιουργία δανειοθαλάμου εκτείνεται μέχρι τα όρια του Δήμου Χερσονήσου. Το Δημοτικό Συμβούλιο Μινώα αρνείται κατηγορηματικά να γίνουν οι υποδομές αυτές στο Νιπιδητό επειδή στο συγκεκριμένο σημείο βρίσκονται οι πιο παραγωγικές ποσοτικά και ποιοτικά γεωτρήσεις που καλύπτουν τεράστιες ανάγκες τροφοδοσίας νερού.
Ένα τέτοιο έργο που απαιτεί βαριές τεχνικές εργασίες αξιολογήθηκε ότι μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής και να στερηθεί το νερό που σήμερα λαμβάνει. Στον αντίποδα έχει προταθεί ως εναλλακτική λύση η κατασκευάστρια εταιρεία να απευθυνθεί σε ιδιωτικά λατομεία για να καλύψει τις ανάγκες της.
Επίσης σημαντικό ζήτημα το οποίο τέθηκε καθώς δεν έχει διευθετηθεί είναι η αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής του αεροδρομίου, αφού με δεδομένες τις οβιδιακές αλλαγές που δρομολογούνται στο γεωφυσικό ανάγλυφο της περιοχής είναι κρίσιμο ζητούμενο να εγκατασταθεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υποδομών.
Στη διάρκεια της συζήτησης έγινε μια συνολική ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του έργου του αεροδρομίου, και διαλογική συζήτηση για ειδικότερα ζητήματα σχετικά με θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της ΑΔΚ και λοιπών κρατικών υπηρεσιών σε περιφερειακό επίπεδο, για τα οποία υπάρχει τακτική συνεργασία.
Η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Κρήτης επανέλαβε στους παρευρισκόμενους την πρόθεση για εξεύρεση των βέλτιστων, κάθε φορά, περιβαλλοντικά, τεχνικά και κοινωνικά λύσεων, σε κάθε ζήτημα συνεργασίας που προκύπτει και ευχαρίστησε τον κ. Καρνέση για την επίσκεψη και την ενημέρωση που παρείχε.