Με σταθερό ρυθμό προχωρούν οι εργασίες για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου, το οποίο αναπτύσσεται στο Καστέλλι του Ηρακλείου Κρήτης. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η «Κ», επί του παρόντος, η πρόοδος υλοποίησης προσεγγίζει το 55%, σηματοδοτώντας την υπέρβαση του πρώτου μεγάλου οροσήμου στην κατασκευαστική πορεία. Θυμίζουμε ότι το έργο υλοποιείται από την εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης», στην οποία συμμετέχουν το ελληνικό Δημόσιο με ποσοστό 45,9%, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 32,46% και ο ινδικός όμιλος GMR με 21,64%. Η κατασκευή του αεροδρομίου έχει ανατεθεί στην ΤΕΡΝΑ, τον κατασκευαστικό βραχίονα του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Μπορεί η συνολική πρόοδος του έργου να εκτιμάται σήμερα σε περίπου 55%, ωστόσο ορισμένα επιμέρους τμήματα βρίσκονται σε ελαφρώς πιο προχωρημένο στάδιο. Προς την ολοκλήρωσή τους οδεύουν σταδιακά οι βαριές κατασκευαστικές εργασίες για το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλλι, το οποίο θα εκτείνεται σε συνολική έκταση 6.030 στρεμμάτων. Πιο αναλυτικά, ο πύργος ελέγχου προβλέπεται να έχει τελειώσει μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ σε δυναμική φάση εκτέλεσης βρίσκεται η διάστρωση της τελικής επιφάνειας στους ειδικούς διαδρόμους προσγείωσης, απογείωσης και στάθμευσης αεροσκαφών. Παράλληλα, ο κεντρικός αεροσταθμός έχει ήδη εισέλθει σε ώριμη φάση υλοποίησης, καθώς έχει ήδη ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός, ο οποίος περιλαμβάνει 65.000 κυβικά μέτρα οπλισμένου σκυροδέματος.
Ο ακριβής χρόνος έναρξης της λειτουργίας του νέου αερολιμένα θα εξαρτηθεί κυρίως από το πότε θα ολοκληρωθεί η παράδοση και εγκατάσταση των κρίσιμων αεροναυτιλιακών συστημάτων.
Αυτό που υπογραμμίζεται από αρμόδιες πηγές είναι ότι, παρότι οι κατασκευαστικές εργασίες προχωρούν με ομαλό και σταθερό ρυθμό από την ΤΕΡΝΑ, ο ακριβής χρόνος έναρξης της λειτουργίας του νέου αερολιμένα θα καθοριστεί σε σημαντικό βαθμό και από άλλους παράγοντες. Συγκεκριμένα, η τελική ημερομηνία θα εξαρτηθεί κυρίως από το πότε θα ολοκληρωθεί η παράδοση και εγκατάσταση των κρίσιμων αεροναυτιλιακών συστημάτων, διαδικασία που αποτελεί αρμοδιότητα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και ενδέχεται να επηρεάσει το συνολικό χρονοδιάγραμμα. Εξάλλου, μετά την περάτωση των κατασκευαστικών εργασιών θα ακολουθήσει μια μεταβατική περίοδος αρκετών μηνών, κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η σταδιακή μεταφορά των υπηρεσιών και δραστηριοτήτων από το υφιστάμενο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου στον νέο αερολιμένα. Η φάση αυτή θα περιλαμβάνει δοκιμαστική λειτουργία και εξομοίωση πλήρους δραστηριότητας, προκειμένου να διασφαλιστούν η απρόσκοπτη μετάβαση και η επιχειρησιακή ετοιμότητα. Η πλήρης λειτουργία του νέου αεροδρομίου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει εντός του 2027, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τις αερομεταφορές και τον τουρισμό στην Κρήτη.
νέο-αεροδρόμιο-ηρακλείου-στο-55-η-πρόοδ-563596957
Αυξάνονται οι πτήσεις προς την Αθήνα από Ευρώπη, ΗΠΑ, Ασία
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα κομβικής σημασίας πρότζεκτ, μιας και το αεροδρόμιο Ηρακλείου είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας, αποτελώντας σημείο αναφοράς για το εγχώριο τουριστικό προϊόν. Οπως ανέφερε πρόσφατα στην τοποθέτησή του στη Βουλή ο υφυπουργός υποδομών, Νίκος Ταχιάος, προβλέπεται η δρομολόγηση επενδύσεων άνω των 200 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ασφάλειας των αερομεταφορών γενικά, ενώ εφόσον προστεθούν στο πρόγραμμα και τα έργα υποδομών και αεροναυτιλίας του Διεθνούς Αεροδρομίου Ηρακλείου Κρήτης στο Καστέλλι, το σύνολο αυτό θα ξεπερνάει τα 313 εκατ. ευρώ.
Το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλλι υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετεί περισσότερους από 18 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα περιφερειακά αεροδρόμια της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Πρόκειται για το δεύτερο αεροδρόμιο στη χώρα που σχεδιάζεται και κατασκευάζεται εξαρχής με στρατηγική έμφαση στη βιωσιμότητα, τη δραστική μείωση του ενεργειακού και ανθρακικού αποτυπώματος, την ενσωμάτωση τεχνολογιών αιχμής και την παροχή προηγμένων, φιλικών προς τον επιβάτη υπηρεσιών. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη διαρκή αξιοποίηση τόσο των αεροπορικών όσο και των μη αεροπορικών δραστηριοτήτων (retail, logistics, τουρισμός), ώστε να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο, λειτουργικό και ανταγωνιστικό hub.