Νέα πρόστιμα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων! Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για την αντιπυρική περίοδο
φωτογραφία αρχείου

Δύο πρόστιμα επιβλήθηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων σε άτομα που έκαιγαν σκουπίδια και υπολείμματα καλλιεργειών, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος.

Όπως αναφέρεται από την Π.Υ. Χανίων, “η προστασία του τόπου μας έναντι των πυρκαγιών είναι υποχρέωση όλων μας. Να προσέχουμε!! Θέλουμε ενημερωμένους πολίτες και υπεύθυνους πολίτες. Είναι Ατομική ευθύνη όλων μας”.

ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΑΝ

Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 1.875€, 18 Μαΐου 2026, από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Χανίων, σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε καύση απορριμμάτων, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, σε περιοχή του δήμου Χανίων Κρήτης.
Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 1.125€, 18 Μαΐου 2026, από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Χανίων, σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, σε περιοχή του δήμου Χανίων Κρήτης.

ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν μία διαρκή και ιδιαίτερα απαιτητική πρόκληση, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση, τόσο στη συχνότητα, όσο και στην έντασή τους, ως συνέπεια της κλιματικής κρίσης.

Στη μάχη αυτή, που δίνεται κάθε χρόνο, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της πρόληψης. Η ενεργή συμμετοχή όλων μας είναι καθοριστική, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων.

Για τον λόγο αυτό έχουν θεσπιστεί σχετικές διατάξεις που καθορίζουν με σαφήνεια τις υποχρεώσεις όλων μας για ακαθάριστα οικόπεδα και τις ενέργειες που πρέπει να αποφεύγονται, με στόχο τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών.

Από την 1η Μαΐου ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος. Το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους συμπολίτες μας να επιδείξουν υπευθυνότητα και να συμμορφώνονται με τις ισχύουσες οδηγίες, συμβάλλοντας ενεργά στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του φυσικού πλούτου της χώρας.

Αν δείτε καπνό, φλόγες ή οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιά:

Καλέστε αμέσως την Πυροσβεστική στο 199 ή στο 112

Καλέστε μας αμέσως! Μην υποθέσετε ότι έχει καλέσει κάποιος άλλος πριν

Μην κλείσετε το τηλέφωνο, προτού δώσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για:

– την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε,

– το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς,

– την ένταση του ανέμου στην περιοχή και

– το είδος της βλάστησης που καίγεται

Απομακρυνθείτε αμέσως από την περιοχή

Διευκολύνετε την πρόσβαση των Πυροσβεστικών δυνάμεων

Αν βρίσκεστε στην ύπαιθρο:

Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες
Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι
Αποφύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες)
Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα
Μην αφήνετε τα σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης
Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου

Η πρόληψη είναι ευθύνη όλων μας.

Η πρόληψη σώζει ζωές — γίνε μέρος της προσπάθειας

Η φωτιά δεν είναι θέαμα. Σε κάθε περίπτωση, για τη δική μας ασφάλεια, ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών. Το πρόστιμο που επιβάλλεται, σε περίπτωση πρόκλησης πυρκαγιάς, είναι μεγάλο. Αυτοσκοπός δεν είναι το πρόστιμο, αλλά η πρόληψη και η αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια ή πρόθεση. Είναι Ατομική ευθύνη όλων μας!!!

ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΣΤΕ – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ – ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ