O εντεταλμένες σύμβουλος Δημόσιας Περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης
Ο εντεταλμένος σύμβουλος Δημοτικής Περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης

Στο Δημοτικό Συμβούλιο φέρνει το κρίσιμο θέμα των δημόσιων κτηρίων στο κέντρο της πόλης, ο εντεταλμένες σύμβουλος Δημόσιας Περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης  με στόχο να επαναδιατυπωθεί το αίτημα της διεκδίκησης τους από τη Λότζια και παράλληλα να γίνει επανεκκίνηση της προσπάθειας να περάσουν στα χέρια του Δήμου.

Ο ίδιος εξηγεί ότι σύμφωνα με πρόσφατη επίσημη απάντηση του υπουργού κ. Σταϊκούρα για το επίμαχο θέμα,  προκύπτει ότι  τα κτήρια της Τροχαίας και της Αστυνομίας είχαν γίνει μπαλάκι ανάμεσα στα εμπλεκόμενα υπουργεία, καθώς «είχε παραχωρηθεί η χρήση τους χωρίς αντάλλαγμα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στο Υπουργείο Οικονομικών, τα οποία ζήτησαν την αποδέσμευση της παραχώρησης λόγω υψηλού κόστους επισκευής, η οποία έγινε αποδεκτή».

Αντίστοιχα σύμφωνα με την ίδια απάντηση του υπουργού  – τονίζει ο κ. Βασιλάκης- το κτήριο του Ειρηνοδικείου πρόκειται να δοθεί σε εταιρεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης προκειμένου να δρομολογήσει την αποκατάστασή του.

Όπως εξηγεί ο κ. Βασιλάκης, ο Δήμος Ηρακλείου δαπανά πολύ σημαντικά χρηματικά ποσά για να στεγάσει σημαντικές διοικητικές λειτουργίες του

Μάλιστα χαρακτηριστικά τονίζει «εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης και συγκεκριμένα στην καρδιά της πόλης του Ηρακλείου, υπάρχουν δημόσια κτήρια τα οποία στην πλειονότητά τους δεν αξιοποιούνται από το Δημόσιο ή από ιδιώτες.

Έχουν υποστεί σημαντικές φθορές από την έλλειψη συντήρησής τους, αλλά και από αυθαιρεσίες και παράνομες ενέργειες.

Παράλληλα, την τρέχουσα περίοδο υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου, σχολεία, γραφεία Δημοτικών Κοινοτήτων, Κέντρα Κοινωνικής Φροντίδας κλπ στεγάζονται σε μισθωμένα ακίνητα, ενώ υπάρχουν σημαντικές ανάγκες και για τη στέγαση υπηρεσιών και τη δημιουργία νέων δημοτικών κοινωνικών και πολιτιστικών δομών.

Ο Δήμος Ηρακλείου προσπαθώντας να περιορίσει, κατά το δυνατόν, τις δαπάνες στέγασης των υπηρεσιών του, αξιοποιώντας και προβάλλοντας ταυτόχρονα την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά αυτού του τόπου, έχει  ζητήσει την παραχώρηση της χρήσης των κτηρίων όπου άλλοτε στεγάζονταν η Τροχαία και τα Αστυνομικά Τμήματα Ηρακλείου.

Το πρώτο αίτημα κατατέθηκε το έτος 2012 επί δημαρχίας κ. Γιάννη Κουράκη και ακολούθησαν και αιτήματα κατά την πρώτη θητεία του κ. Βασίλη Λαμπρινού.

Με ομόφωνη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την εκ νέου διεκδίκησή τους από την ΕΤΑΔ προτείνοντας ως χρήση στο ακίνητο της πρώην Τροχαίας (ΒΚ6Α)  να στεγαστεί η διαδραστική συλλογή του Δήμου για την περίοδο 1941-1945 και στο ακίνητο του πρώην Α & Β Αστυνομικού Τμήματος (ΒΚ6Β) να στεγαστούν περιοδικές εκθέσεις τοπικών καλλιτεχνών καθώς και το παράρτημα  εφημερίδων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Από πρόσφατη απάντηση του Υπ. Οικονομικών σε ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου κ. Σωκράτη Βαρδάκη, προκύπτει ότι είχε παραχωρηθεί η χρήση των κτηρίων αυτών χωρίς αντάλλαγμα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στο Υπουργείο Οικονομικών, τα οποία ζήτησαν την αποδέσμευση της παραχώρησης λόγω υψηλού κόστους επισκευής, η οποία έγινε αποδεκτή.

Εν όψει νέου αιτήματος παραχώρησης, κρίνεται σκόπιμο αυτό να συνοδευτεί από μια σύγχρονη απόφαση της νέας δημοτικής Αρχής.

Προτείνεται η νέα χρήση του ακινήτου της πρώην Τροχαίας να είναι η ίδια με αυτήν της προηγούμενης απόφασης, ενώ αυτή για το κτήριο της Αστυνομίας να περιλάβει περισσότερες χρήσεις, επιτρέποντας μεγαλύτερη ευελιξία στην αξιοποίησή του.

Ως εκ τούτου η νέα πρόταση διαμορφώνεται ως εξής: το κτήριο ΒΚ6Α να αξιοποιηθεί για τη στέγαση της  ήδη πλούσιας διαδραστικής συλλογής του Δήμου για την περίοδο 1941-1945, και γραφείων των αρμόδιων για την έκθεση τμημάτων της Δ/νσης Πολιτισμού, με την προϋπόθεση να βρεθεί λύση για την πρόσβαση στο κτήριο ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Το κτίριο ΒΚ6Β να αξιοποιηθεί από το Δήμο για τη στέγαση περιοδικών εκθέσεων του εξαιρετικά ενδιαφέροντος καλλιτεχνικού δυναμικού που διαθέτει η πόλη καθώς και τμήματος της δημοτικής συλλογής έργων τέχνης, ενώ σε άλλο όροφο του κτηρίου να στεγαστούν υπηρεσίες του Δήμου που σήμερα αντιμετωπίζουν οξύ στεγαστικό πρόβλημα.