To μεγάλο έργο ανάπλασης στην περιοχή του Λάκκου

Ενώ βαίνει στην τελική ευθεία η ολοκλήρωση και παράδοση του μεγάλου έργου ανάπλασης στην περιοχή του Λάκκου, η Λότζια βάλει πλώρη για τον επόμενο στόχο της που δεν είναι άλλος από την ανάπλαση της λεωφόρου Καλοκαιρινού.Παράλληλα δρομολογείται και το σημαντικό έργο της συντήρησης και αναβάθμισης της πλατείας Ελευθερίας που αναμένεται να αποκαταστήσει τη σημερινή εικόνα του κοινόχρηστου χώρου που εμφανίζει δεκάδες προβλήματα τα οποία απαιτούν άμεσα αντιμετώπιση.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων κ. Γ.Αναστασάκη, η μεγάλη παρέμβαση στην περιοχή του Λάκκου συνέβαλλε καθοριστικά στο να αναβαθμιστεί το προφίλ και να αναδειχτεί έντονα το ιστορικό στοιχείο της περιοχής που για χρόνια ζούσε στη σκιά της εγκατάλειψης.

Τώρα πλέον η εικόνα αυτή αλλάζει, καθώς τα έργα ανάπλασης που εκτελέστηκαν αναβάθμισαν λειτουργικά και αισθητικά την περιοχή, στην οποία έχουν αρχίσει πολλοί ιδιοκτήτες να ξαναφτιάχουν τα σπίτια τους .

Αυτό όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος είναι ένα πραγματικά αισιόδοξο γεγονός που πρακτικά δείχνει πόσο σημαντική ήταν η παρέμβαση που έγινε στην περιοχή, καθώς στην πράξη αποδεικνύεται ότι λειτουργεί σαν εφαλτήριο σε πολλούς ιδιοκτήτες κτισμάτων που είχαν εγκαταλείψει τα ακίνητα τους, να μπουν στη διαδικασία για την αξιοποίηση τους. Με τον τρόπο αυτό, αποκτά ξανά ζωή μια ιστορική περιοχή του κέντρου, που είναι και κυρίαρχο ζητούμενο για την πόλη.

Στο μεταξύ η Λότζια έχει αρχίσει ήδη να αναζητά πόρους για να ανοίξει το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο της ανάπλασης που δεν είναι άλλο από αυτό της λεωφόρου Καλοκαιρινού. Μάλιστα όπως σημειώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, «πακέτο» με την Καλοκαιρινού θα προχωρήσει και η ανάπλαση της οδού Οδηγητρίας που πρόκειται να ενταχθεί στον ίδιο σχεδιασμό, καθώς της αποδίδεται κομβικός ρόλος μέσα από την κυκλοφοριακή μελέτη της Λότζια.

Όπως έχει γράψει η «Π» η Οδηγητρίας θα λειτουργήσει σαν έξοδος  στην κίνηση των ταξί και των λεωφορείων και ακριβώς επειδή θα επιβαρυνθεί μεγαλύτερο φορτίο σε ό,τι αφορά την κίνηση των οχημάτων έχει ενταχθεί στο σχεδιασμό ανάπλασης. Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος, η παρέμβαση ανάπλασης στην Καλοκαιρινού μέχρι και το ύψος που συμβάλλει με τη Γιαμαλάκη, θα γίνει κατά τα πρότυπα της Δικαιοσύνης, ώστε να υπάρχει μια ομοιογένεια σε ό,τι αφορά στο αισθητικό αποτέλεσμα που προκύπτει.

Πιο συγκεκριμένα με βάση το σχεδιασμό που δρομολογείται το συγκεκριμένο τμήμα θα παραμείνει πεζόδρομος, πράγμα το οποίο σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο αποτελεί και αίτημα του εμπορικού κόσμου της περιοχής. Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο τμήμα της Καλοκαιρινού, από το ύψος της Γιαμαλάκη μέχρι τη Χανιόπορτα, το σκηνικό αλλάζει, αφού μιλάμε για μια οδική αρτηρία από την οποία δεν μπορούμε να διακόψουμε την κίνηση των οχημάτων. Ασφαλώς και θα γίνει ανάπλαση, η οποία θα είναι διαμορφωμένη με τρόπο ώστε να μπορεί να σηκώνει το κυκλοφοριακό βάρος των οχημάτων και στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται να διαμορφωθεί με σύγχρονα υλικά επίστρωσης.

Η παρέμβαση αυτή όπως σημειώνει έρχεται να αναβαθμίσει με ποιοτικά χαρακτηριστικά μια σπουδαία ιστορική αρτηρία της πόλης, και να τονώσει αποφασιστικά τον εμπορικό χαρακτήρα της μέσα από την υπεραξία που θα πάρουν τα ακίνητα της περιοχής μετά την παρέμβαση ανάπλασης. Ένα ακόμα κομμάτι του παζλ των δρομολογούμενων παρεμβάσεων είναι και αυτό που αφορά στην συντήρησης-αναβάθμισης της πλατείας Ελευθερίας στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται αύξηση του πρασίνου με φυτεύσεις, αντικατάσταση πλακών και καθιστικών όπως αυτά που είναι γύρω από τα δέντρα και νέο φωτισμό.

Ο κ. Αναστασάκης σημειώνει ότι όπως και ο δήμαρχος κ. Β. Λαμπρινός είχε ξεκαθαρίσει μέσα από τις κατά καιρούς δηλώσεις του, η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου δεν είναι απλώς βήμα. Είναι ένα άλμα προς το μέλλον, μέσα από την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του, που διαμορφώνει ποιοτικούς όρους σε ένα ιστορικό τμήμα του αστικού ιστού, το οποίο θα απολαύσουν και οι Ηρακλειώτες και οι επισκέπτες  του Ηρακλείου.