Τέσσερα νέα έργα προϋπολογισμού σχεδόν 1 εκατομμυρίου, που αφορούν δράσεις στήριξης εξαρτημένων ατόμων στην Κρήτη, υπέγραψε ο περιφερειάρχης Κρήτης.
Τα έργα εντάσσονται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κρήτη 2014 – 2020» με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και αφορούν κινητή μονάδα Περιφέρειας Κρήτης, με έδρα το Ηράκλειο, πολυδύναμο κέντρο με έδρα τα Χανιά, πολυδύναμο κέντρο με έδρα τον Άγιο Νικόλαο και μονάδα για άτομα με ψυχιατρική συννοσηρότητα με έδρα το Ηράκλειο.
Μέσω της χρηματοδότησης προβλέπεται η πρόσληψη προσωπικού για τη λειτουργία των μονάδων για 24 μήνες.
Τα Πολυδύναμα Κέντρα έχουν σαν στόχο την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υποστήριξης και βραχείας παρέμβασης σε όλες τις επιμέρους ομάδες εξαρτημένων ατόμων. Η Μονάδα για άτομα με ψυχιατρική συννοσηρότητα θα παρέχει θεραπευτική – συμβουλευτική υποστήριξη για άτομα με διπλή διάγνωση (συνύπαρξη κάποιας μορφής εξάρτησης με ψυχιατρική διαταραχή). Η κινητή μονάδα θα υποστηρίξει τη λειτουργία των μονάδων του ΚΕΘΕΑ σε περιοχές εκτός του αστικού ιστού.
Ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για θέματα υγείας-κοινωνικής πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς ανέφερε: «Μια σημαντική ημέρα σήμερα καθώς εντάσσονται στο πρόγραμμα Κρήτη 2014-2020 σημαντικά έργα που αφορούν τα άτομα με εξάρτηση στην Κρήτη. Πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουν και θα αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες που προσφέρονται στα άτομα με εξάρτηση με στόχο τη φροντίδα, την αποκατάσταση και την αποθεραπεία τους. Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος προβλέπεται η πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού που θα στηρίξει τη λειτουργία των παραπάνω δομών προς όφελος των εξαρτημένων ατόμων».
Ο υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ στην Κρήτη Μιχάλης Σκουλάς ευχαριστώντας τον περιφερειάρχη Κρήτης για τη στήριξη, ανέφερε ότι «πρόκειται για μια πολύ σημαντική ημέρα για τις κοινωνικές δομές του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ στο νησί. Η στήριξη της περιφέρειας όλα τα χρόνια είναι δεδομένη και ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη. Πιστεύω ότι και το Υπουργείο και, σε ό,τι την αφορά, η Περιφέρεια και οι Δήμοι θα έχουν μία συνεργασία ώστε οι δομές αυτές που θα δοθεί πολύς κόπος και ενέργεια για την πρόσληψη εκπαίδευση ένταξη του προσωπικού να αξιοποιηθούν τα επόμενα χρόνια».
Προγραμματική
Στο μεταξύ υπογράφτηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης, του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Κρήτης, για την για την ενσωμάτωση και προτεραιοποίηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
Τη σύμβαση υπέγραψαν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με τον νέο πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Παναγιώτη Τσακαλίδη.
Με τη σύμβαση εγκαθιδρύεται η συστηματική συνεργασία των δύο φορέων και η υποστήριξη, μέσω σχετικών αναπτυξιακών μελετών, από το Πανεπιστήμιο Κρήτης προς την Περιφέρεια Κρήτης για τον σχεδιασμό πρωτοβουλιών, προκειμένου να επιτευχθεί η προσαρμογή και ενσωμάτωση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης σε επίπεδο περιφερειακών στρατηγικών και πολιτικών.
Ειδικότερα, για την αποτελεσματική αξιοποίηση των ευκαιριών που δίνει το πλαίσιο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Κρήτης το Πανεπιστήμιο Κρήτης αναλαμβάνει: (α) τη μελέτη καλών πρακτικών για την προσαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης σε Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (β) τη διάγνωση του δυναμικού της Περιφέρειας Κρήτης για την ενσωμάτωση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στο πλέγμα δράσεων της αναπτυξιακής πολιτικής της, και (γ) την πρόταση δράσεων για την αξιοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δηλώσεις του ανέφερε: «Ξεκινήσαμε πρώτοι από την Περιφέρειά μας σε συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών την πρωτοβουλία και είχαμε και την εκπροσώπηση της Περιφέρειας Κρήτης στη Νέα Υόρκη, την έδρα του ΟΗΕ. Θέλουμε να συμβάλουμε στους 17 στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης να αναδείξουμε αυτά τα οποία πρέπει να κάνουμε προς όφελος του περιβάλλοντος και ευρύτερα των πολιτών».
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Παναγιώτης Τσακαλίδης ανέφερε: «Το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα βοηθήσει την Περιφέρεια Κρήτης με συστηματικό τρόπο να γίνει η προτεραιοποίηση των στόχων τα επόμενα χρόνια. Σημαντικό επίσης είναι το πώς η εκπαίδευση θα μπορέσει να συνδεθεί με την πραγματική οικονομία, με περιβαλλοντικούς στόχους, με την δια βίου μάθηση κ.ά.».
Πρέπει να τονιστεί πως ήδη και στο πλαίσιο της συνεργασίας και της διαβούλευσης, στις 23 Απριλίου 2019, η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος και τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, πραγματοποίησε ημερίδα με τίτλο «Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και η Ενσωμάτωση τους στις Περιφερειακές Στρατηγικές» όπου παρουσιάστηκε ο Οδικός Χάρτης προσαρμογής της Περιφέρειας Κρήτης και αναγνωρίστηκε ότι είναι First Mover μεταξύ όλων των Περιφερειών στην Ελλάδα και λειτουργεί ως παράδειγμα καλής πρακτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο.