“Ναι“ στην αποχή από τα πανηγύρια και τα γλέντια λένε οι Ηρακλειώτες, υποστηρίζοντας την απόφαση να σταματήσουν τουλάχιστον τον Ιούλιο, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση μετά τα ήξεις-αφήξεις και τις παλινωδίες. Ωστόσο δεν είναι λίγοι κι εκείνοι που συμφωνούν μεν, αλλά την ίδια ώρα θέτουν με σκεπτικισμό διάφορα ερωτήματα για τις γενικότερες αποφάσεις που λαμβάνονται και προκαλούν απορία.
Ειδικότερα ένα μεγάλο ποσοστό θα προτιμούσε να μην πάει σε χώρους που θα γίνει συνάθροιση πολλών ατόμων, γιατί σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα ήταν εύκολο να τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα. Στις ερωτήσεις αν τον βρίσκει σύμφωνο η απαγόρευση των πανηγυριών κι αν θα πήγαινε ο ίδιος, ο κ. Παναγιώτης Τριανταφύλλου απαντάει χαρακτηριστικά: «Ε, για ένα μικρό χρονικό διάστημα, ναι, ας απαγορευτούν, έναν, δυο μήνες… Όχι δεν θα πήγαινα, δεν πιστεύω ότι μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα, ακόμα κι αν θέλει κάποιος να τα τηρήσει, δεν γίνεται».
Όπως αναφέρει από την πλευρά της η κυρία Μελτίνη για τον κοροναϊό «είναι κοινωνικό το ζήτημα, ο συνωστισμός και οι κλειστοί χώροι είναι κάτι βασικό που πρέπει να προσέξουμε», ενώ θα πρέπει ο κάθε άνθρωπος με βάση την ατομική του ευθύνη να τηρεί τα μέτρα και να αποφεύγει τέτοιου είδους εξόδους.
Ο κύριος Γιάννης Μανιάτης μάς απαντάει: «Συμφωνώ γιατί υπάρχουν πολλές ευπαθείς ομάδες, κυρίως γι’ αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να προσέχουμε. Δεν βλέπω όμως να τηρούνται τα μέτρα γενικά. Δεν θα πήγαινα, γιατί ανήκω κι εγώ σε ευπαθή ομάδα και φανταστείτε ότι έχω σταματήσει να πηγαίνω και στην καφετέρια».
Παρότι η απόφαση αυτή θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τόσο την οικονομία της περιοχής που θα οργάνωνε το πανηγύρι, όσο και τους μικρούς επιχειρηματίες, αρκετοί πολίτες συμφωνούν σε γενικές γραμμές στη μη πραγματοποίησή τους, εφόσον αυτό γίνεται για την προστασία όλων.
Μάλιστα άτομα μεγάλης ηλικίας ακόμα και τώρα αποφεύγουν να πηγαίνουν στην εκκλησία την ώρα της Λειτουργίας για να μην έρθουν σε επαφή με αρκετό κόσμο, και προτιμούν να προσευχηθούν κρατώντας τις αναγκαίες αποστάσεις, μιας και τα περισσότερα θύματα του ιού ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. «Νομίζω -υποστηρίζει η κυρία Αναστασία Δουλγεράκη- ότι δεν έχει περάσει ο κίνδυνος. Εγώ δεν πάω ούτε στη εκκλησία όπως πήγαινα. Μόνο όταν τελειώσει η Λειτουργία πάω να ανάψω ένα κερί, όταν είναι άδεια. Δεν πρέπει λοιπόν ο κόσμος να υποτιμά τον κίνδυνο και να νομίζει ότι πέρασε».
Συμφωνούν με την απόφαση, αλλά με επιφυλάξεις
Ωστόσο κάποιοι αντιμετωπίζουν το ζήτημα με σκεπτικισμό, καθώς θεωρούν πως το γεγονός ότι απαγορεύει η κυβέρνηση τα πανηγύρια και ταυτόχρονα επιτρέπει τα ταξίδια από χώρες του εξωτερικού που έχουν πληγεί αρκετά από την πανδημία είναι αντιφατικό. «Δεν θα πήγαινα, αλλά θεωρώ όλο το πράγμα λάθος, δηλαδή αν απαγορευτεί το πανηγύρι πρέπει να απαγορευτούν κι οι πτήσεις. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, θα πρέπει να είναι όλα ανοιχτά ή όλα κλειστά» τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Ασπασία Σταυρουλάκη.
Η κυρία Αθηνά Μπούκλα δηλώνει επίσης: «Αν και δεν πηγαίνω σε πανηγύρια, καταλαβαίνω τον σκοπό της απόφασης, δεν μπορώ όμως να μην παρατηρήσω ότι την ίδια στιγμή επιτρέπονται οι πτήσεις από το εξωτερικό και μαθαίνουμε ότι πολλά από τα νέα κρούσματα αφορούν τουρίστες. Είναι αντιφατικές αυτές οι αποφάσεις».
Και ο κύριος Δημήτρης Καγιαμπάκης (Καγιαμπής) συμφωνεί με το μέτρο, όμως παρατηρεί την τάση να απαγορεύονται κοινωνικές εκδηλώσεις λόγω του ιού και να αμελούνται οι έλεγχοι στους χώρους εργασίας. «Συμφωνώ με το μέτρο αλλά στους τόπους δουλειάς, στις βιομηχανίες, εκεί τι γίνεται; Δεν τηρούν κανένα μέτρο προστασίας των εργαζομένων.
Δεν είναι αντίφαση αυτό; Εγώ συμφωνώ να υπάρχουν μέτρα προστασίας για τα πανηγύρια, αλλά στις μεγάλες επιχειρήσεις γιατί δεν ελέγχει το κράτος αν δίνονται οι απαραίτητες προφυλάξεις στους εργαζόμενους; Θα πήγαινα σε πανηγύρι, αλλά με προσοχή, τηρώντας τα μέτρα κι από μακριά».
Διαφωνίες
Βέβαια υπάρχουν και οι διαφωνίες ως προς την ανάγκη να παρθούν τόσο σοβαρά μέτρα απαγόρευσης. Ο κύριος Πέτρος Μανωλάκης δίνει έμφαση στους κινδύνους που ενέχει η παρεμβατικότητα του κράτους στην κοινωνική ζωή. Συγκεκριμένα μας δηλώνει: «Δεν συμφωνώ με την απαγόρευση των πανηγυριών και με οποιαδήποτε καταστολή δημόσιας συνάθροισης. Δεν θα έπρεπε να είναι ρόλος του κράτους αυτός.
Ελεύθεροι πολίτες είμαστε και θα πρέπει να έχουμε την ελευθερία να κάνουμε μαζώξεις με προσωπική μας ευθύνη. Ναι, και βέβαια θα πήγαινα». Η κυρία Κωνσταντίνα Κανακάκη στο ίδιο μήκος κύματος δήλωσε: «Όχι, δεν συμφωνώ, είναι υπερβολικό το μέτρο για τα πανηγύρια, ποιος ο σκοπός;
Σε λίγο θα μας κάνουν να φοβόμαστε και τον διπλανό μας. Και βέβαια θα πήγαινα τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα, αλλά θα πήγαινα». Όμως και άλλοι συμπολίτες μας δίνουν έμφαση στην ικανότητα των συνειδητοποιημένων πολιτών να αποφασίζουν για τις ζωές τους.
Η κυρία Κατερίνα Καρέτσου μάς απαντάει: «Δεν συμφωνώ με την απαγόρευση, πιστεύω ότι τα πανηγύρια πρέπει να γίνονται, θεωρώ το μέτρο ακραίο και πατερναλιστικό. Αν θέλουμε, έχουμε την ικανότητα να τηρήσουμε τα μέτρα που προτείνουν οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς. Κι εγώ τηρώ τα μέτρα και προσπαθώ να προσέχω. Ναι λοιπόν, θα πήγαινα σε ένα πανηγύρι με προσοχή στις αποστάσεις και ψυχραιμία».