Πολλές οι αιτήσεις στέγασης, λίγοι οι οικίσκοι στο Δήμο Μινώα, και αυστηρά τα κριτήρια της Γενικής Δ/νσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών βάση των οποίων θα γίνει η επιλογή όσων θα φιλοξενηθούν στις προσωρινές κατασκευές. Ξεπερνούν τις 200 οι αιτήσεις όσων προσπαθούν να αποκτήσουν μια θέση στους οικίσκους, οι οποίες θα αρχίσουν να επεξεργάζονται από την αρμόδια επιτροπή του Δήμου, με σκοπό να γίνει όσο το δυνατό ταχύτερα η τελική επιλογή όσων προκρίνονται.
Όπως είναι γνωστό με βάση επίσημο έγγραφο του υπουργείου έχει ανακοινωθεί ότι βρίσκεται στον αέρα διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια άλλων 90 οικίσκων, όμως είναι φανερό οι οικίσκοι ότι δεν μπορούν να φτάσουν τους 420 που ο Δήμος διεκδικεί. Στο ίδιο έγγραφο – όπως έχει γράψει η «Π»- το υπουργείο αναδεικνύει το ζήτημα της επιδότησης ενοικίου συγκατοίκησης με ποσά της τάξεως των 300 ως 500 ευρώ το μήνα ανάλογα με τα μέλη των συνοικούντων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι για το σκοπό αυτό πρόκειται να υπογραφεί σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Από την πλευρά του πάντως ο Δήμος αξιοποιεί και την εναλλακτική λύση των ξενοδοχείων, στα οποία φιλοξενείται ένας σημαντικός αριθμός άστεγων σεισμόπληκτων. Σύμφωνα με το Δήμαρχο κ. Μ. Φραγκάκη, στα ξενοδοχεία υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων που φιλοξενούνται δωρεάν από χορηγίες επιχειρηματιών και άλλα ξενοδοχεία πληρώνονται κανονικά.
Η διαδικασία αυτή όπως εξηγεί ο δήμαρχος, έχει μια ροή, διότι κάποια ξενοδοχεία κλείνουν και από άλλα ζητείται η παράταση της λειτουργίας τους για να φιλοξενήσουν τους άστεγους που γίνεται προσπάθεια να βρίσκονται όλοι μαζί. Ωστόσο όπως σημειώνει είναι αδύνατο να σηκώσει ο Δήμος αυτό το οικονομικό βάρος στις πλάτες του, καθώς όπως τονίζει, το κόστος είναι πάνω από τις δυνάμεις του.
Να εκτελεστεί άμεσα το πρώτο αμετάκλητο πρωτόκολλο κατεδάφισης
Στο μεταξύ ο δήμαρχος Μινώα κ. Μ. Φραγκάκης με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει ότι είναι κρίσιμο ζητούμενο να εκτελεστεί το αμετάκλητο πρωτόκολλο κατεδάφισης που έχει εκδοθεί για το διώροφο κτήριο το οποίο πρέπει άμεσα να καθαιρεθεί, διότι έχει κόψει στη μέση την κίνηση στο Αρκαλοχώρι όπως χαρακτηριστικά σημειώνει. Ωστόσο όπως δεικτικά τονίζει, ο Δήμος δεν μπορεί να πάρει πάνω του αυτό το κόστος, διότι δεν έχει κανένα σχετικό κωδικό που να του δίνει τη δυνατότητα αυτή.
Η οικονομική αποτίμηση της καθαίρεσης υπολογίζεται στα 70 χιλ ευρώ τα οποία εξηγεί ότι δεν μπορεί να φορτωθεί το δημοτικό ταμείο, μαζί με τόσα άλλα. Ο κ. Φραγκάκης εξηγεί ότι θα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα η καθαίρεση του ακινήτου, το οποίο αν δε φύγει δεν μπορεί να επανεκκινήσει η ζωή στο Αρκαλοχώρι. Είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο ακίνητο το οποίο τάχιστα θα πρέπει να απομακρυνθεί.