“Να σταματήσουν τώρα όλες οι εργασίες στην πίστα του αεροδρομίου”

Η Ένωση ιδιωτικών υπαλλήλων Ηρακλείου ζητάει – λόγω καύσωνα – την παύση εργασιών στους εξωτερικούς χώρους του αεροδρομίου για τους υπαλλήλους σε εταιρείες handling αλλά και σε όσους εργάζονται στην πίστα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου

Από το πρωί τα μέλη της Διοίκησης της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου  δεχόμαστε καταγγελίες από εργαζόμενους στο αεροδρόμιο ότι οι συνθήκες είναι αποπνικτικές! Ενώ η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 40 βαθμούς Κελσίου οι συνάδελφοί μας στις εταιρείες handling που δουλεύουν στην πίστα του αεροδρομίου και στη διαλογή των αποσκευών έρχονται αντιμέτωποι με αντίξοες συνθήκες δεν μπορούν να πάρουν ανάσα!

Απευθυνόμαστε σε όλους τους υπεύθυνους, στις εταιρείες, στον Αερολιμενάρχη στην κυβέρνηση, απαιτούμε εδώ και τώρα την παύση των εργασιών στους εξωτερικούς χώρους! Δε θα περιμένουμε να καταλήξουν οι συνάδελφοί μας στο νοσοκομείο! Χωρίς λήψη μέτρων το εργατικό ατύχημα θα είναι αναπόφευκτο! Είναι ντροπή για τα κέρδη τους να βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή μας! Ήξεραν ότι θα επικρατούν συνθήκες καύσωνα αυτές τις μέρες και παρόλα αυτά δεν πήρε κανένας τους κανένα μέτρο ουσιαστικής προστασίας των εργαζομένων που λιώνουν στους χώρους δουλειάς!

Έχει εγκληματικές ευθύνες η κυβέρνηση η οποία αρκέστηκε στις συστάσεις και τις συμβουλές και δεν πήρε καμία απόφαση για να δεσμεύσει τους εργοδότες να τηρήσουν τα μέτρα που ζητούν οι εργαζόμενοι μέσα από τα σωματεία τους!

Έστω και τώρα καλούμε κυβέρνηση, αερολιμενάρχη και τους εκπροσώπους των εταιρειών να λάβουν απαραίτητα και στοιχειώδη μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα.

Απαιτούμε:

·       Διακοπή άμεσα  όλων  των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 βαθμούς κελσίου. Αντίστοιχα άμεση διακοπή εργασιών σε επιβαρυμένους θερμικά χώρους με πλήρη καταβολή του ημερομισθίου.

·       Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κ.λ.π ) με πλήρη καταβολή του ημερομισθίου.

·       Συχνά διαλλείματα κάθε 60λεπτά εργασίας σε κατάλληλα κλιματιζόμενους χώρους για την ανάπαυση των εργαζομένων. Περιορισμό των βαριών εργασιών όταν η θερμοκρασία και η υγρασία δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.

·       Συνεχή διάθεση πόσιμου, δροσερού νερού στους εργαζόμενους, κοντά στη θέση εργασίας τους.

·       Δημιουργία κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων διαλλείματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

·       Περιορισμό των βαριών εργασιών όταν η θερμοκρασία και η υγρασία δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.

Το κάνουμε ξεκάθαρο: Η ζωή και η υγεία μας, είναι πάνω από τα κέρδη της εργοδοσίας!

Καλούμε κάθε συναδέλφισσα και συνάδελφο να είναι σε επαγρύπνηση, να έρθουν σε επαφή με το σωματείο μας την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και να καταγγείλουν οποιαδήποτε προσπάθεια της εργοδοσίας να θέσει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.