Ένα μήνα πριν έσφυζε από ζωή, τώρα προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια του και να σταθεί ξανά στα πόδια του. «Είμαστε εδώ, μη μας ξεχνάτε!», λένε σήμερα, ένα μήνα μετά από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, οι κάτοικοι των περιοχών που δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από την επίσκεψη του Εγκέλαδου.
Η ώρα 5.30 το απόγευμα, ο ήλιος ήδη βασιλεύει και κόσμος δεν κυκλοφορεί στους δρόμους του Αρκαλοχωρίου. Η αγορά έχει «νεκρώσει», τα σπίτια ερημώνουν, οι γειτονιές δεν έχουν παιδιά να τρέχουν στα σοκάκια.
Οι παραπάνω εικόνες είναι ανάγκη να αλλάξουν άρδην και η χαρά να επιστρέψει στους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της περιοχής.
Σε μία προσπάθεια, λοιπόν, να διεκδικήσουν πίσω τη ζωή τους, απλοί πολίτες, επαγγελματίες όλων των κλάδων, εκπαιδευτικοί, πολιτικοί και δημοτικοί φορείς από όλες τις περιοχές του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και όχι μόνο συμμετείχαν στην ιδρυτική συνέλευση του υπό σύσταση Συλλόγου Σεισμοπαθών Δήμου Μινώα Πεδιάδας “Η Ελπίδα”.
Η εκδήλωση έγινε το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στο Πολύκεντρο της Ιεράς Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου.Το ιδρυτικό μέλος του συλλόγου και γραμματέας του προσωρινού συμβουλίου, κ. Κωνσταντίνος Γκαντάτσιος, αναφέρει στην «Π» πως κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συγκεντρώθηκαν περίπου 300 άτομα από διάφορες περιοχές, όχι μόνο τον δήμο Μινώα Πεδιάδος. Οι κάτοικοι και επαγγελματίες του Αρκαλοχωρίου, κυρίως, εξέφρασαν την αγωνία τους για όσα άφησε πίσω τους ο σεισμός και κατέγραψαν όλες τις σκέψεις τους στο καταστατικό του συλλόγου.
Φοβούνται πως μόλις τα φώτα σβήνουν, τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα για όσους επιλέγουν να μένουν στην περιοχή.
Ανησυχούν μήπως ο κόσμος εγκαταλείψει τον τόπο του, το μέρος όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε ο ίδιος, τα παιδιά του, είδε τα εγγόνια του να ακολουθούν τη δική τους πορεία.
Υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, πέρα, φυσικά, από το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι χωρίς σπίτια και περιουσίες. Οικογένειες μένουν σε ξενοδοχεία της Χερσονήσου, για παράδειγμα, μετακινούνται για να παρακολουθήσουν τα παιδιά μάθημα στα σχολεία του Αρκαλοχωρίου, έχουν, όμως, αποκοπεί από τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες.
Ήδη κάποιοι γονείς, όπως έχει γράψει η «Π», ζητούν μετεγγραφή για τα παιδιά τους σε σχολεία του Ηρακλείου αλλά και της Χερσονήσου.
«Προσπαθούμε να κρατήσουμε τον κόσμο εδώ, να δώσουμε μια νότα αισιοδοξίας ότι θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο», τονίζει ο κ. Γκαντάτσιος.
Το απόγευμα, τώρα πια που νυχτώνει νωρίς, το Αρκαλοχώρι μοιάζει με νεκρή πόλη, υπάρχουν φόβοι πως τα επόμενα χρόνια, η περιοχή δεν θα έχει τις σχολικές επιτυχίες που γνώριζε ως σήμερα, όπως στις πανελλήνιες εξετάσεις.
Μέχρι πρότινος, ήταν ένα μέρος με 6.000 άτομα, πλέον λειτουργεί μονάχα το 10% της κεντρικής αγοράς, παλιότερα ένας φούρναρης προμήθευε εκατό άτομα, πλέον δίνει δέκα καρβέλια την ημέρα, έξω από το μαγαζί του γιατί φοβάται μήπως ο Εγκέλαδος κάνει ξανά αισθητή την παρουσία του.
Επαγγελματίες από όλους τους κλάδους φοβούνται για το αύριο, όλα «νεκρώνουν» και μόνο περιπολικά κινούνται στους δρόμους για να περιφρουρήσουν τις περιουσίες των ανθρώπων.
Ηλικιωμένοι, συνταξιούχοι που περίμεναν να απολαύσουν ήρεμα τη ζωή τους, φορτώνουν σεντόνια, καρέκλες και τραπέζια σε φορτηγά, πρόκειται για σκηνές που θυμίζουν τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Κάποιοι παίρνουν τη δύσκολη απόφαση να ξεριζωθούν, να πουλήσουν όσο όσο ό,τι έχουν και να δημιουργήσουν τη ζωή τους αλλού.
Όμως, οι πιο ρομαντικοί, ονειροπόλοι, πεισματάρηδες και γεμάτοι όρεξη για δουλειά δεν θα αφήσουν να συμβεί κάτι τέτοιο.
Από σήμερα κιόλας σηκώνουν τα μανίκια και ξεκινούν δουλειά, επαφές με φορείς και άλλες δράσεις για να αποκτήσει το Αρκαλοχώρι και πάλι την αίγλη που του αξίζει.
Όπως λένε και είναι φυσικό, ο σεισμός δεν θα ήταν μόνιμος κάτοικος της περιοχής, κάποια στιγμή το φαινόμενο θα εκτονωθεί, η ζωή θα επανέλθει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς και είναι ανάγκη να είναι όλοι παρόντες για να μπορέσουν να τη χαρούν και πάλι όπως παλιά.
Σήμερα, γίνεται η πρώτη συνάντηση των συντονιστών των έντεκα ομάδων εργασίας που έχουν συσταθεί.
Ο στόχος τους είναι να δουλέψουν με ησυχία και όταν οι άλλοι επαναπαύονται, να υψώσουν τη φωνή τους. Για να μείνει το Αρκαλοχώρι όρθιο και ζωντανό.
Οι ομάδες εργασίες του Συλλόγου έχουν ως εξής:
- Ανασυγκρότηση χωροταξικού & πολεοδομικού σχεδιασμού (συντονιστής Κατσαπρακάκης Δημήτρης)
**καταγραφή επικίνδυνων κτηρίων -υποστήριξη πολιτών (π.χ στην σύσταση φακέλου)
- Διερεύνηση & διεκπεραίωση οικονομικής υποστήριξης σεισμοπαθών (συντονιστής Χανιαλάκης Νικόλαος)
- Γραμματειακή υποστήριξη/μητρώο εθελοντών (συντονιστής Γκαντάτσιος Κώστας)
- Νομική υποστήριξη ***επεξηγηση ΦΕΚ και νομολογίας (συντονίστρια Παπαδάκη Μαρία)
- Σχεδιασμός & προβολή συλλόγου (συντονίστρια Καλαθάκη Μαρία)
-ενημέρωση ιστοσελίδας -ΜΜΕ
- Στήριξη επαγγελματιών & εργαζομένων (συντονιστής Μιχαλάκης Μαρίνος)
**αναστολές εργαζομένων-απολεσθέντα κέρδη επιχειρήσεων – στέγαση επιχειρήσεων
- Εκπαιδευτικά ζητήματα (συντονίστρια Χαραλαμπάκη Μαρία)
***** στέγαση -ασφάλεια μαθητών
- Διαχείριση θεμάτων καθημερινότητας
(συντονιστής Κοκολάκης Μάρκος)
***συλλογή μπαζών, τζαμιών και ό,τι άλλο εμποδίζει την απρόσκοπτη μετακίνηση του κόσμου
- Μέριμνα στέγασης σεισμοπλήκτων πολιτών Δημοτική Ενότητα Αρκαλοχωρίου (συντονίστρια Τερζάκη Μαρία)
- Δημοτική Ενότητα Καστελλίου (συντονίστρια Σκουλούδη Μαρία)
- Δημοτική Ενότητα Θραψανού (συντονιστής Καλογερίδης Γρηγόρης)
- Συνοχή & κοινωνική αλληλεγγύης (συντονίστρια Κεγκερογλου Χρυσούλα)
- Συντονισμός εθελοντικών δράσεων & ομάδων (συντονιστής Αλεξάκης Γώργος)