προσεγγίσεις για κρουαζιερόπλοια τύπου «homeport» στο λιμάνι του Ηρακλείου

Ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης περιβαλλοντικής συνείδησης στα λιμάνια, προωθούν η Περιφέρεια Κρήτης και η αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος.

Όπως τονίστηκε χθες κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής για το Εθνικό Σχέδιο Μεταφορών, η ανάπτυξη του Τουρισμού κρουαζιέρας είναι ραγδαία και ακόμα κι αν ληφθεί υπόψιν πως δεν θα υπάρχει μια συνεχόμενα αυξητική τάση, ήδη οι ανάγκες υποδομών στην Κρήτη είναι πολύ μεγάλες.

Εκτός από το γεγονός πως η Επιτροπή εισηγείθηκε στις προτάσεις της συγκεκριμένες προβλέψεις υποδομών για τα δύο τουλάχιστον μεγάλα λιμάνια σε Ηράκλειο και Σούδα, με την προοπτική αντίστοιχες υποδομές να υπάρξουν και σε Ρέθυμνο και Άγιο Νικόλαο, προχώρησε ένα βήμα ακόμα παραπέρα ως προς την προστασία του περιβάλλοντος.

Σε πρώτη φάση η εισήγηση της Επιτροπής σχετίζεται με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων από τα κρουαζιερόπλοια, το οποίο να επεκταθεί και στα επιβατηγά πλοία.

Σε δεύτερη φάση ωστόσο, η Επιτροπή αναφέρεται στην δημιουργία σύγχρονων σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας ή εναλλακτικών μορφών ενέργειας, από τον άνεμο, τον ήλιο ή τον κυματισμό των λιμανιών, οι οποίοι θα τροφοδοτούν με ενέργεια τα πλοία για όσο χρόνο παραμένουν στα λιμάνια.

Αυτή η πρόταση βασίζεται στο γεγονός ότι, ακόμα και με τους σύγχρονους περιβαλλοντικούς όρους που εφαρμόζονται στη ναυτιλία πλέον, ένα πλοίο για να παραμείνει λειτουργικό και να εξυπηρετήσει τις υποδομές του όσο δεν κινείται, υπολογίζεται ότι εκπέμπει ρίπους που αντιστοιχούν στους ρίπους εκπομπών 50.000 αυτοκινήτων συνολικά.

Με αυτό το δεδομένο, η Περιφέρεια Κρήτης τονίζει ότι για έναν σχεδιασμό σε βάθος εικοσαετίας κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι αποδεκτό, οπότε αντιπροτείνει, τα πλοία να μπορούν να συνδέονται με φιλικούς προς το περιβάλλον επίγειους σταθμούς προκειμένου να έχουν την απαιτούμενη ενέργεια λειτουργίας για όσο χρόνο βρίσκονται στα λιμάνια.