Θα μπορούσε κανείς να φανταστεί μια περιοχή που παράγει μόνο ατόφιο χρυσάφι, να χρησιμοποιεί ασήμι ή ακόμα χειρότερα μη ευγενή μέταλλα στα κοσμήματα της; Θα ήταν μάλλον παράλογο, ενώ ενδεχομένως ορισμένοι να το χαρακτήριζαν και «κουτό».
Αυτόν τον παραλογισμό προσπαθεί να αναχαιτίσει η Περιφέρεια Κρήτης, όσον αφορά τουλάχιστον τη μαζική εστίαση, όπου ενώ μπορεί να χρησιμοποιείται κρητικό ελαιολάδο, χρησιμοποιούνται διαφόρων άλλων ειδών, πολύ χαμηλότερης ποιότητας, σπορέλαια. Οι ισχυρισμοί μάλιστα για «βαρύ λάδι» ή για δυσκολίες στη χρήση του ελαιόλαδου, δεν εξυπηρετούν παρά μόνο εκείνους που στηρίζουν την φθηνή και γρήγορη εστίαση, η οποία αναπόφευκτα προσφέρει, επίσης φθηνά και χαμηλής ποιότητας προϊόντα.
Η δραματική αύξηση στις τιμές του ηλιέλαιου παράλληλα, ενδεχομένως να συμβάλει σε μια αλλαγή νοοτροπίας, ως προς τη χρήση ενός προϊόντος που βρίσκεται σε απόλυτη αφθονία, υπό την προϋπόθεση πως αφενός θα γίνει μια στροφή προς μια πιο υγιεινή διατροφή και αφετέρου δεν θα υπάρξουν κραυγαλέες περιπτώσεις κερδοσκοπίας όπως ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται.
Σ’ αυτή τη λογική, η Περιφέρεια Κρήτης και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, ετοιμάζουν σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Κρήτης, εκπροσώπους φορέων και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, μια στοχευμένη ενημερωτική καμπάνια που θα έχει ως στόχο την ανάδειξη της υψηλής διατροφικής αξίας του κρητικού ελαιόλαδου και την αντικατάσταση της χρήσης των σπορελαίων και ηλιελαίου που γίνεται μέχρι σήμερα σε πολλά εστιατόρια, ξενοδοχεία και ταβέρνες.
Για τον λόγο αυτό, πραγματοποιήθηκε μια πρώτη συνάντηση παρουσία του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, με τη συμμετοχή του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλου Μπαριτάκη, του προέδρου της Αγροδιατροφικής σύμπραξης Σταύρου Τζεδάκη, του Προέδρου της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης Αναστασίου Παπαδάκη, του αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Χημείας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Απόστολου Σπύρου και του αναπληρωτή καθηγητή του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Γιώργου Φραγκιαδάκη.
Στο πλαίσιο της συνάντησης αποφασίστηκε να αρχίσει άμεσα μία καμπάνια για την προβολή και διάθεση του κρητικού ελαιολάδου, με σκοπό την ορθή και ευρεία χρήση του, ειδικά στις ξενοδοχειακές μονάδες και στους χώρους εστίασης από την φετινή κιόλας τουριστική σεζόν. Όπως διαβεβαίωσαν οι επιστήμονες στη συνάντηση, το κρητικό ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο σε διατροφική αξία και υψηλή ανθεκτικότητα στην κρητική και δημιουργική κουζίνα και ότι, τώρα ήρθε η ώρα, είναι η κατάλληλη εποχή να γίνει πράξη και να αναδειχτεί περαιτέρω η διατροφική αξία του παραδοσιακού μας ελαιολάδου, που είναι μέρος της κρητικής φιλοξενίας.
Ταυτόσημη είναι η θέση που εξέφρασε και ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης Αναστάσιος Παπαδάκης ο οποίος και αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της διατροφικής αξίας του Κρητικού ελαιολάδου αλλά στην υψηλή ανθεκτικότητα του με την ορθή χρήση στους χώρους εστίασης.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής σύμπραξης της Περιφέρειας Σταύρος Τζεδάκης «η συνάντηση είχε ως στόχο να μετατρέψουμε ένα πρόβλημα, σε ευκαιρία για τους παραγωγούς και το νησί μας. Συγκεκριμένα, η έλλειψη σπορέλαιων στην αγορά, που έχει εκτοξεύσει την τιμή των προϊόντων αυτών σε απαγορευτικό επίπεδο, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως θετικός παράγοντας στην σημαντική αύξηση της κατανάλωσης του κρητικού ελαιολάδου, στη μαζική εστίαση και στα ξενοδοχεία, όχι μόνο ωμό για τις σαλάτες αλλά και για τηγάνισμα».
Όπως ανέφερε μάλιστα ο κ. Τζεδάκης, υπάρχουν έρευνες που έχουν αποδείξει ότι το ελαιόλαδο όχι μόνο δεν είναι κατώτερο στο τηγάνισμα, αλλά παράλληλα πλεονεκτεί σε πάρα πολλά σημεία.