«Μπλόκο» σε προσφυγές εργολάβων με πενταπλάσια αύξηση του παραβόλου

Ούτε το δίκιο τους δεν θα μπορούν να βρουν πλέον δεκάδες εργοληπτικές επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, αφού για να προσφύγουν δικαστικά, προκειμένου να μπλοκάρουν ένα φωτογραφικό διαγωνισμό, ή μια αδιαφανή διαδικασία στην ανάθεση των δημόσιων έργων, θα πρέπει να πληρώσουν πέντε φορές προσαυξημένο παράβολο, που μπορεί να φτάσει τα 30 χιλιάδες ευρώ.

Μετά την ψήφιση του νόμου Ν.5218/2025, αλλάζουν όλα, αφού δημιουργείται ένας τεράστιος οικονομικός φραγμός για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις οποίες «χρεώνονται» απίστευτα ποσά για να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα η Διοίκηση να μένει ανέλεγκτη, να ενσωματώνει φωτογραφικούς όρους, υπέρμετρες απαιτήσεις. Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών,Ζαχαρίας Αθουσάκης, ο οποίος σημειώνει μια ακόμα κομβική διάσταση, αφού, όπως τονίζει, εάν το δικαστήριο διαπιστώσει ότι οι λόγοι της προσφυγής δεν είναι σωστοί, μπορεί να τετραπλασιάσει το παράβολο. Δηλαδή οι 30 χιλιάδες να γίνουν 120.000 ευρώ(!). Όλα αυτά γίνονται σε μια χρονική περίοδο, όπου το πλειοψηφικό πακέτο των μεγάλων έργων έχει μοιραστεί στους κατασκευαστικούς κολοσσούς που ισχυροποιούνται συνεχώςμε τη βοήθεια της Κυβέρνησης και ο κλάδος των μικρομεσαίων εργοληπτών δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα, καθώς δεν υπάρχουν νέα έργα προς δημοπράτηση.

Ο κ. Ζαχαρίας Αθουσάκης σημειώνει ότι «οι μικρομεσαίες κατασκευαστικές εταιρείες έκτης τάξης και κάτω αντιμετωπίζονται σαν μίασμα από την Κυβέρνηση. Φίμωση είναι το παράβολο. Μπορούμε εμείς να πληρώνουμε 30 χιλιάδες για να κάνουμε μια προσφυγή; Είναι ένα μέτρο που επιβάλλει σιωπή στις φωτογραφικές διατάξεις, στις διακηρύξεις έργων και όποιος θεωρεί ότι αδικείται σε σχέση με τους όρους συμμετοχής σε ένα διαγωνισμό, δεν μπορεί να βρει το δίκιο του .Η προσφυγή γίνεται απρόσιτη. Σε όλα αυτά προστίθεται μια ακόμα διάσταση, που συνδέεται με το γεγονός ότι έχει το δικαίωμα το δικαστήριο, αν διαπιστώσει ότι οι λόγοι της προσφυγής δεν είναι σωστοί, να τετραπλασιάσει το παράβολο. Δηλαδή οι 30 χιλιάδες να γίνουν 120.000 ευρώ! Είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει!».

Θύελλα αντιδράσεων

Το όλο θέμα έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και στον κατασκευαστικό κλάδο, ενώ για τον ίδιο λόγο διαμαρτύρονται και ηΕνιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων και το Ελεγκτικό Συνέδριο, που δυστυχώς δεν εισακούστηκαν από το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης, παρά το γεγονός ότι ως στόχο έχουν, μεταξύ άλλων, και τη διαφύλαξη της διαφάνειας και της νομιμότητας στην ανάθεση και εκτέλεση των Δημόσιων Συμβάσεων. Παρέμβαση στο επίμαχο θέμα κάνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών,που εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του και διαμαρτύρεται για την επιλογή της Κυβέρνησης να αυξήσει δυσανάλογα και αποτρεπτικά -όπως καταγγέλλει-για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το παράβολο, που καταβάλλεται για δικαστική προστασία ενώπιον των Διοικητικών Εφετείων κατά πράξεων ή παραλείψεων της Διοίκησης ή και εσφαλμένης κρίσης της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων. Ειδικότερα, όπως προκύπτει μετά την ψήφιση του νόμου Ν.5218/2025, μια εργοληπτική εταιρεία, πέρα από το παράβολο που θα πρέπει να πληρώσει στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων για να προσφύγει δικαστικά, εάν για παράδειγμα θεωρεί ότι μια προκήρυξη στηρίζεται σε φωτογραφικούς όρους, θα πρέπει να πληρώσει πέντε φορές προσαυξημένο παράβολο, που μπορεί να φτάσει τα 30 χιλιάδες ευρώ.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών – ΣΑΤΕ, ΖαχαρίαςΑθουσάκης, η κατηγορηματική διαφωνία του συνδέσμου έχει ήδη εκφραστεί με υπόμνημα προς το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης και προς όλα τα πολιτικά κόμματα, στο οποίο διατυπώνονται οι έντονες αντιρρήσεις του για την υπέρμετρη και αναιτιολόγητη αύξηση του παραβόλου, το οποίο, στο ύψος που τελικά θεσπίστηκε, δημιουργεί τεράστιο φραγμό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη, με τελικό αποτέλεσμα η Διοίκηση να μένει ανέλεγκτη, να ενσωματώνει φωτογραφικούς όρους, υπέρμετρες απαιτήσεις (ή και μη σχετιζόμενες με το αντικείμενο των συμβάσεων προϋποθέσεις συμμετοχής) ή ακόμα χειρότερα να αδικεί με πράξεις και παραλείψεις τους συμμετέχοντες σε διαγωνισμούς, αφήνοντάς τους ελάχιστα περιθώρια να διεκδικήσουν νόμιμες διορθωτικές ενέργειες.

Τι καταγγέλλει ο ΣΑΤΕ

Όπως καταγγέλλει ο ΣΑΤΕ, «η θέσπιση αυτής της ρύθμισης συνιστά χαρακτηριστικό παράδειγμα άστοχης νομοθέτησης και προσχηματικής δημόσιας διαβούλευσης αφού: Αγνοήθηκαν πλήρως οι προτάσεις που κατατέθηκαν από επαγγελματικούς φορείς, κατά τη φάση της δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου. Αγνοήθηκαν πλήρως οι εμπεριστατωμένες και τεκμηριωμένες θέσεις, που εξέφρασε η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων, που μετείχαν κατά τη διαδικασία ακρόασης φορέων στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Σε κάθε περίπτωση, οι προβλέψεις του άρθρου για πενταπλασιασμό του παραβόλου: Παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας, καθιστούν προδήλως άνιση την μεταχείριση υπέρ των Αναθετουσών Αρχών, παραβιάζουν τις δικονομικές ενωσιακές Οδηγίες, παραβιάζουν το Σύνταγμα, ενώ επίσης παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ως προς το δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη.