της Ευαγγελίας Καρεκλάκη
Τα μισόλογα, οι ήξεις αφήξεις και η επικοινωνιακή λακωνικότητα που χαρακτηρίζει ανακοινωθέντα για σημαντικές αποφάσεις, δεν αποτελούν πάντα τον αρμόζοντα τρόπο διαχείρισης σοβαρών ζητημάτων, πολύ περισσότερο δε, όταν τα πρόσωπα που βρίσκονται στο επίκεντρο, μέχρι πρότινος ήταν στον… αφρό. Αυτό εισπράττουν ουκ ολίγοι και στην περίπτωση της υπόθεσης που έχει ανακύψει καιρό τώρα με την Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων.
Στην πραγματικότητα ακόμα και σήμερα, παρά τα όσα έχουν γίνει διαδοχικά και καταιγιστικά από τον Αύγουστο έως και χθες, πλήρη και επίσημη ενημέρωση για το τι έχει συμβεί, δεν έχουμε.
Επικρατεί μια μάλλον άκομψη μυστικοπάθεια, ενώ θα περίμενε κάποιος να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και ενημέρωση για το υπόβαθρο όλων των ενεργειών και αποφάσεων που παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό, αντί για «ψίθυρους» και υπεκφυγές. Αυτό επιβάλλει τουλάχιστον η σοβαρότητα της υπόθεσης και η δεοντολογία ώστε να μη δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις.
Ως «Πατρίς» είχαμε πληροφορηθεί ανεπίσημα πριν από εβδομάδες ότι επίκειται η όλη υπόθεση να διαβιβαστεί στα χέρια Εισαγγελέα για τη διερεύνηση της μετά από έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης της Μονής αναφορικά και με την τύχη ακίνητης μοναστηριακής περιουσίας.
Μάλιστα οι πληροφορίες οι δικές μας ανέφεραν ότι το όλο θέμα επρόκειτο να τεθεί στην συνεδρίαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, τον Οκτώβριο. Είχαμε γράψει από τότε ακροθιγώς ότι την Σύνοδο θα απασχολούσε η υπόθεση της Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων και σε νομικό επίπεδο.
Τελικά, μόλις προχθές η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης έκανε γνωστό με ανακοινωθέν ότι με ομόφωνη απόφαση της έχει παραπέμψει τη διερεύνηση της υπόθεσης στη δικαιοσύνη. Προφανώς και αυτό δεν έχει διατυπωθεί τόσο ξεκάθαρα. Υπονοείται. Η ακριβής έκφραση της ανακοίνωσης μιλάει για «ανακύ-
ψαντα», χωρίς να επεξηγεί τι, πώς, ποιος, και κάνει γνωστό ότι «προέβη σε όλες τις νόμιμες ενέργειες έναντι των αρμοδίων Αρχών».
Χθες, πάλι, μία μέρα μετά το ανακοινωθέν της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, είχαμε ανακοίνωση από την οικεία Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου για τη Μονή. Αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός είχε προβεί από τη Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου, στο διορισμό νέου Ηγουμενοσυμβουλίου.
Το νέο σχήμα στα ηνία της Μονής διαδέχεται τη Μοναστηριακή Επιτροπή, η οποία είχε αναλάβει τη διοίκηση της Μονής από τις 19 Αυγούστου 2023, οπότε και ο Μητροπολίτης έπαυσε από τη θέση του Ηγουμένου, τον Επίσκοπο Δορυλαίου. «Εις εκτάκτους ή ανωμάλους περιστάσεις δύναται ο οικείος Επίσκοπος να λαμβάνει ανάλογα έκτακτα μέτρα προς προστασία των συμφερόντων της Μονής» τονίζεται, χωρίς και πάλι να επεξηγούνται ποιες είναι οι «ανώμαλες περιστάσεις».
Καθίσταται ωστόσο σαφές ότι με την απομάκρυνση του Επισκόπου Δορυλαίου από τη θέση του Ηγουμένου, η Μοναστηριακή Επιτροπή προέβη, κατόπιν εντολής, σε διοικητικό και οικονομικό έλεγχο στην Ιερά Μονή. Οι έλεγχοι αυτοί ολοκληρώθηκαν και συντάχθηκαν τα σχετικά πορίσματα.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «οι εκθέσεις αυτές κοινοποιήθηκαν στην Ιερά Μητρόπολή μας, στο Τοπικό Συμβούλιο του Οργανισμού Διοικήσεως Μοναστηριακής Περιουσίας Νομού Χανίων, στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο».
Τον Αύγουστο δηλαδή, οπότε και ο Μητροπολίτης έπαψε από τα καθήκοντα του Ηγουμένου το πνευματικό του τέκνο και μέχρι πρότινος πρωτοσύγκελο του, άρχισαν να βαρούν οι πρώτες καμπάνες.
Το επόμενο «χτύπημα» σημειώθηκε πρόσφατα με την ομόφωνη απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να επιβάλει τόσο στον Επίσκοπο Δορυλαίου όσο και στον έτερο Κρητικό Επίσκοπο Ευμενείας, ποινές «εγκλεισμού» στις Μονές τους. Για τη διάπραξη «παραπτωμάτων». Ποια ήταν αυτά; Ουδεμία νύξη και πάλι.
Για να φθάσουμε τελικά στην προχθεσινή απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης. Και όλα αυτά με επίκεντρο πάντα τη Μονή Τζαγκαρόλων και το πρόσωπο του Επισκόπου Δορυλαίου, ο οποίος πριν από καιρό έδειχνε να βρίσκεται σε φάση δυναμικής ανέλιξης στα εκκλησιαστικά πράγματα.
Για την ιστορία, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι αλλά έχει την αξία του, ο Επίσκοπος Δορυλαίου είναι ένα πρόσωπο που έδειχνε να εκτιμά ιδιαίτερα το πρωθυπουργικό ζεύγος. Ποιος άλλωστε μπορεί να ξεχάσει τον ένθερμο και πατρικό εναγκαλισμό του με την σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, του 2020.