Ειρηνική διαμαρτυρία προγραμματίζουν σήμερα έξω από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης 29 οικογένειες κτηνοτρόφων που ζητούν να μην «εκδιωχθούν», όπως καταγγέλλουν, από τις εκτάσεις της Μονής Οδηγητρίας, τις οποίες εκμεταλλεύονται έναντι μισθωμάτων εδώ και πολλές δεκαετίες.
Όπως υποστηρίζεται, η παραμονή τους σε αυτή τη γη είναι ζήτημα επιβίωσης για τους ίδιους και τις οικογένειες τους και ζητούν από την Εκκλησία να σταθεί στο πλευρό τους, να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση. Μάλιστα κάνουν έκκληση παρέμβασης ακόμα και στον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Η ειρηνική διαμαρτυρία θα πραγματοποιηθεί 12-1 το μεσημέρι, έξω από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης και η κινητοποίηση αυτή γίνεται ενόψει εκδίκασης της υπόθεσης στο Ειρηνοδικείο Μοιρών, στις 7 Φεβρουαρίου, μετά από μία αναβολή. Η Μονή έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη και ζητά να ενεργοποιηθεί η διαδικασία έξωσής τους.
Εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων υποστηρίζουν μετά και τα όσα δήλωσε στην «Π» ο ηγούμενος Παρθένιος, ότι ουδέποτε έχουν επιδείξει ασέβεια προς το πρόσωπό του ή προς το μοναστήρι, ουδέποτε έχουν απειλήσει ή αθετήσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Αρνούνται ότι εγείρουν αξιώσεις σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και εμφανίζονται σφόδρα ενοχλημένοι όταν τους αποκαλούν καταπατητές.
Αναφέρουν ότι την τελευταία διετία, αν και έχουν λήξει τα σχετικά συμφωνητικά, εκείνοι συνεχίζουν να καταθέτουν το αντίτιμο των μισθωμάτων στο Ταμείο Παρακαταθηκών.
Ο ηγούμενος Παρθένιος, μιλώντας στην «Π», υποστήριξε ότι η έξωση των συγκεκριμένων κτηνοτρόφων, οι οποίοι εκμεταλλεύονται μία έκταση περίπου 7.000-8.000 στρεμμάτων μοναστηριακής περιουσίας, είναι μονόδρομος.
Όπως λέει, κανονικά, με βάση τον νόμο, κάθε τέσσερα χρόνια θα πρέπει να γίνεται δημοπρασία για τα παραχωρητήρια των εκτάσεων, κάτι όμως που δεν έχει γίνει. Από το 2012 είχαν προϊδεάσει τους περισσότερους βοσκούς της περιοχής ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις εκτάσεις, καθώς προγραμματίζονται στην περιοχή σοβαρές επενδύσεις τόσο με την ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων όσο και με εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών.
Ήδη μέσα από τις σχετικές διαδικασίες, μεγάλες εκτάσεις της Μονής έχουν παραχωρηθεί για επενδυτικούς λόγους σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες και ξενοδόχους.
Κατά τον ηγούμενο, κάποιοι από τους κτηνοτρόφους που εκμεταλλεύονταν έναντι μισθώματος τη μοναστηριακή περιουσία, κατανόησαν την κατάσταση, αποδέχτηκαν τα νέα δεδομένα και αποχώρησαν, σε αντίθεση με τη στάση που εξακολουθούν να τηρούν οι υπόλοιπες οικογένειες.
«Η Μονή διαθέτει επίσημους τίτλους κατοχής και ιδιοκτησίας. Εμείς, με την προστασία του Θεού, κινούμαστε όπως ορίζει ο νόμος.
Οι διαδικασίες αυτές και οι επενδύσεις στην περιοχή έχουν τη σύμφωνη γνώμη και της Μητρόπολης και του Οργανισμού Διοικήσεως Μοναστηριακής Περιουσίας. Όλη αυτή η κατάσταση είναι μία πληγή, μία «μάστιγα» που καταγράφεται σε πολλές περιοχές στην Κρήτη και θα πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί η νομιμότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά.