Να… συνυπάρξουν με τους επενδυτές και να μην εκδιωχθούν, όπως λένε, ζητούν οι 29 οικογένειες των κτηνοτρόφων που εδώ και δεκαετίες βόσκουν τα ζώα τους σε εκτάσεις της Μονής Οδηγητρίας, στη Μεσσαρά, στο πλαίσιο συμφωνητικών, τα οποία δεν έχουν ανανεωθεί σκοπίμως ανανεωθεί από το 2020.
Όπως έχει γράψει η «Π», η Μονή έχει λάβει απόφαση, με την πλήρη έγκριση και στήριξη τόσο της Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας όσο και του Οργανισμού Διοίκησης Μοναστηριακής Περιουσίας, να αξιοποιήσει χιλιάδες στρέμματα ιδιοκτησίας της, με επενδύσεις τόσο στον τομέα του τουρισμού όσο και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Πιο συγκεκριμένα, υπήρξε ενδιαφέρον από διάφορους επιχειρηματίες, εκτός και εντός Κρήτης, και σε διαδικασία δημοπράτησης, σύμφωνα με τον ηγούμενο Παρθένιο, αναδείχθηκαν ως επικρατέστεροι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες και εταιρείες της Κρήτης.
Εδώ και δεκαετίες, πολύ πριν ακόμα αναλάβει τα ηνία της Μονής ο ηγούμενος Παρθένιος, οικογένειες κτηνοτρόφων, κυρίως από τ’ Ανώγεια, εκμεταλλεύονταν έναντι μισθώματος εκτάσεις του μοναστηριού για να βόσκουν τα ζώα τους. Υπολογίζεται ότι οι συνολική έκταση ανερχόταν σε περίπου 20.000 στρέμματα.
Κάποιες οικογένειες αποχώρησαν μετά το τελεσίγραφο της Μονής, οι περισσότερες όμως αντιδρούν και διαμηνύουν ότι η εκδίωξή τους θα σηματοδοτήσει τον «θάνατο» τους σε επίπεδο επιβίωσης.
Στις 7 Φεβρουαρίου πρόκειται να συζητηθεί στο Ειρηνοδικείο Μοιρών η διαδικασία έξωσης αυτών των κτηνοτρόφων που εκμεταλλεύονται μία έκταση περίπου 7.000-8.000 στρεμμάτων μοναστηριακής περιουσίας.
Χθες, όπως είχε γράψει η «Π», κάποιες από τις οικογένειες αυτές συγκεντρώθηκαν έξω από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης προκειμένου να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά και να ζητήσουν την παρέμβαση της Εκκλησίας ώστε να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση και να μπορέσουν, παράλληλα με τις επενδύσεις, να παραμείνουν στην περιοχή.
«Είμαστε 29 οικογένειες με 100 κοπέλια. Αν θέλει η Εκκλησία να τα πετάξει στη θάλασσα, ας τα πετάξει. Είμαστε φτωχοί άνθρωποι, μπορούμε όμως να συνυπάρξουμε με τις εταιρείες.
Φύλακες είμαστε στη Μονή, ποτέ δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Δεν αμφισβητεί κανείς ότι οι εκτάσεις αυτές είναι της Εκκλησίας» υποστήριξε κτηνοτρόφος. «Αυτή η απόφαση αδικεί και εμάς και την Εκκλησία της Κρήτης. Πρέπει να υπάρξει μία ρύθμιση, να μείνουμε και εμείς, να κάνει και η εκκλησία τις δραστηριότητες που θέλει να κάνει.
Όμως δεν πρέπει να εκδιωχθούμε από ‘κει, ζούμε από αυτό το πράγμα. Δεν είμαστε καταπατητές, είμαι ενοικιαστές με μισθωτήρια εδώ και 100 χρόνια. Να γίνουν οι επενδύσεις, τα στρέμματα είναι πολλά, να ζήσουμε όμως και εμείς…», δήλωσε άλλος κτηνοτρόφος.