Την γευστική εμπειρία της Μοναστηριακής κουζίνας και μάλιστα από τους καλύτερους είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στη Μονή του Τιμίου Προδρόμου (Μονή Καλλέργη) στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος.
Σε δράση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 2ου Φεστιβάλ πολιτισμού Μινώα Πεδιάδος ο οικοδεσπότης ηγούμενος της Μονής π.Σίμων Βουτυριάδης σε ρόλο μάγειρα σε συνεργασία με την αντιδήμαρχο πολιτισμού Καλλιόπη Αποστολογιωργάκη έφτιαξαν … ένα καζάνι αλάδωτη ταχινόσουπα και κέρασαν όλο τον κόσμο.
Η συνταγή από το Άγιο Όρος την εποχή που ο π.Σίμων διακόνησε για 21 χρόνια στη Μονή Σιμονόπετρας ενώ στη συνέχεια και πριν έρθει στη Μονή Καλλέργη μαγείρευε και σε μοναστήρι στη Βηθλεέμ.
Παράλληλα η Μαρία Νηστικάκη και η σεφ Ειρήνη Αργυράκη από το σύλλογο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας ετοίμασαν φάβα παντρεμένη με κρεμμύδια αλλά και στην εκδοχή της φάβα παντρεμένη με σάλτσα ντομάτας.
Όσοι δοκίμασαν τις συνταγές της μοναστηριακής κουζίνας ενθουσιάστηκαν από τα αρώματα και τις γεύσεις και ζήτησαν συμβουλές για να τις ετοιμάσουν στο σπίτι.