Μοίρασαν τρόφιμα οι Ομάδες Γυναικών

Την έμπρακτη αλληλεγγύη στους σεισμόπληκτους έδειξαν οι Ομάδες Γυναικών Ηρακλείου, Αρχανών, Μαλεβιζίου και Μοιρών της ΟΓΕ, μοιράζοντας τρόφιμα, είδη ατομικής υγιεινής και γενικότερα είδη πρώτης ανάγκης, οργανώνοντας παράλληλα τις αγωνιστικές διεκδικήσεις, ώστε να στηριχθούν άμεσα οι οικογένειες που επλήγησαν από τον σεισμό.

Πιο συγκεκριμένα οι γυναίκες του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος μαγείρεψαν και προσέφεραν μερίδες με ζεστό φαγητό, έφτιαξαν κέικ, ενώ παράλληλα συγκέντρωσαν τρόφιμα, κουβέρτες, ρουχισμό, σνακ και είδη για τις γυναίκες και τα παιδιά (παιδικές τροφές, πάνες, σερβιέτες, είδη ατομικής υγιεινής κτλ) τα οποία, μαζί με ταξικά σωματείου, μοίρασαν σε οικογένειες που μέσα σε λίγες ώρες βρέθηκαν άστεγες, αντιμέτωπες με την αβεβαιότητα για το μέλλον.

Οι γυναίκες της ΟΓΕ, μαγείρισσες, καθαρίστριες, καθηγήτριες, συνταξιούχες, άνεργες, φαρμακοϋπάλληλοι, φοιτήτριες, μαζί με εργάτες στον κλάδο των τροφίμων, οικοδόμους, ιδιωτικούς υπαλλήλους, επισκέφτηκαν τα χωριά Πατσίδερος, Ζίντα, Χουμέρι και Αρκαλοχώρι. Οι σεισμόπληκτοι, ιδιαίτερα στα μικρά χωριά, έχουν κυριολεκτικά αφεθεί στην τύχη τους, μιας που πέρα από τις σκηνές και λιγοστό φαγητό, δεν υπάρχει καμιά κρατική φροντίδα για την επιβίωσή τους.

Οι Ομάδες της ΟΓΕ διαπίστωσαν ιδίοις όμασι το εύρος της ζημιάς, μιας από όπου περνούσαν ήταν έντονα τα σημάδια του σεισμού. Το χωριό Χουμέρι είναι σχεδόν ισοπεδωμένο, εκατοντάδες τα γκρεμισμένα σπίτια, τα σπίτια με σοβαρές ζημιές και ρωγμές που δεν έχουν ελεγχθεί για το αν είναι ασφαλή, βράχοι στους δρόμους κτλ.

Με δάκρυα στα μάτια οι γυναίκες μετέφεραν το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται, να κοιμίζουν τα μωρά και τα παιδιά τους στις σκηνές, πάνω σε αυτοσχέδια κρεβάτια, σε στάβλους με ζώα, στις καρότσες των αγροτικών, να μαγειρεύουν με γκάζι στο χωράφι, να κάνουν μπάνιο στα σπίτια των συγχωριανών που έχουν μείνει όρθια και το βράδυ να μένουν χωρίς φως, με λουξάκια και σε βάρδιες να κάνουν περιπολίες καθώς φοβούνται για πλιάτσικο. Παράλληλα διάχυτος είναι ο φόβος τους για το ενδεχόμενο ενός νέου μεγάλου σεισμού και για το πώς θα περάσουν τον χειμώνα στις σκηνές.