Δεν γίναμε σοφότεροι από τις αναφορές του πρωθυπουργού για την Κρήτη στο πλαίσιο της ΔΕΘ, καθώς ο κ. Μητσοτάκης ήταν γενικόλογος και δεν έβγαλε ειδήσεις. Απαντώντας σε σχετική με τον ΒΟΑΚ ερώτηση, επεσήμανε:
«Ο ΒΟΑΚ θα γίνει, είναι προσωπική μου δέσμευση. Είναι το τελευταίο μεγάλο έργο υποδομών οδικών αξόνων στη χώρα. Είναι έργο ζωής για την Κρήτη, που θα εξασφαλίσει ότι θα θρηνούμε λιγότερα θύματα στους δρόμους του νησιού μας.
Τα τροχαία όμως έχουν να κάνουν και με την οδική συμπεριφορά και γι’ αυτό εκπονούμε ένα συνολικό σχέδιο για τα ζητήματα της ασφάλειας στον δρόμο, της βελτίωσης της οδικής συμπεριφοράς, που πρέπει να βρει εφαρμογή και στο νησί μας, την Κρήτη.
Το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν ατελές και πολύ πρόχειρο. Εμείς θα μελετήσουμε δυνατότητες χρηματοδότησης αυτού του αυτοκινητοδρόμου και ενδεχομένως να αξιοποιήσουμε έσοδα από επεκτάσεις άλλων συμβάσεων παραχώρησης για να χρηματοδοτήσουμε το σημαντικό έργο αυτό, το οποίο είναι ένα έργο πνοής για την Κρήτη, δεν θα γίνει όμως από τη μία στιγμή στην άλλη».
«Κρίσιμη υποδομή» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το έργο κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι, το οποίο έχει αναλάβει κοινοπρακτικό σχήμα μεταξύ της ελληνικής ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και της ινδικής GMR.
«Θα ήθελα να τονίσω πως υπάρχει η μεγάλη επένδυση από μία Ινδική και μία ελληνική εταιρεία για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι Κρήτης, η οποία είναι το νησί της καταγωγής μου, ένα έργο υποδομής το οποίο είναι απολύτως κρίσιμης σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού».
Να θυμίσουμε πως η σύμβαση παραχώρησης για το Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλλι Κρήτης υπεγράφη φέτος και ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρόδρομες εργασίες. Οι κύριες εργασίες κατασκευής αναμένεται να εκκινήσουν το 2020, αν δεν υπάρξουν εμπλοκές, και το όλο νέο αεροδρόμιο να λειτουργήσει το 2024.
Στην ομιλία του κατά τα εγκαίνια της ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ηλιοθερμικό πάρκο της Σητείας. «Ενέργεια και περιβάλλον αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για την πατρίδα μας. Η παραγωγή ενέργειας πρέπει πλέον να συνδυάζεται με την προστασία των φυσικών πόρων. Η χώρα πρέπει να μπει στον δρόμο της απεξάρτησης από τον άνθρακα» συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Όπως σημείωσε, στην επόμενη διϋπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων θα εγκριθεί ένα νέο σχέδιο ηλιοθερμικό έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τεχνολογία ρευστού άλατος στην Κρήτη, που θα καλύψει 10% των αναγκών του νησιού. «Και το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ κινείται στην ίδια κατεύθυνση, με την αδρανοποίηση μονάδων που δεν είναι πλέον βιώσιμες» επισήμανε ο πρωθυπουργός.