Τρεις βασικές πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες αναλαμβάνει η κυβέρνηση, ξαναφέρνοντας στο ενεργειακό προσκήνιο την Κρήτη.
Σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη χθες, αναμένονται νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για επιτάχυνση των ερευνών, συστήνεται μία νέα ομάδα εργασίας που στην ουσία θα αναλάβει τη διαμεσολάβηση κυβέρνησης και παραχωρησιούχων, ενώ παράλληλα αυξάνονται και οι ταχύτητες ως προς τη διεκπεραίωση των διαδικασιών στα πρότυπα της Αιγύπτου.
Από τα γραφεία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η χώρα θα επιταχύνει τις έρευνες για την ανεύρεση φυσικού αερίου σε συνεργασία με ιδιώτες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η χώρα επιθυμεί να έχει μια καθαρή εικόνα ως το 2023 για το εάν υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι πιθανών υπάρχουν κάτι που κάνει την κυβέρνηση «αισιόδοξη».
«Εάν έχουμε σημαντικά κοιτάσματα αερίου, θα αντικαταστήσουμε τις εισαγωγές με τον εθνικό μας πλούτο», είπε σε συνάντηση που είχε με αξιωματούχους του κλάδου ενέργειας και υδρογονανθράκων, για να αναφέρει ότι οι έρευνες θα γίνουν σε 6 χερσαίες περιοχές, καθώς και σε θαλάσσιες περιοχές στη δυτική Ελλάδα και δυτικά της Κρήτης.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την έκθεση που έχει δημοσιοποιήσει ήδη το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, έχουν ήδη προδιαγραφεί περισσότεροι από 30 πιθανοί ερευνητικοί στόχοι, που με συμπληρωματικές έρευνες θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε στόχοι ερευνητικών γεωτρήσεων που θα οδηγούσαν σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων.Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι ακόμα κι αν μόνο το 25% των πιθανών ερευνητικών στόχων έχουν τελικά κοιτάσματα, θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν από 70 έως και 90 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου, τα οποία και είναι ικανά να καλύψουν σχεδόν το 20% των καταναλώσεων ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε σχετική έκθεση μάλιστα αναφέρεται ότι, η χρηματική αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ελλάδας, υπερβαίνει τα 250 δισεκατομμύρια ευρώ.