Μητσοτάκης από Ηράκλειο: «Να γίνει ξανά γαλάζια η Κρήτη – Να ξορκίσουμε την αποχή»

«Θέλω να σας πω από καρδιάς ένα μεγάλο ευχαριστώ. Όταν κοιτάζαμε τα αποτελέσματα στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, προφανώς κοίταζα όλη την επικράτεια. Το μάτι μου όμως ήταν στραμμένο στο νησί μας, την Κρήτη. Γιατί για πρώτη φορά πετύχαμε το ακατόρθωτο, βάψαμε την Κρήτη γαλάζια. Και θα ξανα είναι γαλάζια και στις εκλογές της 9ης Ιουνίου.
Η Κρήτη είναι σήμερα γαλάζια όχι επειδή εγώ είμαι Κρητικός αλλά επειδή οι Κρητικοί εκτίμησαν όλα αυτά που κάναμε».

Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε την ομιλία του στο Ηράκλειο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «έναν μήνα μεγάλης εκλογικής νίκης για τη ΝΔ».


Ο κ. Μητσοτάκης μπροστά από το περίπτερο της ΝΔ στη λεωφόρο Δικαιοσύνης ευχήθηκε καλό μήνα σε όλους και τόνισε τη σημασία των ευρωεκλογών ως προς τη θέση της Ελλάδος στην Ευρώπη αναφερόμενος σε μία μαντινάδα που έλεγε «Ψηφίζω ευρωπαϊκά/ Νέα Δημοκρατία/ για να είναι η Ελλάδα ισχυρή/ σε αυτή τη συμμαχία».

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα που που γίνονται στην Κρήτη λέγοντας χαρακτηριστικά πως το 2027 το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι θα είναι έτοιμο ενώ προχωρά με ταχείς ρυθμούς και ο ΒΟΑΚ.

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Ηράκλειο:

Ο Πρωθυπουργός έφτασε λίγο μετά τις 9 το πρωί στο Ηράκλειο στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στο νησί εν όψει των ευρωεκλογών της Κυριακής 9ης Ιουνίου.

Πρώτος σταθμός ήταν ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου όπου είχε συνάντηση με την διοίκηση του ΟΛΗ όπου συζήτησαν επίκαιρα θέματα αλλά και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τη διοίκηση του ΟΛΗ για την εξαιρετική -όπως είπε- δουλειά την οποία έχει κάνει, «αποδεικνύοντας ότι ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, όπως είναι το λιμάνι του Ηρακλείου, μπορεί να αναδειχθεί περαιτέρω και με αυτό τον τρόπο να εξασφαλίσει το ελληνικό Δημόσιο και ένα πολύ καλύτερο τίμημα». Όπως σημείωσε, η διαδικασία της σύμβασης παραχώρησης, πρακτικά, έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η κύρωσή της από τη Βουλή.

«Είμαστε μία χώρα ταυτισμένη με τη θάλασσα, χρειαζόμαστε δημόσιες επενδύσεις, είτε δημόσιες είτε ιδιωτικές, και σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε να προχωράμε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε ότι οι πόροι, οι οποίοι θα προέλθουν από τις συμβάσεις παραχώρησης των λιμανιών μας, θα αξιοποιηθούν προκειμένου να κάνουμε περαιτέρω επενδύσεις σε άλλα λιμάνια. Επενδύσεις, τις οποίες τα λιμάνια μας χρειάζονται». «Η ανάδειξη των βασικών μας υποδομών αποτέλεσε μία κεντρική προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης», κατέληξε.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναχώρησε για τη Λότζια όπου είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Ηρακλείου, Αλέξη Καλοκαιρινό.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στα ζητήματα που σχετίζονται με το ΒΟΑΚ, την αξιοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες και λειτουργήσει το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι, το Παγκρήτιο Στάδιο, τις ρυθμίσεις οφειλών των πολιτών προς τον Δήμο, την τακτοποίηση αυθαίρετων, την κοινωνική κατοικία, αλλά και την ανάγκη επίσπευσης της διαδικασίας για την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης του λιμένα Ηρακλείου, καθώς και τη σχολική στέγη.

Κατά την άφιξη του στον Δήμο Ηρακλείου, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει με την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ επεσήμανε πως «το Ηράκλειο είναι μία πόλη με απίστευτο δυναμισμό, πρέπει όμως να οργανώσει σωστά αυτήν τη νέα αναπτυξιακή δυναμική του». Όπως διευκρίνισε, προς αυτήν την κατεύθυνση η συνεργασία είναι απολύτως απαραίτητη. «Έχουμε μια πλούσια ατζέντα θεμάτων, τα οποία ήδη συζητούμε για το πώς μπορούμε να στηρίξουμε καλύτερα τον δήμο», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Η περιοδεία του κ. Μητσοτάκη θα ολοκληρωθεί στα Χανιά όπου θα πραγματοποιήσει πολιτική ομιλία στο Αρσενάλι ενώ θα παραχωρήσει και διακαναλική συνέντευξη Τύπου στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων. Αφού απαντήσει σε ερωτήσεις εφ’ όλης της ύλης, με τη συνέντευξη να μεταδίδεται σε απευθείας σύνδεση, το απόγευμα θα μιλήσει στο ιστορικό καφέ «Κήπος» των Χανίων.

Αναλυτικά η ομιλία του Πρωθυπουργού

Κύριε Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, συντοπίτες μου,

Σας ευχαριστώ γι’ αυτή την τόσο θερμή υποδοχή. Καλό μήνα, ο Ιούνιος και πάλι θα είναι μήνας μιας ακόμη μεγάλης εκλογικής νίκης της Νέας Δημοκρατίας.

«Ψηφίζω ευρωπαϊκά Νέα Δημοκρατία, για να είναι η Ελλάδα ισχυρή σ’ αυτή τη συμμαχία». Η μαντινάδα τα είπε όλα.

Τα είπε όλα, φίλες και φίλοι, για τη σημασία αυτών των ευρωεκλογών που θα λάβουν χώρα σε μια εβδομάδα από σήμερα. Γιατί ναι, μπορούμε να είμαστε ταυτόχρονα Κρητικοί, Έλληνες πατριώτες και Ευρωπαίοι, διότι η ιστορία της πατρίδας μας είναι ταυτισμένη με την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Πριν, όμως, σας πω δύο σκέψεις για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, θέλω να ξεκινήσω λέγοντάς σας από καρδιάς ένα μεγάλο «ευχαριστώ».

Όταν κοιτάζαμε τα εκλογικά αποτελέσματα στις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, προφανώς κοίταζα πάντα όλη την επικράτεια. Το μάτι μου, όμως, ήταν πάντα στραμμένο στο νησί μας, την Κρήτη, διότι για πρώτη φορά πετύχαμε αυτό το οποίο έμοιαζε ακατόρθωτο: βάψαμε την Κρήτη γαλάζια. Και θα ξαναείναι γαλάζια και στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Και η Κρήτη είναι σήμερα γαλάζια, όχι γιατί εγώ είμαι Κρητικός, αλλά γιατί οι Κρητικοί εκτίμησαν την σκληρή δουλειά την οποία κάναμε αυτά τα τελευταία πέντε χρόνια. Το πώς προχωρήσαμε σημαντικά έργα υποδομής για τα οποία άλλοι μιλούσαν και άλλοι τα υλοποιούν. Για το πώς στηρίξαμε την ανάπτυξη, την τοπική οικονομία, με περισσότερες θέσεις εργασίας. Για το πώς στηρίξαμε τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα. Όλα αυτά εκτιμήθηκαν από τους Κρητικούς.

Και βέβαια, έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα. Γι’ αυτό θέλουμε να είμαστε ισχυροί την 9η Ιουνίου, για να συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο προκοπής, τον οποίο ήδη βαδίζουμε με σιγουριά και με αυτοπεποίθηση.

Μου έλεγαν στο αεροδρόμιο ότι οι πτήσεις από το εξωτερικό, μόνο το μήνα Μάιο, είναι αυξημένες κατά 16%. Ο τουρισμός πηγαίνει πολύ καλά και θα πάει πολύ καλά και φέτος. Μόνο κάποιοι, φαίνεται, στην αντιπολίτευση δεν το βλέπουν και όταν τους το επισημαίνουν κάποιοι δημοσιογράφοι, σηκώνονται οργισμένοι και φεύγουν από τις συνεντεύξεις. Για σκεφτείτε να τα είχαμε κάνει εμείς αυτά απέναντι σε μία γυναίκα δημοσιογράφο.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι αυτή την οποία βλέπετε εσείς και την οποία βιώνετε κάθε μέρα: ότι παρά τις δυσκολίες οι οποίες υπάρχουν, παρά την ακρίβεια, η χώρα προοδεύει, η Κρήτη προοδεύει, το Ηράκλειο προοδεύει. Οι μισθοί αυξάνονται, η ανεργία μειώνεται, σημαντικά έργα υποδομής δρομολογούνται.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα έργα αυτά υποδομής τα οποία δρομολογούνται, έχουν πάντα και τη σφραγίδα της Ευρώπης. Το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι θα είναι έτοιμο το 2027. Το εργοτάξιο είναι το μεγαλύτερο στη χώρα. Ο Βόρειος Οδικός Άξονας έχει πια εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και προχωρά με μεγάλη ταχύτητα, όπως είχα δεσμευτεί. Μεγάλα αρδευτικά έργα ολοκληρώνονται και δρομολογούνται σε όλη την Κρήτη. Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα ολοκληρώνεται και αυτή.

Και με το Δήμαρχο είχα την ευκαιρία να συζητήσουμε μια σειρά από σημαντικά έργα τα οποία αφορούν την πόλη του Ηρακλείου, από την ανάδειξη των ενετικών τειχών μέχρι την αξιοποίηση της έκτασης του Αεροδρομίου «Καζαντζάκης». Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την τοπική κοινωνία, για να βαδίσουμε όλοι μαζί μπροστά στο δρόμο της προκοπής και της ανάπτυξης.

Η Ευρώπη θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις και στην πατρίδα μας τα επόμενα πέντε χρόνια. Θυμηθείτε πού ήμασταν στο 2019, όταν για πρώτη φορά οι Έλληνες πολίτες μάς εμπιστεύθηκαν. Μία χώρα η οποία ήταν «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, το «προβληματικό παιδί» της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Μέσα σε πέντε χρόνια έχει μετατραπεί σε μία χώρα η οποία σε πολλούς τομείς είναι παράδειγμα προς μίμηση. Ξανακερδίσαμε τη χαμένη μας αξιοπιστία στην Ευρώπη και η φωνή μας ακούγεται ισχυρή.

Και πετύχαμε να διαπραγματευτούμε στην Ευρώπη πολιτικές προς όφελος όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων. Δεν αναφέρομαι μόνο στα αγροτικά και στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και στο πώς στηρίξαμε τους κτηνοτρόφους μας, τους γεωργούς μας.

Το Ταμείο Ανάκαμψης έφερε στη χώρα 36 δισεκατομμύρια ευρώ, προσωπικά το διαπραγματεύτηκα. Και την επόμενη πενταετία θα διεκδικήσουμε ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης, όπως θα διεκδικήσουμε ένα ταμείο αμυντικών δαπανών για να χρηματοδοτήσουμε δράσεις αμυντικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να μην επιβαρύνουμε μόνο τον Έλληνα φορολογούμενο. Να μπορεί και η Ευρώπη να συνεισφέρει σε αυτή την κοινή αμυντική προσπάθεια.

Θα στηρίξουμε ακόμα περισσότερο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μία ενεργή μεταναστευτική πολιτική. Εμείς ήμασταν αυτοί που προστατεύσαμε τα σύνορα της Ελλάδας και τα μετατρέψαμε στην πράξη σε σύνορα της Ευρώπης. Και αυτή η πολιτική πρέπει να συνεχιστεί.

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πόσα πολλά θα κριθούν τα επόμενα πέντε χρόνια στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Και γιατί οι εκλογές αυτές τελικά έχουν μεγάλη εθνική αλλά και ευρωπαϊκή σημασία. Διότι και σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να αποκρούσουμε τις φωνές του λαϊκισμού. Λαϊκισμός ο οποίος μας απειλεί και από τα δεξιά μας και από τα αριστερά μας.

Από τα δεξιά, με το περίβλημα των δήθεν πατριωτών ή αυτών που υποτίθεται ότι έχουν προνομιακές σχέσεις με την Εκκλησία, λες και η πίστη μπορεί να εργαλειοποιηθεί πολιτικά. Και από τα αριστερά μας, αυτοί οι οποίοι, επαναλαμβάνοντας τα ίδια λάθη του παρελθόντος, εξακολουθούν να τάζουν «λεφτόδεντρα» και παροχές με χρήματα τα οποία σήμερα δεν υπάρχουν.

Γι’ αυτό και η απάντηση στην κάλπη της 9ης Ιουνίου πρέπει να είναι μια απάντηση ηχηρή. Απέναντι σε όσους θέλουν να βγάλουν την χώρα από αυτόν τον δρόμο προκοπής και όσους -και θέλω να το τονίσω αυτό- χρησιμοποίησαν την Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια όχι για να προωθήσουν τις κομματικές τους θέσεις, αλλά για να υπονομεύσουν ουσιαστικά την ίδια την χώρα.

Οι ευρωβουλευτές, οι οποίοι θα εκλεγούν, θα προσέλθουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φορώντας, πρώτα και πάνω από όλα, τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας, όχι τη φανέλα των κομμάτων τους.

Όμως, ήταν Έλληνες Ευρωβουλευτές αυτοί οι οποίοι ζήτησαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να περικοπούν πόροι από την πατρίδα μας, μόνο και μόνο γιατί θεωρούσαν ότι με αυτόν τον τρόπο θα έκαναν ζημιά στην κυβέρνηση.

Δεν χρειαζόμαστε τέτοιους ευρωβουλευτές. Χρειαζόμαστε ευρωβουλευτές πατριώτες που θα αγωνίζονται να προωθήσουν τα συμφέροντα της πατρίδας μας στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο.

Γι’ αυτό, λοιπόν, θέλω να σας ζητήσω να κάνουμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια να αυξήσουμε την συμμετοχή στην κάλπη της 9ης Ιουνίου.

Απέναντι στους πολίτες οι οποίοι μας ψήφισαν και τον Μάιο και τον Ιούνιο και μπορεί σήμερα να είναι λίγο επιφυλακτικοί να το ξανακάνουν, τους ζητάμε να δουν τη μεγάλη εικόνα: την πρόοδο που έχει πετύχει συνολικά η χώρα, την αξιοπιστία την οποία έχει κερδίσει στην Ευρώπη. Να αφήσουν στην άκρη τις όποιες δυσαρέσκειες τους και σίγουρα να ξορκίσουμε την αποχή.