«Μισό» σχολείο η πρώην Ακαδημία λόγω του σεισμού

«Λαβωμένα» βγαίνουν από τον ισχυρό σεισμό της Πέμπτης (22/05), τα δύο σχολεία, το 53ο και το 54ο Δημοτικό τα οποία στεγάζονται στην πρώην Ακαδημία στο Ηράκλειο. 

Όπως λένε στην σχετική τους ανακοίνωση οι Σύλλογοι Γονέων, το σχολείο έχει μείνει κυριολεκτικά μισό

Συγκεκριμένα, βάσει της αυτοψίας που διενέργησε στο σχολικό συγκρότημα η προϊσταμένη της Πολεοδομίας Ηρακλείου κ. Φραγκιουδάκη, το ένα από τα τέσσερα κτίρια δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί

Οι δε γνωστές και δημοσιοποιημένες καταπονήσεις των κτιρίων, έχουν επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο των ασφάλεια παιδιών και εκπαιδευτικών. Όπως λένε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι Γονέων η εικόνα από τις ρηγματώσεις στις κολώνες του συγκεκριμένου κτιρίου προκαλεί πλέον φόβο και αγωνία

Όπως εξηγούν οι γονείς, αυτή η σωστή απόφαση για την απαγόρευση χρήση του κτιρίου στερεί από το σχολείο ακόμα 7 αίθουσες διδασκαλίας, την ώρα που όπως επισημαίνουν και το υπό ανακαίνιση βορινό κτίριο δεν έχει ακόμα παραδοθεί και παραμένει εργοτάξιο. 

«Πλέον προς χρήση έχουμε μόνο τα δύο από τα τέσσερα κτίρια του σχολείου καθώς και τα κοντέινερ στο προαύλιο» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι Σύλλογοι Γονέων του 53ου και του 54ου Δημοτικού Σχολείου, υπενθυμίζουν καταλήγοντας ότι υφίσταται το αίτημα τους για άμεση συνάντηση με τον δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό ώστε να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση Συλλόγου Γονέων του 53ου και του 54ου Δημοτικού Σχολείου

Πρώην Ακαδημία:  Μισό έργο, μισό σχολείο…

Για άλλη μια φορά το σχολείο μας βγαίνει λαβωμένο από τα φυσικά φαινόμενα και η σχολική μας κοινότητα αναστατώνεται από τα απανωτά προβλήματα.

Μετά τους δύο σεισμούς άνω των 6 Ρίχτερ σε διάστημα λίγων ημερών, βρισκόμαστε κυριολεκτικά με «μισό» σχολείο. Η αυτοψία στο σχολικό μας συγκρότημα που πραγματοποίησε η προϊσταμένη της Πολεοδομίας Ηρακλείου κ. Φραγκιουδάκη, κατέδειξε πως το ένα από τα τέσσερα κτίρια δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί. Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, οι γνωστές εδώ και καιρό καταπονήσεις, θέτουν πλέον σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια παιδιών και εκπαιδευτικών. Η εικόνα από τις ρηγματώσεις στις κολώνες του συγκεκριμένου κτιρίου προκαλεί πλέον φόβο και αγωνία.

Όμως η (σωστή) απόφαση για απαγόρευση χρήσης, μας στερεί ακόμα 7 αίθουσες διδασκαλίας, την ώρα που και το υπό ανακαίνιση βορινό κτίριο δεν έχει ακόμα παραδοθεί και παραμένει εργοτάξιο. Πλέον προς χρήση έχουμε μόνο τα δύο από τα τέσσερα κτίρια του σχολείου καθώς και τα κοντέινερ στο προαύλιο. Για τις υπόλοιπες (ευτυχώς λίγες) μέρες μαθημάτων, πολλά παιδιά θα μοιράζονται σε αίθουσες άλλων τμημάτων ενώ θα χρησιμοποιηθεί κάθε επαρκής χώρος του σχολείου (βιβλιοθήκη, αίθουσα υπολογιστών, αίθουσα μουσικής κτλ) μετά και τις τιτάνιες προσπάθειες των διευθυντών και των εκπαιδευτικών μας για να αποφύγουμε είτε τη μετακίνηση τμημάτων σε άλλα σχολεία είτε το Webex. Και πάλι όμως οι αίθουσες δεν αρκούν για 300 παιδιά. 

Χθες πήραμε διαβεβαιώσεις πως οι εργασίες που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και ενάμιση χρόνο στο υπό παράδοση βορινό κτίριο, θα επιταχυνθούν ώστε ακόμα και τη Δευτέρα να μας δοθούν τουλάχιστον δύο νέες αίθουσες, εφόσον φυσικά πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας. Πλέον, μετά την πίεσή μας, τα πατώματα τρίβονται, οι σκάλες και τα κάγκελα άρχισαν να επιδιορθώνονται και τα πράγματα… τρέχουν πιο γρήγορα, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει από την αρχή. Μακάρι να μη χρειαζόταν ένας σεισμός για να γίνει αυτό.

Διεκδικούμε κάτι καλύτερο από τη θλιβερή θέση να διαλέγουμε αν τα παιδιά μας θα κινδυνεύσουν από τους σεισμούς στο ένα κτίριο ή από τη σκόνη και τα επικίνδυνα κιγκλιδώματα στο άλλο. Διεκδικούμε την επίλυση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ, η οποία έχει καθυστερήσει δραματικά καθώς με βάση τη σύμβαση έπρεπε και τα τέσσερα τμήματα του κτιριακού συγκροτήματος να έχουν παραδοθεί τον Σεπτέμβριο του 2023. Σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια μετά τον συμβατικό χρόνο παράδοσης, είμαστε ακριβώς στα μισά του έργου και με ακριβώς μισό σχολείο στη διάθεσή μας. 

Παρ’ όλ’ αυτά θα τα καταφέρουμε.

Παραμένει το αίτημα που έχουμε υποβάλλει για συνάντηση απευθείας με τον δήμαρχο Ηρακλείου ώστε να τεθούν όλα τα ανοιχτά και διαρκώς εντεινόμενα προβλήματα της σχολικής μας κοινότητας.