Λαμπρινός και Κουράκης

«Τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα τους Κρήτες μάς γεμίζει συγκίνηση και εθνική υπερηφάνεια η επέτειος των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού». Αυτό τονίζει σε σχετική ανακοίνωση του ο πρόεδρος της ΠΕΔ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) Γ. Κουράκης με αφορμή  τον εορτασμό της επετείου των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης  κατά του ναζισμού και του φασισμού και τη λήξη του Β ́ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο ίδιος σημειώνει ότι «κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, οι πρόγονοί μας έγραψαν με τις θυσίες τους  «ολόχρυσες» σελίδες δόξας και τιμής. Στην πιο δύσκολη καμπή της τραγικής εκείνης περιόδου, όταν η Ευρώπη αλλά και άλλες περιοχές του πλανήτη είχαν “βυθιστεί’ στην αγωνία και την απογοήτευση  από τις πρόσκαιρες νίκες του Άξονα, η Ελλάδα  αντιστάθηκε χωρίς κανένα δισταγμό απέναντι στις στρατιές του φασισμού και του ναζισμού, υπενθυμίζοντας σε όλους τους λαούς το χρέος για αγώνα υπέρ της Ελευθερίας, του Ανθρωπισμού και της Δημοκρατίας.

Η Κρήτη, με την ηρωική Μάχη απέναντι στα γερμανικά στρατεύματα, έδειξε σε όλο τον κόσμο πως υπεράνω όλων είναι το χρέος προάσπισης της Ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Πατρίδας. Το άκαμπτο και αδούλωτο ελεύθερο φρόνημα των Ελλήνων, συνέχισε  τους απελευθερωτικούς αγώνες, ακόμα και κατά την περίοδο της κατοχής, γράφοντας σε όλη την ελληνική επικράτεια το Έπος της Εθνικής Αντίστασης. Αυτούς τους αγώνες τιμούμε και φέτος, για να υπενθυμίζει σε όλους πως για την Ελευθερία, την Τιμή, την Αξιοπρέπεια και την Υπερηφάνεια ενός λαού, απαιτούνται Αντίσταση και Θυσίες όπως εκείνες των Ελλήνων, στην ιστορική πορεία του Έθνους μας».

Β. Λαμπρινός: Η δεύτερη επέτειος της 9ης Μαΐου, η «Ημέρα της Ευρώπης»,      σηματοδοτεί την εδραίωση της ειρηνικής συνύπαρξης και της δημιουργικής      συμπόρευσης των κρατών της

Αντίστοιχα ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός με δήλωση του για τον  εορτασμό της «Ημέρας της Ευρώπης», τονίζει μεταξύ άλλων ότι «η επέτειος των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού», συνδεδεμένη με το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αποτελεί ορόσημο στην πορεία του σύγχρονου κόσμου. Χρειάστηκαν αμέτρητες θυσίες, αναρίθμητα γεγονότα ηρωισμού και αυταπάρνησης, για την λύτρωση από το σκοτάδι του ολοκληρωτισμού, που είχε απλωθεί και πέρα από τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Και η εφετινή επέτειος σημαδεύεται από την συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η παραβίαση κάθε έννοιας του Διεθνούς Δικαίου, οι φρικαλεότητες, οι εκτελέσεις αμάχων, οι καταστροφές πόλεων και χωριών, η αναγκαστική προσφυγιά χιλιάδων κατοίκων ενός ανεξάρτητου κράτους, από την επεκτατική Ρωσία του Πούτιν, ντροπιάζουν μια χώρα που συνέβαλε καθοριστικά στην νίκη εναντίον των Δυνάμεων Άξονα.  Τιμούμε όλους εκείνους που αντιστάθηκαν, τιμούμε όσους έδωσαν την ζωή τους στις αγώνες κατά των φασιστικών και ναζιστικών στρατευμάτων. Τιμούμε την Εθνική Αντίσταση του ελληνικού λαού εναντίον των στρατευμάτων Κατοχής.

Η δεύτερη επέτειος της 9ης Μαΐου, η «Ημέρα της Ευρώπης», σηματοδοτεί την εδραίωση της ειρηνικής συνύπαρξης και της δημιουργικής συμπόρευσης των κρατών της μεταπολεμικά.  Με συνεργασίες, αφοσίωση στις αξίες της δημοκρατίας, ισότητα, κοινωνική ενότητα και αλληλεγγύη, στοιχεία που κατέστησαν την Ευρώπη περιοχή ελευθερίας, ευημερίας και ασφάλειας. Για όλα αυτά τα αγαθά, τις μεγάλες κατακτήσεις των λαών, οι δημοκρατικές χώρες οφείλουν να επαγρυπνούν πάντα, ώστε να διατηρηθούν και στο μέλλον, για τις νεότερες γενιές της Ευρώπης».