Την άμεση υποστήλωση της πρόσοψης και την άρση τόσο της ετοιμορροπίας όσο και της κατεδάφισης των μη διατηρητέων τμημάτων του πρώην ξενοδοχείου Μίνως, ζητά το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου, προτείνοντας παράλληλα στον Δήμο να προβεί στην ολοκλήρωση της μελέτης και των εγκρίσεών της αυτού του διατηρητέου κτηρίου, λόγω της ιδιαίτερης και σημαντικής πολιτισμικής και πολιτιστικής του αξίας.
Το όλο θέμα πρόκειται να συζητηθεί σήμερα το πρωί σε σύσκεψη που πρόκειται να συγκληθεί στην Πολεοδομία, όπου και αναμένεται να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Όπως είναι γνωστό, μέσα στο τελευταίο 6μηνο σημειώθηκαν δύο περιστατικά πτώσης λίθων από το διατηρητέο κτήριο, που έπεσαν στην 25η Αυγούστου, γεγονός που κινητοποίησε την Πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου και προχώρησε στην έκδοση πρωτόκολλου κατεδάφισης.
Από την πλευρά του πάντως το ΤΕΕ ΤΑΚ με ανοικτή επιστολή του ξεκαθαρίζει ότι «ανατρέχοντας στα ιστορικά στοιχεία η λειτουργία του ξενοδοχείου ‘’Μίνως’’ στην άλλοτε οδό Πλάνης, ξεκίνησε το 1926 και φημιζόταν για την πολυτέλειά του. Το 1940 καταστράφηκε από τον βομβαρδισμό. Το 2010 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο, διότι έχει ιδιαίτερη πολεοδομική αξία και αποτελεί σημαντικό αρχιτεκτονικό στοιχείο του ιστορικού τμήματος της πόλης του Ηρακλείου που συνδέεται με τον ενετικό λιμένα.
Σήμερα διατηρείται το ένα από τα δύο κτήρια. Ο Δήμος Ηρακλείου έχει προχωρήσει ως ιδιοκτήτης στη μελέτη αποκατάστασης, με μια σύμβαση που ξεκίνησε το 2018. Δυστυχώς είναι μια μελέτη που περνάει από πολλές εγκρίσεις, κυρίως από την Αρχαιολογία. Τον Φεβρουάριο του 2022 στάλθηκε για έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Στο μεταξύ όμως ο χρόνος είναι αμείλικτος σε αυτά τα κτήρια. Υπάρχει κατάρρευση στα πλάγια του κτηρίου. Είχε προηγηθεί μια πιο μικρή πριν από περίπου 2 χρόνια. Αξίζει να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο τμήμα δεν είναι διατηρητέο, ούτε η στέγη. Διατηρητέα είναι μόνο η πρόσοψη. Επιτακτικά λοιπόν πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες εργα-
σίες της υποστήλωσης, τουλάχιστον της πρόσοψης. Κι αυτό βέβαια για να γίνει χρειάζεται έγκριση από την Αρχαιολογία. Η μελέτη προβλέπει μόνο τη διατήρηση της πρόσοψης κι ανακατασκευή του υπόλοιπου κτηρίου. Απ’ όσο γνωρίζουμε απομένουν αρκετά στάδια ακόμη για να προχωρήσει στη δημοπράτηση του έργου ο Δήμος Ηρακλείου κι αν κι έχει ζητήσει επίσπευση των διαδικασιών, δυστυχώς πέντε χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης η μελέτη δεν είναι ακόμη ολοκληρωμένη.
Ως Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ προτείνουμε ο Δήμος Ηρακλείου να προχωρήσει στην άμεση υποστήλωση της πρόσοψης και στην άρση τόσο της ετοιμορροπίας όσο και της κατεδάφισης των μη διατηρητέων τμημάτων, καθώς επίσης να προβεί στην ολοκλήρωση της μελέτης και των εγκρίσεών της αυτού του διατηρητέου κτηρίου, λόγω της ιδιαίτερης και σημαντικής πολιτισμικής και πολιτιστικής του αξίας».