«Κολλημένες» παραμένουν οι διαδικασίες διεξαγωγής εξετάσεων, καθώς ακόμα δεν έχει δοθεί λύση στα μεγάλα και σημαντικά προβλήματα που προκύπτουν από το νέο νόμο 4599.
Παρά τις διευκρινιστικές οδηγίες που ήρθαν από το Υπουργείου Μεταφορών, μετά από τις μαζικές ερωτήσεις που υπήρξαν αναφορικά με το νέο σύστημα, οι εξετάσεις δεν μπορούν ακόμα να πραγματοποιηθούν, αφού δεν υπάρχει κατάλληλο ασφαλιστικό προϊόν το οποίο να παρέχεται για εξέταση υποψηφίου που θα είναι μόνος του μέσα στο όχημα, μόνο με τον εξεταστή, όπως προβλέπει ο νέος νόμος.
Υπενθυμίζεται ότι 17 ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας είχαν δηλώσει πως δεν μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες αστικής ευθύνης για τα εκπαιδευτικά οχήματα με τα οποία θα διενεργούνται εξετάσεις, εφόσον δεν υπάρξουν κατάλληλα διαμορφωμένες πίστες.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Π», μετά από γενικευμένες πιέσεις που έχουν ασκηθεί προκειμένου να μην ναρκοθετηθεί η διαδικασία, φαίνεται ότι κάποιες από τις ασφαλιστικές εταιρείες έχουν δεχθεί να δημιουργήσουν ένα νέο τέτοιο προϊόν, το οποίο σε πρώτη φάση εκτιμάται ότι θα κοστίζει περίπου 100 ευρώ ανά εξέταση.
Η συγκεκριμένη ενημέρωση έχει γίνει πιθανότατα για εξέταση αντιδράσεων «εσωτερικά» και εντελώς ανεπίσημα, πάντως εφόσον τελικά κάτι τέτοιο ισχύσει, γίνεται κατανοητό πως εκτός όλων των άλλων προβλημάτων, οι υποψήφιοι οδηγοί θα πρέπει να καταβάλουν ένα επιπλέον πόσο ασφαλιστικής κάλυψης, συν τα όποια παράβολα, για να μπορέσουν να εξεταστούν.
Κάτι τέτοιο, ωστόσο, προσκρούει στις δεσμεύσεις του υπουργού Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος και έχει δεσμευθεί πως το νέο σύστημα των εξετάσεων σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιβαρύνει, ούτε με ένα ευρώ επιπλέον τους υποψήφιους οδηγούς.
Γεννάται όμως το ερώτημα από αυτή τη δήλωση για το πού θα πέσει το συγκεκριμένο κόστος, αφού πλέον τα εκπαιδευτικά οχήματα πρέπει να έχουν διαρκή σύνδεση διαδικτύου καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης και ειδικού τύπου ασφάλεια, αφού εντός των οχημάτων θα βρίσκονται μόνο ο υποψήφιος με τον εκπαιδευτή.
Αν όλα αυτά τα κόστη πρέπει να τα επωμιστούν οι εκπαιδευτές και όχι οι υποψήφιοι, γίνεται κατανοητό πρώτον πως ο νόμος έρχεται να πλήξει έναν κλάδο που αντιμετωπίζει γενικευμένα προβλήματα, τη στιγμή που ένα Υπουργείο σχεδιάζει μια νέα διαδικασία κατά πολύ ακριβότερη σε σχέση με την προηγούμενη, χωρίς ουσιαστικά να έχει αποφασίσει ποιος θα είναι εκείνος που θα επωμιστεί τα νέα κόστη.
Αποτέλεσμα αυτών των διαδικασιών είναι οι εξετάσεις να μην υλοποιούνται, με το Υπουργείο να έχει φέρει ένα νόμο ο οποίος δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αφού απαιτεί ένα ασφαλιστικό προϊόν, που μέχρι στιγμής δεν υπάρχει.
Ενώ το Υπουργείο βέβαια γνωρίζει πολύ καλά όλες αυτές τις παραμέτρους, στη διευκρινιστική εγκύκλιό του δεν απαντά για κανένα λόγο στο συγκεκριμένο φλέγον ζήτημα, ενώ δίνει απαντήσεις σε θέματα, τα οποία θεωρούνται επουσιώδη.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, στην Κρήτη η… ουρά για την απόκτηση διπλώματος έχει ξεπεράσει τον αριθμό των 7.000 υποψήφιων, κάποιοι εκπαιδευτές έχουν ήδη στραφεί σε άλλες εργασίες για την επιβίωσή τους, ενώ στους κόλπους των εκπαιδευτών φουντώνουν διαρκώς οι φήμες για το ότι ο νόμος έχει συνταχθεί εσκεμμένα με τρόπο που να μην μπορεί να εφαρμοστεί για να μεταφερθεί το συγκεκριμένο έργο διεξαγωγής εξετάσεων σε άλλο φορέα.