Μία… ζεστή ατμόσφαιρα

Πολύ ζεστή, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ήταν η ατμόσφαιρα χθες στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του νέου περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης.Σχεδόν όλοι ο φορείς και οι εκπρόσωποι φορέων έδωσαν το «παρών» αν και διέκρινα κάποιες ηχηρές απουσίες. Έναν δήμαρχο του νομού δεν είδα πουθενά στην αίθουσα, αλλά ούτε και πολλούς πρώην δημάρχους. Άραγε σημαίνει κάτι αυτό;

Στα high lights της τελετής θα συμπεριελάμβανα:

Πρώτος και καλύτερος ο ΒΟΑΚ στην ατζέντα

 • Ο ΒΟΑΚ ήταν και παραμένει μείζον θέμα. Αυτό το γνωρίζουν όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι, όπου και αν ανήκουν. Η Κρήτη μόνο κερδισμένη μπορεί και πρέπει να βγει (και) στο μείζον θέμα του Βόρειου Οδικού Άξονα. Η εικόνα ενός περιφερειακού συμβουλίου συμπαγούς, θα δώσει μία άλλη εικόνα και δυναμική στο νησί, έναντι της κεντρικής εξουσίας.
 • Την ανάγκη για συνεργασία στην τοπική αυτοδιοίκηση, «ως την εξουσία που είναι πιο κοντά στον πολίτη» παρατήρησε και ο επικεφαλής της παράταξης Ξαστεριά, “Ανατροπή στην Κρήτη” Μ. Κριτσωτάκης. Άλλωστε από το περιφερειακό συμβούλιο μπορεί να ξεκινήσει και μία σταδιακή αλλά επωφελής – μακροπρόθεσμα – αλλαγή της οπτικής και της νοοτροπίας στο πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οι κάτοικοι του νησιού τα προβλήματά τους! Αυτό που εξάλλου ενδιαφέρει τον κάτοικο του νησιού είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής του. Γι αυτό θα πρέπει να προτάξουν οι εκλεγμένοι όλα αυτά που μας ενώνουν και μπουν στην άκρη όλα αυτά που μας χωρίζουν. Έτσι  το δηλητήριο του αλληλοσπαραγμού θα εξατμιστεί πλήρως και το μεγάλο όραμα του συγκρητισμού θα γιγαντωθεί ακόμα περισσότερο.

Σαν ορκωμοσία Πανεπιστημίου

 • Όσοι πέρασαν από φοιτητικά έδρανα ή βρέθηκαν σε ορκωμοσία φοιτητών, είχαν να το λένε. Η τελετή έμοιαζε με απονομή πτυχίων και ορκωμοσία φοιτητών. Βέβαια, τα πτυχία οι πτυχιούχοι τα είχαν παραλάβει τρεις μήνες νωρίτερα, όταν οι πολίτες τους εμπιστευτήκαν με την ψήφο τους και τους έστειλαν να εκπροσωπήσουν το νέο σχήμα που ορκίστηκε χθες.
 • Η αίθουσα της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου – αν και κλιματιζόμενη- δεν μπόρεσε να κρατήσει τη θερμοκρασία σε ανεκτά επίπεδα με τον τόσο κόσμο που πραγματικά βρέθηκε εκεί…
 • Και παρά το γεγονός ότι η τελετή έγινε ημέρα, τα φλας χρειάστηκε να … αστράψουν για να αποτυπωθούν όλα τα χαμόγελα, οι εκφράσεις και οι μοναδικές στιγμές που μας χάρισε το νέο περιφερειακό συμβούλιο
 • Όλοι οι εκλεγμένοι του νέου περιφερειακού συμβουλίου είχαν τοποθετηθεί στα σκαλοπάτια της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου. Μπροστά τους ήταν ο Αρχιεπίσκοπος κι άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής Εκκλησίας που είχαν αναλάβει το θρησκευτικό μέρος της ορκωμοσίας. Και πιο πίσω ήταν συνωστισμένοι… εικονολήπτες, δημοσιογράφοι, απλός κόσμος κι άλλες Αρχές του τόπου.
 • Τα βλέμματα όλων όμως και στον hi tech… ρασοφόρο που χειριζόταν άψογα το τελευταίας τεχνολογίας κινητό του τηλέφωνο και αποδεικνύοντας ότι η τεχνολογία μπορεί να είναι προσιτή για όλους.

Ο διάλογος Λαμπρινού – Κοζυράκη

 • Συζητούσαν αλλά δεν ακούγαμε τι έλεγαν ο δήμαρχος Ηρακλείου Β. Λαμπρινός και η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη. Κάθονταν δίπλα ο ένας στον άλλο και φυσικά στην πρώτη σειρά των καθισμάτων.

Με τα καλά τους φορέματα και κοστούμια

 • Ιδιαίτερη και συγκινητική στιγμή η σημερινή για τους νέους περιφερειακούς συμβούλους. Όλοι και όλες ντυμένοι στην «πένα», όπως και οι συνοδοί τους. Οι περισσότεροι άνδρες φορούσαν κοστούμια – αρκετοί είχαν περάσει γραβάτες γύρω από τον λαιμό τους. Όσοι ζεσταίνονταν πιο πολύ αρκέστηκαν σε ένα απλό πουκάμισο.
 • Και οι γυναίκες φυσικά του συμβουλίου δεν πήγαιναν πίσω. Λες και είχαν μόλις βγει από το κομμωτήριο. Ήταν όλες κομψές, λαμπερές και με διακριτικό μακιγιαζ, χωρίς ίχνος υπερβολής.

Το νου σας στους πίνακες

 • Με τόσο κόσμο ήταν λογικό να ανησυχήσουν οι υπεύθυνοι της Έκθεσης Ζωγραφικής που φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη, οι οποίοι και “περιφρουρούσαν” τους πίνακες! Η περιφρούρηση αποδείχθηκε αποδοτική και το κοινό προσεκτικό και φιλότεχνο!