ανάπλασης της παλιάς πόλη

Μια ολόκληρη πόλη βουλιάζει μέσα στην πόλη, καθώς λίγα μόλις  μέτρα από την πολύβουη εμπορική ζωή  του κέντρου του Ηρακλείου, ο ιστός της παλιάς πόλης συρρικνώνεται και καταρρέει μέρα με τη μέρα.

Την ίδια ώρα που τα ιστορικά κέντρα του Ρεθύμνου και των Χανίων γνωρίζουν πρωτοφανή άνθιση, καθώς αποτελούν πυρήνες πλούσιας εμπορικής, τουριστικής, πολιτιστικής αλλά και οικιστικής δράσης, το παλιό Ηράκλειο έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του και δεκάδες ερειπωμένα σπίτια που χρονολογούνται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους της πλούσιας ιστορικής διαδρομής της παλιάς πόλης, καταρρέουν μέρα με τη μέρα.

Το οραματικό σχέδιο, για την ανάδειξη του ιστορικού ιστού του Ηρακλείου, έχει εγκαταλειφθεί πλήρως, αφού η σημερινή δημοτική Αρχή, ουσιαστικά προεκτείνει την πολιτική πρακτική των προκατόχων της,  που έβαλαν «στον πάγο» τη μελέτη, η οποία θεμελιώνει συνθήκες για να αναπλαστούν τα ακίνητά του ιστορικού κέντρο.

ανάπλασης της παλιάς πόλη
Στα αζήτητα η μελέτη ανάπλασης της παλιάς πόλης για την οποία έχουν διατεθεί τεράστια χρηματικά ποσά

Η σημερινή δημοτική Αρχή, αποφεύγει επιμελώς να ανακοινώσει τι ακριβώς σχεδιάζει να κάνει σε σχέση με την πολύκροτη υπόθεση της μελέτης που παραμένει στα χαρτιά με το προκάλυμμα της γραφειοκρατίας. Έτσι στις επίμονες ερωτήσεις για το τι πρόκειται να γίνει με τη μελέτη, ο ένας παραπέμπει στον άλλο χωρίς να προκύπτει καμία επί της ουσίας απάντηση.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι εκτός των άλλων ότι για τη μελέτη ανάπλασης της παλιάς πόλης που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο εγκρίσεων, έχουν διατεθεί σοβαρότατα χρηματικά ποσά τα οποία δεν έχουν αντίκρισμα εάν το Ηράκλειο δεν καταφέρει τελικά να κεφαλαιοποιήσει προς όφελός του το σπουδαίο αυτό υλικό.

Με εξαίρεση τη μελέτη ανάπλασης της Αγίας Τριάδας που κατάφερε να ξεφύγει από τις συμπληγάδες λόγω και του Περιβαλλοντικού Συλλόγου που έδωσε μεγάλες μάχες για να μην καταλήξει σε φιάσκο ο σημαντικός αυτός σχεδιασμός, όλο το υπόλοιπο ιστορικό τμήμα του Ηρακλείου έχει αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη του. Τα τελευταία χρόνια, οι μόνες ανακοινώσεις του Δήμου, αφορούν σε κατεδαφίσεις, ενώ για το μείζον θέμα της μελέτης ανάπλασης, δε μιλά πλέον κανείς.

Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι εξαγγελίες για εστιασμένες παρεμβάσεις πολιτιστικών διαδρομών, που φανερώνουν την αποσπασματική και προκλητικά επιδερμική προσέγγιση που γίνεται στην ανάδειξη του σπουδαίου ιστορικού αποθέματος της παλιάς πόλης.

Συγκεκριμένα έχουν γίνει ανακοινώσεις και έχουν ληφθεί αποφάσεις για την ανάπλαση της Καλοκαιρινού, της Ψαρομηλίγκων και των γειτονικών οδών της, αλλά όλο το υπόλοιπο ιστορικό απόθεμα στην Πεδιάδος, στην περιοχή του Λάκκου έχει αφεθεί στην τύχη του.

Έτσι το ιστορικό κέντρο, έχει αφεθεί στις μπουλντόζες των ιδιωτικών συμφερόντων που ξεριζώνουν την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία και την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης.

Το Ηράκλειο απαρνιέται το ιστορικό κτηριακό του απόθεμα σε αντίθεση με όλες τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας που φρόντισαν να το αναδείξουν και να μετατρέψουν πρώην υποβαθμισμένες περιοχές σε πόλο έλξης μέσα από ολοκληρωμένα σχέδια ανάπλασης, που δημιούργησαν συνθήκες ανάπτυξης και τουριστικής προβολής.

Η εικόνα αυτή αναδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τις βαρύτατες ευθύνες του Δήμου Ηρακλείου αλλά και συνολικά των φορέων της προγραμματικής σύμβασης ΥΠΕΧΩΔΕ και ΥΠΠΟ που συνυπέγραψαν τη μελέτη ανάπλασης, η οποία βρίσκεται στα αζήτητα εδώ και μια δεκαετία, αφού υπάρχει μια  διαχρονική εμμονική πολιτική προσήλωση στα έργα που εξελίσσονται στο λεγόμενο εμπορικό κέντρο, και όχι στον ιστορικό ιστό.