Ροή ειδήσεων
Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2025
Γιορτάζουν: Άγγελος, Γαβριήλ, Μιχαήλ, Σεραφείμ, Ευστρατία, Μεταξία, Ραφαήλ, Σταμάτης, Στρατηγός, Ταξιάρχης
19°
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΛΟΙΜΟΚΑΘΑΡΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΣΤΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Μια παράσταση εν πλω από Πλάκα σε Σπιναλόγκα

Μία σπονδυλωτή, περιπατητική παράσταση και performance εν πλω, με εικαστική εγκατάσταση, πρωτότυπη μουσική και τραγούδια, η οποία βασίζεται σε ιδέα, κείμενα και δραματουργία της Εύης Προύσαλη, παρουσιάζεται από την ομάδα Όχι Παίζουμε / UrbanDig Project” σε σκηνοθεσία Γιώργου Σαχίνη στις 14 & 15 Σεπτεμβρίου στον μόλο της Πλάκας και στη Σπιναλόγκα.

Η παράσταση «Ωκεανός», με αφορμή τα λοιμοκαθαρτήρια που στήθηκαν σε όλη την Ελλάδα το 1922 για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, καλεί τους θεατές σε μια συνάντηση μνήμης και στοχασμού πάνω σε κοινωνικά φαινόμενα και πρακτικές που δημιουργούν προσφυγικές κρίσεις.

Η παράσταση στοχεύει στη δημιουργία κοινότητας πολιτών, όπου καλλιτέχνες και θεατές μαζί, βιώνουν μια ακολουθία καταστάσεων με ορίζοντα τα ιστορικά και συγχρονικά γεγονότα, τις εμπειρίες, τις σκέψεις και τα συναισθήματα των προσώπων που υπήρξαν πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Ο «Ωκεανός» επιχειρεί να δημιουργήσει ρωγμές στον τρόπο πρόσληψης των ιστορικών γεγονότων και διερωτήσεις αναφορικά με τις «κανονικότητες» και «βεβαιότητες» του Μικρασιατικού ξεριζωμού, σε επίπεδο πολιτικής εξουσίας αλλά και υποκειμένου/πολίτη.

Τα κείμενα κινούνται από το γενικό (ιστορικό πλαίσιο, πολιτικός λόγος, εφημερίδες) στο ειδικό (υποκείμενο, ατομική ευθύνη, συναίσθημα) και αντιστρόφως, και συντίθεται από πρωτότυπα κείμενα, πραγματικές μαρτυρίες και ιστορικά ντοκουμέντα.

Ενσωματώνοντας στοιχεία θεάτρου και χορού, σε συνδυασμό με σημειακές εικαστικές παρεμβάσεις, η παράσταση θέτει στο επίκεντρο το σώμα και την κινησιολογία του, τα τραγούδια, τους ήχους και τις φωνές των ηθοποιών.

Η σκηνοθεσία αξιοποιεί το φυσικό τοπίο της περιοχή και ακολουθεί τον σύντομο διάπλου των λεπρών από την Πλάκα, εν πλω και στο νησί της Σπιναλόγκα.

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Συντελεστές:   Ιδέα-κείμενα-δραματουργία: Εύη Προύσαλη,   σκηνοθεσία: Γιώργος Σαχίνης,   εικαστική εγκατάσταση: Αλέξανδρος Κακλαμάνος ,   μουσική: Θάνος Κοσμίδης, χορογραφία: Ειρήνη Αλεξίου, ενδυματολόγος: Άννα Μαγουλιώτη, έρευνα: Θεόφιλος Διαμάντη,   βίντεο και φωτογραφίες: Μυρτώ Κοκκίνου,   οργάνωση παραγωγής: Ρέα Ζέκκου, Καλλιόπη Αναστασιάδου, επικοινωνία: Αγγελική Ζερβού.

Ερμηνεύουν: Συμεών Τσακίρης, Δήμητρα Μητροπούλου, Ζωή Δημητρίου, Θάνος Κοσμίδης, Ειρήνη Αλεξίου, Εύη Προύσαλη, Κατερίνα Πρωτονοταρίου, ‘Ελλη Σαχίνη.

Χρήσιμες πληροφορίες: Ώρα έναρξης: 18.15.

Διάρκεια: 90 λεπτά.

Μέγιστος αριθμός ατόμων  παράσταση: 100 άτομα.

Για τους θεατές απαιτείται άνετη αμφίεση και παπούτσια, καθώς θα χρειαστεί επιβίβαση σε καραβάκι αλλά και

περίπατος στο νησί της Σπιναλόγκα. Αναλυτικές πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στο digitalculture.gov.gr

Η παράσταση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Καταβάλλεται αντίτιμο εισιτηρίου αρχαιολογικού χώρου 8 ευρώ.