Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή που υπέστη το Εργαστήριο Τοξικολογίας και Εγκληματολογικής Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης!
Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή που υπέστη το Εργαστήριο Τοξικολογίας και Εγκληματολογικής Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης!

Εικόνες ολικής καταστροφής αντίκρισαν χθες το πρωί μέλη του Εργαστηρίου Τοξικολογίας και Εγκληματολογικής Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης!

Η εισροή υδάτων που σημειώθηκε το διάστημα από τη νύχτα της Κυριακής του Πάσχα ως χθες τα ξημερώματα προκάλεσε μεγάλης έκτασης ζημιές στον εξοπλισμό του εργαστηρίου που με κόπο είχε στηθεί.

Ως αποτέλεσμα, η ανάλυση των δειγμάτων που αναμένουν νοσηλευτικά ιδρύματα του νησιού, αστυνομικές και ανακριτικές αρχές και ιδιώτες θα καθυστερήσει.

Ο κ. Τσατσάκης
Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή που υπέστη το Εργαστήριο Τοξικολογίας και Εγκληματολογικής Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης!

Το εργαστήριο εξυπηρετεί όλη την Κρήτη ενώ δέχεται δείγματα και από άλλες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα ξεκίνησε από σωλήνα του συστήματος πυρόσβεσης στη μόνωση της ταράτσας, πρόκειται για μία εγκατάσταση που χρονολογείται από τη στιγμή που ανεγέρθηκε το κτήριο της Ιατρικής Σχολής στην πανεπιστημιούπολη των Βουτών.

Άνθρωποι του εργαστηρίου άνοιξαν χθες το πρωί την πόρτα και βρέθηκαν μπροστά σε μία δυσάρεστη έκπληξη. Ο χώρος είχε πλημμυρίσει, το ταβάνι έσταζε ενώ σε κάποια σημεία είχε υποχωρήσει!

Τα νερά εισήλθαν σε δύο ορόφους, μικρότερης έκτασης προβλήματα εντοπίζονται σε εργαστήρια της Παιδιατρικής Κλινικής που είναι από κάτω από το Εργαστήριο Τοξικολογίας.

Στο σημείο, εκτός από τους υπαλλήλους της Τεχνικής Υπηρεσίας του Ιδρύματος που απομόνωσαν τον χώρο και διέκοψαν την ηλεκτροδότηση για να μην προκληθεί ατύχημα, έσπευσαν η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Αστυνομία που εξέτασαν το ενδεχόμενο δολιοφθοράς, το οποίο, όμως, αποκλείστηκε. Για το θέμα έχει ενημερωθεί ο εισαγγελέας που διέταξε να συνταχθεί και να παραδοθεί σχετικός φάκελος για να αποφανθεί αν θα υπάρξουν ή όχι κυρώσεις. Στον χώρο βρέθηκε, επίσης, ο υποδιοικητής του ΠαΓΝΗ, κ. Στέλιος Κτενιαδάκης.

Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή που υπέστη το Εργαστήριο Τοξικολογίας και Εγκληματολογικής Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης!
Αναγκαία η συντήρηση του κτηρίου

Το περιστατικό αναδεικνύει την ανάγκη συντήρησης του κτηρίου της Ιατρικής Σχολής, τονίζει στην «Π» o πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Γιώργος Κοντάκης.

Ο κ. Κοντάκης
Ο κ. Κοντάκης

Το κτήριο πλέον είναι παλιό, είναι το πρώτο που δημιουργήθηκε στην πανεπιστημιούπολη Βουτών και η συγκεκριμένη βλάβη «κραυγάζει» για τις ανάγκες που υπάρχουν.

Ο κ. Κοντάκης αναφέρει πως η γραφειοκρατία αποτελεί τροχοπέδη για την όλη διαδικασία.  Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Τοξικολογίας και Εγκληματολογικής Χημείας, καθηγητής Αριστείδης Τσατσάκης απογοητευμένος κάνει λόγο για ολική καταστροφή σε έναν εξοπλισμό εκατομμυρίων ευρώ.

Τα μηχανήματα είχαν με κόπο αποκτηθεί και το Εργαστήριο είχε στηθεί μετά από προσπάθειες πολλών ετών.

Σύμφωνα με όσα είπαν στην «Π» άνθρωποι του Εργαστηρίου, η βλάβη μάλλον προέκυψε κάποια στιγμή από τη νύχτα της Κυριακής του Πάσχα ως χθες τα ξημερώματα. Το εργαστήριο, αν και κλειστό, εξυπηρετούσε μέσω του προσωπικού που εφημέρευε. Το τελευταίο δείγμα που εξετάστηκε ήταν το βράδυ της Κυριακής. Συνεπώς μέχρι τότε όλα ήταν καλά.

Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή που υπέστη το Εργαστήριο Τοξικολογίας και Εγκληματολογικής Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης!
Μπλόκο για τη Δικαιοσύνη

Σημειώνεται ότι πολλές δικαστικές υποθέσεις είναι σε εκκρεμότητα λόγω τοξικολογικών εξετάσεων που αναμένονταν. Πρόκειται για υποθέσεις για τις οποίες, τα αποτελέσματα των τοξικολογικών αναλύσεων θεωρούνται κομβικής σημασίας και η είδηση αυτή έχει επιφέρει αναστάτωση και σε αυτό το επίπεδο. Τα αντιδείγματα ευτυχώς σώθηκαν, ωστόσο λόγω της ολικής καταστροφής των εργαστηρίων, όλα μπλοκάρονται: και τα αποτελέσματα για τις υποθέσεις που φθάνουν στη Δικαιοσύνη αλλά και νοσοκομειακά, με τις καθυστερήσεις να είναι αναπόφευκτες.

Ο κ. Κοκοσάλης

Ο δικηγόρος κ. Γιώργος Κοκοσάλης ονίζει πως η Πολιτεία θα πρέπει να εξασφαλίσει τάχιστα τα αντίστοιχα κονδύλια αποκατάστασης των ζημιών.

Σε δήλωσή του, αναφέρει τα εξής: «με ιδιαίτερη έκπληξη και συνάμα ανησυχία ενημερωθήκαμε για το ατύχημα που συνέβη στην Μονάδα Τοξικολογίας του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπενθυμίζουμε ότι η εν λόγω μονάδα αποτελεί τον μοναδικό – νομοθετικά – πιστοποιημένο φορέα διενέργειας εργαστηριακών εξετάσεων ανίχνευσης ναρκωτικών και λοιπών ψυχοτρόπων ουσιών (αλκοόλ, κλπ) και κατά τούτο ελπίζουμε να μην υπάρξει κάποια αταξία σε συναφείς εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις ναρκωτικών, τροχαίων, κλπ.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το εμπειρότατο και επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό έχει φροντίσει να κρατήσει αντιδείγματα ή / και αντίγραφα των ήδη διενεργηθεισών εξετάσεων, διαφορετικά θα παρατηρηθούν σοβαρές καθυστερήσεις και λοιπές ταλαιπωρίες στις εκδικάσεις σοβαρών υποθέσεων κυρίως διακίνησης ναρκωτικών, στην πλειοψηφία των οποίων υπάρχουν προσωρινά κρατούμενοι κατηγορούμενοι. Ταυτόχρονα, η Πολιτεία θα πρέπει να εξασφαλίσει τάχιστα τα αντίστοιχα κονδύλια αποκατάστασης των ζημιών για ένα τόσο νευραλγικό και κοινωνικά απαραίτητο τμήμα».