Την απάντησή του στο σχόλιο της «Π» για το Ινστιτούτο Γεωενέργειας έστειλε στην «Π» ο πρόεδρός του, καθηγητής Νίκος Πασσαδάκης.

Την απάντησή του στο σχόλιο της «Π» για το Ινστιτούτο Γεωενέργειας έστειλε στην «Π» ο πρόεδρός του, καθηγητής Νίκος Πασσαδάκης.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

Αξιότιµε κ. Διευθυντά της ηλεκτρονικής έκδοση www.patris.gr

Με έκπληξη, και οµολογώ απορία, διάβασα το παρακάτω ανώνυµο σχόλιο στη σελίδα σας

(https://www.patris.gr/2023/03/13/giati-den-mila-to-institoyto-toy-ite/), όπου εγκαλείται το “Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας” του ΙΤΕ “γιατί δεν µιλά”, αναφορικά µε τα αποθέµατα και τους υπολογισµούς κερδών για τη χώρα, που γράφονται κατά καιρούς στον τύπο και στο διαδίκτυο.

Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι το Ινστιτούτο µας θεσµοθετήθηκε το 2019, µε την επωνυµία “Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας” µε στόχο, τόσο από την Πολιτεία όσο και από το ΙΤΕ, να αποτελέσει ένα έγκυρο επιστηµονικό πόλο στο χώρο της επιστήµης και τεχνολογίας των υδρογονανθράκων. Το 2020 µετονοµάστηκε σε Ινστιτούτο Γεωενέργειας, ώστε να οριοθετήσει και µε την επωνυµία του τα επιστηµονικά ενδιαφέροντά του στον ευρύτερο χώρο της ενέργειας.

Ανεξάρτητα τίτλου, από την πρώτη µέρα της λειτουργίας του το Ινστιτούτο έχει αναδείξει, τόσο µε δηλώσεις όσο και µε την επιστηµονική δουλειά του, την προσήλωσή του στην ανάγκη εξερεύνησης των αποθεµάτων υδρογονανθράκων της χώρας και της ταχύτερης δυνατής ανάπτυξης της παραγωγής τους. Νοµίζω µια πιο προσεκτική µατιά από τη µεριά σας σε δηµοσιεύµατα του τύπου, στην ιστοσελίδα και στα κοινωνικά δίκτυα του Ινστιτούτου Γεωενέργειας, θα σας έπειθε ότι “δεν είναι “άγνωστο και άπρακτο”.

Εµείς εκτιµάµε ότι η βασική αποστολή µας είναι να αναπτύσσουµε επιστηµονική-ερευνητική δουλειά στο χώρο της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων και στις άλλες µορφές ενέργειας που ενδιαφέρουν τη χώρα. Και αυτό κάνουµε µε συνεργασίες που είναι σε εξέλιξη, µε τους θεσµικούς φορείς και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό.

κ. Διευθυντά, δυστυχώς η µακροχρόνια καθυστέρηση στην ανάπτυξη της βιοµηχανίας των υδρογονανθράκων στοιχειώνει τη χώρα µας. Ακριβείς, επιστηµονικά τεκµηριωµένες εκτιµήσεις αποθεµάτων είναι δυνατές µόνο στη βάση γεωτρητικών δεδοµένων τα οποία προς το παρόν δεν υπάρχουν. Ελπίζουµε τα προγράµµατα που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγµή στο Ιόνιο και την Κρήτη να ολοκληρωθούν έγκαιρα και µε θετικά αποτελέσµατα.  Η επιτυχία απαιτεί επιµονή, συνεχή και συστηµατική δουλειά και σε αυτή τη διαδικασία δεν είναι απαραίτητα η καθηµερινή έκδοση δελτίων τύπου.

Ʃε κάθε περίπτωση σας ευχαριστώ για την αναγνώριση, που διαφαίνεται στο σχόλιό σας, του Ινστιτούτου Γεωενέργειας, ως έγκυρου θεσµικού παράγοντα στην ενεργειακή συζήτηση. Με εκτίµηση

Νίκος Πασαδάκης

Καθηγητής

Διευθυντής ΙΤΕ/ΙΓ”.