Σύσκεψη στη ΔΥΠΕ για το αδιέξοδο στα νοσοκομεία που συνεχίζεται
Σύσκεψη στη ΔΥΠΕ για το αδιέξοδο στα νοσοκομεία που συνεχίζεται

Μισθολογικά και άλλα κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών στα νοσοκομεία της Κρήτης, που είναι ήδη γνωστά ότι  δεν έχουν ως σήμερα αποδώσει -το μόνο νέο είναι αυτό των προσλήψεων συνταξιούχων γιατρών-ανακοίνωσε η ΔΥΠΕ Κρήτης ως μέτρο για να αντιμετώπιση στο αδιέξοδο με τη δραματική υποστελέχωση στα νοσοκομεία του νησιού, ωστόσο τα εντέλλεσθε ως φαίνεται συνεχίζονται μέχρι νεωτέρας.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη που έγινε χθες με τη συμμετοχή των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων και των διοικητών των νοσοκομείων του νησιού και κάποια σημεία της προκαλούν πραγματικά εντύπωση.

Η Διοίηση αναγγέλλει πρωτοβουλίες που έπρεπε να είχαν ληφθεί… χθες και όχι ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Ακόμη δεν έχουν ιεραρχήσει τις ανάγκες…

Είναι δυνατόν να διαβάζουμε περί “άμεσης αναμόρφωσης των οργανισμών των νοσοκομείων και ιεράρχησης αναγκών ανά υγειονομική μονάδα”; Είναι κάτι που έπρεπε να λειτουργήσει ως βάση και να έχει γίνει από την πρώτη στιγμή!

Στην ανακοίνωση αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

“Με γνώμονα την παροχή Υπηρεσιών Υγείας στον πολίτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στην αίθουσα συνεδριάσεων της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης κατόπιν σχετικής προσκλήσεως του διοικητή κ. Νεκτάριου Παπαβασιλείου.

Η συνέχιση λειτουργίας, στο πλαίσιο των κείμενων διατάξεων, όπως και η απρόσκοπτή λειτουργία ενδεικτικά, της Παθολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Ρεθύμνου, Ιεράπετρας και  Σητείας, της Χειρουργικής Κλινικής του Γ.Ν. Χανίων, του Ακτινολογικού Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας και του ΤΕΠ Αγίου Νικολάου είναι μεταξύ των σημαντικών που απασχόλησαν τη συζήτηση.

Σημειώνεται, ότι την παρούσα στιγμή στην Παθολογική Κλινική του Γ.Ν. Ρεθύμνου υπηρετούν 3 μόνιμοι ιατροί παθολόγοι οι οποίοι βρίσκονται σε χρήση νόμιμων ειδικών αδειών λοχείας κ.τ.λ., στο Γ.Ν.-Κ.Υ. Σητείας 4 Ιατροί παθολόγοι έως 31.07.2023, ενώ στη Χειρουργική Κλινική του Γ.Ν. Χανίων υπηρετούν 9 μόνιμοι ιατροί χειρουργοί”.

Τα κίνητρα που δεν έφεραν μέχρι σήμερα γιατρούς

Οπως αναφέρεται, “στόχος όλων η περαιτέρω επικοινωνία και χρήση εκείνων των μέτρων-κινήτρων που έχουν θεσπιστεί από το Υπουργείο Υγείας για την ενίσχυση των Κλινικών και έως την ανάληψη υπηρεσίας νέων ιατρών από τις τελευταίες 2 προκηρύξεις ιατρικού μόνιμου προσωπικού με:

  • Μετακινήσεις ιατρών σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν. 5015/2023 με επιπρόσθετη αμοιβή πέρα των μηνιαίων αποδοχών, εκείνης των 1.800 € και παράταση έως 31.12.23.
  • Διαδικασίες με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι) με έγκριση από το Υπουργείο Υγείας σύμφωνα με το άρθρο 41 Ν. 4058/2012 (με δέσμευση πίστωσης ανάλογα τη χρονική διάρκεια και την απασχόληση-πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τα Νοσοκομεία).
  • Διαδικασίες με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι) μόνο για εφημερία, σύμφωνα με το άρθρο 41 του Ν. 4839/2021 με απόφαση διοικητή Υγειονομικής Περιφέρειας και ανάρτηση στη Διαύγεια με ποσό εκείνο των 250 € ανά εφημερία και παράταση έως 31.12.23.
  • Ένταξη ιδιωτών-συνταξιούχων ιατρών στο ΕΣΥ με σύμβαση πλήρους απασχόλησης (2.000 €/ μήνα) ή μερικής απασχόλησης (1.000 €/ μήνα) και παράταση έως 31.12.23.
  • Αναζήτηση και αξιοποίηση του ρόλου των επικουρικών ιατρών σύμφωνα με τον Ν. 3580/2007 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
  • Άμεση επαναπροκήρυξη των θέσεων που έχουν καταστεί άγονες, μετά το πέρας των διαδικασιών, από την προκήρυξη των 68 θέσεων που έχουν προκηρυχθεί για τις Υγειονομικές Μονάδες της Περιφέρειας Κρήτης, σε ανώτερη βαθμίδα.
  • Άμεση αναμόρφωση των Οργανισμών των Νοσοκομείων και ιεράρχηση αναγκών ανά Υγειονομική Μονάδα.
  • Αποφορολόγηση εφημεριών
  • Παροχή οικονομικών και επιστημονικών κινήτρων για όλους τους ιατρούς ΕΣΥ.
  • Κίνητρα πόλης για τους ιατρούς μας όπως εξασφάλιση οικίας, εξασφάλιση παιδικών σταθμών, έκπτωση μετάβασης στην Κρήτη κ.ά”.

Ποιοι συμμετείχαν

Στην χθεσινή συνάντηση συμμετείχαν ο υποδιοικητής της 7ης Υ.Πε. Κρήτης κ. Αγαπίου Δημήτριος, οι διοικητές των Νοσοκομείων της Κρήτης, για το ΠαΓΝΗ ο κ. Χαλκιαδάκης Γεώργιος, για το Γ.Ν. «Βενιζέλειο-Πανάνειο» ο κ. Τερζάκης Κωνσταντίνος, για το Γ.Ν. Χανίων ο κ. Μπέας Γεώργιος, για το Γ.Ν. Ρεθύμνου ο κ. Μαρκάκης Ελευθέριος, για το Γ.Ν. Αγίου Νικολάου ο κ. Ανδρεαδάκης Εμμανουήλ, οι αναπληρωτές διοικητές των Γ.Ν.-Κ.Υ. Νεάπολης, Σητείας και Ιεράπετρας, κ. Μπαρμπούνης Γεώργιος, κα. Δαρατσιανού Μαρία και κ. Πετράκης Ιωάννης αντίστοιχα, καθώς και οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων, Ηρακλείου κ. Πατριανάκος Αλέξανδρος, Χανίων κα Ορφανουδάκη Παρασκευή, Ρεθύμνου κα Καπελέρη Αναστασία, Λασιθίου κ. Νικολαράκης Κωνσταντίνος και ο πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Σητείας κ. Κατσαράκης Ιωάννης.

Πατριανάκος: Μέτρα έστω και καθυστερημένα

“Λαμβάνονται μέτρα έστω και καθυστερημένα, έστω και αν έπρεπε να είχαν ληφθεί χθες” είπε στην “Π” ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Αλέξανδρος Πατριανάκος.

Ανέφερε ότι αναγκαστικά ο Αύγουστος θα συνεχιστεί με εντέλλεσθε στους γιατρούς, πράγμα απαράδεκτο, ωστόσο η προσδοκία είναι τα κίνητρα να φέρουν αποτέλεσμα με την προσέλκυση γιατρων από τον Σεπτέμβρη.

«Νιώθουμε απογοήτευση που δεν συμμετείχαμε σε αυτή την συνάντηση και θεωρούμε ότι είναι ένα θεσμικό ατόπημα των Ιατρικών Συλλόγων που άφησαν εκτός τους εκλεγμένους αντιπροσώπους των γιατρών» είπε στην «Π» ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ ν. Ηρακλείου Αλέξανδρος Καφετζάκης, επισημαίνοντας ότι ήταν προφανώς μια επιλογή της Διοίκησης της ΔΥΠΕ που δείχνει κατώτερη των περιστάσεων αναφορικά με την σωρεία των προβλημάτων που αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει.

Ο ίδιος σχολίασε ότι δεν επρόκειτο να προκύψει κάτι σημαντικό απο την συγκεκριμένη συνάντηση και ότι το μόνο βέβαιο είναι ότι τα “εντέλλεσθε” και οι παραιτήσεις γιατρών θα συνεχιστούν όλο τον Αύγουστο.

Σε δήλωσή του ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομέων του ΠΑΓΝΗ μεταξύ άλλων σημειώνει:

“Η περίφημη σύσκεψη της 7 ΥΠΕ με τους διοικητές των νοσοκομείων και τους πρόεδρους των ιατρικών συλλόγων αποτελεί μνημείο κοροϊδίας και υποκρισίας απέναντι στον κρητικό λαό και τους μαχόμενους υγειονομικούς. Ανέλαβαν από κοινού να υλοποιήσουν κατά γράμμα την κυβερνητική πολιτική που οδήγησε τα νοσοκομεία σε τεράστια αδιέξοδα.

Η σύσκεψη επιβεβαιώνει  ότι πραγματοποιήθηκε για να δράσει πυροσβεστικά με σκοπό  να κοπάσουν οι αντιδράσεις και να  δοθεί η εικόνα προσπάθειας επίλυσης των προβλημάτων. Στη σύσκεψη  αυτό που έγινε καθαρό σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε  από την 7η  ΥΠΕ ήταν ότι θα χρησιμοποιηθούν τα ίδια εργαλεία για δήθεν προσέλκυση ιατρικού προσωπικού, τα οποία επιδείνωσαν την κατάσταση  στα νοσοκομεία, επιδείνωσαν τις συνθήκες  εργασίας και έχουν φέρει σε απόγνωση χιλιάδες ασθενείς. Ουσιαστικά ήταν αναμάσημα των κυβερνητικών εξαγγελιών για μπλοκάκια, είσοδο ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία, συμβάσεις επικουρικών γιατρών, μετακινήσεις κ.ά.

Η Κλινική αδυνατεί να δέχεται νέα περιστατικά

Καταρρέει η Αιματολογική

Υπό διάλυση βρίσκεται η Αιματολογική Κλινική του Βενιζελείου, μια κλινική που νοσηλεύει σοβαρά και βαριά περιστατικά, όπως είναι οι λευχαιμίες.

Η Κλινική καταρρέει, γιατί έχει αποδεκατιστεί από ιατρικό προσωπικό και μέχρι να γίνουν προσλήψεις προσωπικού δεν θα μπορεί να δέχεται νέα αιματολογικά περιστατικά και θα χρειάζεται να παραπέμπονταν στο ΠΑΓΝΗ, σύμφωνα με την αιματολόγο διευθύντρια ΕΣΥ Αριστέα Χατζηβασίλη, που έστειλε μια αγωνιώδη επιστολή στους αρμόδιους.

Πρόκειται για ένα ακόμη τμήμα του νοσοκομείου που αντιμετωπίζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, τα οποία Διοίκηση και ΔΥΠΕ δεν φρόντισαν εγκαίρως να αντιμετωπίσουν.