Αθερινόλακκος

Τη μετατροπή των μονάδων του Αθερινόλακκου σε μονάδες, που θα λειτουργούν με υγροποιημένο φυσικό αέριο αντί πετρελαίου, επεξεργάζονται Κομισιόν και Ελλάδα, προκειμένου να διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης.

Σύμφωνα με τις σκέψεις που υπάρχουν, προκρίνεται το σενάριο για να προχωρήσει μια μετατροπή των μονάδων σε μονάδες φυσικού αερίου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκεια του νησιού, τόσο κατά την περίοδο 2020 – 2023, στο διάστημα δηλαδή που μεσολαβεί από τη μικρή στη μεγάλη διασύνδεση, όσο όμως και αργότερα.

Για να μπορέσει να προχωρήσει η συγκεκριμένη λύση, χρειάζεται αναγκαστικά να υπάρχουν σχετικές εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κρήτη. Με βάση αυτή την προϋπόθεση, το επικρατέστερο σενάριο που προκρίνεται είναι η ΔΕΗ να προχωρήσει σε διαγωνισμό με τη διαδικασία της έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να εξασφαλίσει την αύξηση της υφιστάμενης ισχύος.

Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό θα κληθούν να προτείνουν λύσεις για την παραγωγή ρεύματος που θα κριθεί απαραίτητη, με φυσικό αέριο που θα μεταφέρουν οι ίδιοι, αλλά και να εξασφαλίσουν φυσικό αέριο για τη λειτουργία των μονάδων του Αθερινόλακκου που θα μετατραπούν.

Μια τέτοια λύση, θα μπορούσε να προχωρήσει με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, μέσω της λύσης των πλωτών μονάδων υγροποιημένου φυσικού αερίου, που μπορούν να προσεγγίσουν τον Αθερινόλακο. Οι συγκεκριμένες μονάδες, είτε θα μπορούν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια επί του σκάφους, είτε να συμβάλουν με καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή επί του εδάφους, για να υπάρξει και άμεση σύνδεση με το σύστημα της Κρήτης.

Τονίζεται ωστόσο, ότι για να προχωρήσει ένας τέτοιος διαγωνισμός, λόγω του κόστους της δαπάνης, θα πρέπει να υπάρχει έγκριση από τη Βουλή, οπότε οι διαδικασίες αναμένεται να δρομολογηθούν από τη νέα κυβέρνηση πιθανότατα.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρμόδιος Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, αποφάσισε την παράταση ζωής των μονάδων στον Αθερινόλακκο, καταθέτοντας σχετική τροπολογία για παράταση λειτουργίας ως τη μικρή διασύνδεση της Κρήτης.

Ακόμα όμως και με αυτή την τροπολογία, το αργότερο ως το 2020 θα έπρεπε να έχουν κλείσει, κάτι όμως που φαίνεται πλέον μάλλον απίθανο, οπότε ήδη υπάρχει επεξεργασία για τα εναλλακτικά σενάρια.