Μεταναστευτικό: Σε τρεις μέρες 1.300 “αφίξεις” μόνο στα όρια του νομού Ηρακλείου 
Αύξηση μέρα με τη μέρα των μεταναστευτικών ροών

Την ώρα που οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και εκατοντάδες μετανάστες φτάνουν καθημερινά στην Κρήτη και τη Γαύδο, θέτοντας σε κίνδυνο τις ίδιες τους τις ζωές, η πολιτεία αναζητά λύσεις με χαρακτηριστική καθυστέρηση, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν υπάρξει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Παράλληλα, τα λιγοστά – σε σχέση με τις απαιτήσεις που γεννά η κατάσταση – στελέχη του Λιμενικού Σώματος, για ένα ακόμη καλοκαίρι, δοκιμάζουν τις αντοχές τους. Επιχειρούν αδιάκοπα, σε 24ωρη βάση, για να φυλάξουν τις σύγχρονες “Θερμοπύλες” αλλά και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, με περιορισμένα μέσα και ανεπαρκή υποστήριξη.

Είναι εντυπωσιακό ότι μόνο μέσα σε ένα τριήμερο – Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο – ο αριθμός των αφιχθέντων μεταναστών στις ακτές του νομού Ηρακλείου, και όχι των γειτονικών νομών, από τα παράλια της Λιβύης,  ξεπέρασε τους 1.300. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ένα εκρηκτικό σκηνικό και προδιαγράφει ένα μέλλον δυσοίωνο, τόσο για τις τοπικές κοινωνίες όσο και για τη συνολική διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος στην Ελλάδα.

Ο «σύμμαχος καιρός», για τους λιμενικούς, οι καιρικές συνθήκες δηλαδή που δεν επέτρεπαν αναχωρήσεις μικρών σκαφών, κυρίως πέριξ του Τομπρούκ, έπαψε να υφίσταται. «Βλέπαμε τον καιρό και ξέραμε τι να περιμένουμε. Τα μποφόρ μπορεί να «φρέναραν» για λίγο τους διακινητές, όμως, οι τελευταίες εκατοντάδες αφίξεις μεταναστών σε πλοία μεγάλου μεγέθους, δείχνει ότι τίποτα δεν τους σταματά και πρέπει να ληφθούν γρήγορες δράσεις» σχολίασε στέλεχος του Λ.Σ, περιγράφοντας την εικόνα των τελευταίων 24ωρων.

Η είδηση που βγήκε μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον ΠτΔ Κ. Τασούλα, για τον έλεγχο των ροών από πλοία του πολεμικού Ναυτικού, τα οποία θα σταλούν έξω από τα χωρικά ύδατα της Λιβύης, χαρακτηρίζεται από στελέχη του Σώματος ως θετική, όχι όμως αρκετή, για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.

Στις κινήσεις που γίνονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος εντάσσεται και η πληροφορία ότι μέσα στον Αύγουστο, μετά δηλαδή από ένα μήνα, η Frontex, θα ενισχύσει την παρουσία της στον ευρωπαϊκό νότο, με ένα ακόμη σκάφος, που όμως ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό που θα είναι η έδρα του. Ίσως στην Αγία Γαλήνη, έλεγαν λιμενικοί που ρωτήθηκαν σχετικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής διαθέτει ένα ακόμη σκάφος, στην Αγία Γαλήνη και ένα φουσκωτό στη Γαύδο, ενώ στην επιχειρησιακή της δυνατότητα, συγκαταλέγονται και δύο drones.

Ήδη το τελευταίο διάστημα επιχειρείται να υπάρξει βοήθεια στις υπάρχουσες δυνάμεις των λιμενικών με αποσπάσεις από όλη την Ελλάδα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα περίπου 20 λιμενικοί από διάφορες λιμενικές Αρχές έχουν αποσπαστεί, με ολιγοήμερη παρουσία, στο νησί.

Είναι ενδεικτικό ότι από την 5η Περιφερειακή Διοίκηση αποσπάστηκαν για να ενισχύσουν το έργο των συναδέλφων τους στο Ρέθυμνο, τρεις λιμενικοί. Και σε αυτή την περίπτωση πάντως, όπως και σε άλλες, υπήρξαν παράπονα για ελλείψεις υποδομών για την φιλοξενία των εκτός Κρήτης στελεχών του Λ.Σ.

Ερωτηθείς υψηλόβαθμο στέλεχος περιέγραψε την πραγματικότητα που μάλλον δείχνει ένα πρόβλημα σύνθετο και δυσεπίλυτο. «Το Αρχηγείο του Λ.Σ. αξιολογεί την κατάσταση στην Κρήτη και στη Γαύδο. Σκεφτείτε όμως ότι δεν είναι μόνο το μεταναστευτικό στο νησί.

Οι ανάγκες σε όλη τη χώρα είναι τεράστιες. Το ανατολικό Αιγαίο έχει θέματα. Οι Κυκλάδες με τους χιλιάδες τουρίστες χρειάζονται ικανοποιητική παρουσία ανδρών και γυναικών του Λ.Σ. Η αλήθεια είναι ότι γίνεται προσπάθεια με τις υπάρχουσες δυνάμεις και μέσα» σχολίασε.

Στην Κρήτη το μέγεθος του προβλήματος αποτυπώνεται και από ένα ακόμη στοιχείο: Πριν λίγο καιρό η παρουσία των μεταναστών στο νησί διαρκούσε περίπου πέντε ημέρες πριν ταξιδέψουν στην ηπειρωτική χώρα για να προωθηθούν σε δομές.

Τώρα, οι άνθρωποι αυτοί είναι πολύ πιθανόν να ξεπεράσουν το δεκαήμερο της παρουσίας τους σε έναν από τους νομούς της Κρήτης και υπό συνθήκες ακατάλληλες και επικίνδυνες, τόσο για εκείνους, όσο και για τις Αρχές.

Μανώλης Αθουσάκης: «Η πρότασή μας είναι γνωστή από την άνοιξη»

Ο κ. Μ. Αθουσάκης

Μιλώντας στην «Π» ο πρόεδρος της Ένωσης Λιμενικών Κρήτης Μ. Αθουσάκης, τόνισε ότι η πρόταση για την αντιμετώπιση του ζητήματος, από την συνδικαλιστική Ένωση που εκπροσωπεί, είχε κατατεθεί στο Αρχηγείο του Λ.Σ. και λοιπούς φορείς, από την περασμένη άνοιξη.

Όπως ανέφερε, «ως Ένωση έχουμε επανειλημμένα θίξει το θέμα της ενίσχυσης των λιμενικών Αρχών που έχουν επωμισθεί το μεταναστευτικό ζήτημα. Έχουν γίνει προσπάθειες ενίσχυσης, οι οποίες όμως δεν είναι αρκετές. Πριν ακόμα ανοίξει η σεζόν, είχαμε ζητήσει συγκεκριμένο αριθμό ατόμων, αναλογικά τα περιστατικά».

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του ίδιου, η συνδικαλιστική ένωση στην οποία ανήκει είχε αιτηθεί τουλάχιστον 15 άτομα ενίσχυση σε Χανιά και τουλάχιστον από πέντε και 10 άτομα, σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, αντίστοιχα. «Είχαμε πει τότε, με τις συνθήκες που ίσχυαν, ότι αυτές οι δυνάμεις θα πρέπει να διπλασιαστούν σε περίπτωση διπλασιασμού των μεταναστευτικών ροών».

Μάλιστα, όπως μας είπε, είχαν λάβει διαβεβαιώσεις για ενίσχυση και ότι το θέμα παρακολουθείται στενά και εφόσον απαιτηθεί, η ενίσχυση αυτή θα υπάρξει.

«Είναι δεδομένο ότι οι συνάδελφοι και οι Υπηρεσίες μας έχουν ξεπεράσει τα όρια τους, εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για ενίσχυση με μονιμότερο χαρακτήρα καθώς και για καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς όπως φαίνεται το μεταναστευτικό ζήτημα σε επίπεδο Κρήτης θα μας απασχολεί για πολύ καιρό ακόμα» κατέληξε.

Έκτακτη σύσκεψη με πρωτοβουλία του λιμενάρχη Ηρακλείου

Οι συνεχείς αφίξεις μεταναστών στα νότια παράλια της Κρήτης έχουν μετατρέψει την κατάσταση σε μια καθημερινή πρόκληση για τις τοπικές αρχές και τους φορείς πρώτης γραμμής. Η πίεση στις λιμενικές δυνάμεις εντείνεται, καθώς καλούνται να επιχειρούν με περιορισμένα μέσα και να διαχειρίζονται ανθρώπινες ζωές σε συνθήκες που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια των υφιστάμενων υποδομών.

Μπροστά στο αδιέξοδο, η πρωτοβουλία για κινητοποίηση φαίνεται να ήρθε, όχι από την κεντρική διοίκηση, αλλά από την ίδια τη βάση. Ο Κεντρικός Λιμενάρχης Ηρακλείου, αντιπλοίαρχος Νίκος Τσομπάνης, πήρε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση ευρείας σύσκεψης, σήμερα στις 10 το πρωί, στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Με πρωτοβουλία του ΚΛΗ Ν. Τσομπάνη η σημερινή σύσκεψη

Στο τραπέζι αναμένεται να καθίσουν ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης και οι δήμαρχοι των περιοχών που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση: Ηρακλείου, Φαιστού, Γόρτυνας, Μινώα Πεδιάδας και Βιάννου. Στόχος της σύσκεψης είναι η αναζήτηση άμεσης λύσης για τη δημιουργία μιας προσωρινής δομής φιλοξενίας μεταναστών, ικανοποιώντας έστω τις στοιχειώδεις ανάγκες ανθρώπων που φτάνουν εξαντλημένοι μετά από θαλάσσια ταξίδια υψηλού κινδύνου.