Σε επιφυλακή για τυχόν είσοδο μελών του ISIS που δίνουν το «παρών» στη Λιβύη, στην Τυνησία ή και στην Υποσαχάρια Αφρική, βρίσκονται οι ελληνικές αστυνομικές υπηρεσίες, οι λιμενικές Αρχές αλλά και η ΕΥΠ.
«Όμως μέχρι τώρα, από τις χιλιάδες αναζητήσεις στοιχείων και πληροφοριών δεν έχει ανακύψει κάποια τέτοιου είδους ύποπτη κίνηση. Οι κίνδυνοι δείχνουν προς το παρόν ότι είναι σαφώς υποδεέστεροι και η ‘πίεση’ των ξένων υπηρεσιών, με τις οποίες συνεργαζόμαστε, μικρότερη από την περίοδο 2012-2020 όταν με τις ροές από Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου διέρχονταν και μέλη ομάδων αυτοκτονίας με στόχους στη Γαλλία, στο Βέλγιο και αλλού».
Σε αυτήν την επισήμανση προχώρησε, μιλώντας στα «ΝΕΑ», υψηλόβαθμο στέλεχος της Λεωφόρου Κατεχάκη σχετικά με τις απειλές που μπορεί να προκαλέσουν οι αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές στην ασφάλεια της χώρας, η οποία ταυτόχρονα, κινδυνεύοντας να βρεθεί υπόλογη και στην Ευρώπη, θέσπισε την τρίμηνη αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου.
Οι άνθρωποι που συνωστίζονται στα παράλια της Λιβύης και οι οποίοι υπολογίζονται σε 3.000.000, πέφτουν θύματα στα κέντρα παραμονής τους βασανιστηρίων, εκτελέσεων, καταναγκαστικών έργων, trafficking κ.λπ. και είναι φανερό ότι σχεδιάζουν χρόνια την προσπάθειά τους να βρουν στοιχειωδώς καλύτερες συνθήκες ζωής.
Καθώς λοιπόν πλέον το επίκεντρο έχει μετατοπιστεί από το Ανατολικό Αιγαίο στη Νότια Μεσόγειο και την Κρήτη, οι επιτελείς της Κατεχάκη υπογραμμίζουν ότι «υπάρχουν αρκετές ισχυρές ενδείξεις ότι αυτές οι μεταναστατευτικές ροές από την Αφρική δεν χρησιμοποιούνται από ενόπλους για επιθέσεις στην Ευρώπη λόγω του μεγάλου και επικίνδυνου ταξιδιού από τις ακτές της Λιβύης».
Αλλωστε συμπληρώνουν ότι «δεν υπάρχουν πληροφορίες για μετακινήσεις εκτός Αφρικής τέτοιων ‘πυρήνων’ τζιχαντιστών, καθώς οι αφίξεις Λίβυων, Τυνήσιων ή και από άλλες χώρες όπου υπάρχουν τέτοιου είδους ομάδες φανατικών ισλαμιστών είναι ελάχιστες. Τρεις Λίβυοι, τέσσερις από τη Νιγηρία, κανείς από Τυνησία ολόκληρο το 2024».
Εξάλλου και η Ιταλία που αντιμετώπιζε σε πολλές χρονικές περιόδους τέτοιες ροές από τη Βόρεια Αφρική – το ζήτημα είχε αναδειχθεί και μετά την τραγωδία της Πύλου το 2023 – δεν είχε ανακαλύψει τέτοιους σημαντικούς κινδύνους.
Μεταναστευτικές ροές: Πολλοί αποφεύγουν τη στράτευση
Μεταξύ των παράτυπων μεταναστών, αυξημένος είναι ο αριθμός νεαρών Αιγυπτίων, οι περισσότεροι από τους οποίους αναφέρουν ότι θέλουν να αποφύγουν τη στράτευση ή δηλώνουν αντικαθεστωτικοί.
Έμπειρα στελέχη των Αρχών Ασφαλείας έλεγαν στα «ΝΕΑ» ότι «προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες και από ξένες μυστικές υπηρεσίες για παρουσία επικίνδυνων ενόπλων εν αναμονή για αναχώρηση από τη Λιβύη. Πάντα όμως μπορεί να ελλοχεύει άγνωστος κίνδυνος, εφόσον τέτοιου είδους οδυνηροί αιφνιδιασμοί έχουν υπάρξει πολλοί στο παρελθόν για τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας».
Σημειώνεται ότι ο ISIS έχει παρακλάδια στο βόρειο τμήμα της Νιγηρίας και στο νότιο τμήμα του Νίγηρα, αλλά και στην Μπουρκίνα Φάσο. Επίσης υπάρχει, σύμφωνα με διεθνείς εκθέσεις της τελευταίας τριετίας, η γεωγραφικά απομονωμένη φατρία «Αλ Σαμπάπ» από τη Βόρεια Σομαλία (από αυτή μάλιστα τη χώρα έφθασαν στην Ελλάδα το 2025, 154 άτομα), η οποία αποφάσισε επίσης να τεθεί υπό την ηγεσία του ISIS, ενώ τέτοιου είδους «πυρήνας» εμφανίζεται και στο Μάλι. Επίσης ομάδα ενόπλων του Κονγκό, η οποία προέκυψε από πρώην αντάρτες της Ουγκάντας, έχει άμεση σχέση με φανατικούς τζιχαντιστές της Μέσης Ανατολής.
Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»