Αυτοψία ειδικών για να διαπιστωθούν τα αίτια της τραγωδίας
Αυτοψία ειδικών για να διαπιστωθούν τα αίτια της τραγωδίας

Αυτοψία για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια της αποκόλλησης του τεράστιου βράχου στην Αγία Φωτιά στην Κρήτη που οδήγησε στον θάνατο 48χρονη τουρίστρια, διενεργούν κλιμάκια επιστημόνων. Όπως όλα δείχνουν, την τραγωδία προκάλεσε η διάβρωση του εδάφους από τις πρόσφατες καταρρακτώδεις βροχές.

Όπως είπε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας με αφορμή την τραγωδία που συνέβη το βράδυ του Σαββάτου 29/10 στην Αγία Φωτιά Ιεράπετρας στην Κρήτη, “… το φαινόμενο ουσιαστικά οφείλεται στις μεγάλες μορφολογικές κλίσεις, στην αστάθεια μεγάλων βραχωδών όγκων που ήταν στο κορυφαίο τμήμα του πρανούς… Και βεβαίως έχουμε την υποψία ότι το φαινόμενο αυτό επιταχύνθηκε από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που είχαμε πριν 15 μέρες σε όλη την Κρήτη”.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Γεωλογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο  Νίκη Ευελπίδου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ανέφερε όταν ρωτήθηκε για το αν τα έντονα φαινόμενα βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν πριν από δυο εβδομάδες συνέτειναν στην αστάθεια του εδάφους ότι «σίγουρα έπαιξαν κι αυτά τον ρόλο τους, ωστόσο υπήρχε μια σειρά από αίτια τα οποία οδήγησαν σε αυτή την τραγική κατάληξη».

Ο κ. Ε. Λέκκας
του νοικοκυριού.

Όπως είπε «η μορφολογία της ίδιας της περιοχής που έχει έντονο ανάγλυφο και είναι τεκτονικά ενεργή δημιουργώντας αστάθεια στα πρανή και τα βράχια, το είδος των πετρωμάτων που είναι τρωτό στη διάβρωση όχι μόνο εξαιτίας της συγκεκριμένης καταιγίδας αλλά γενικότερα, καθώς και ο συνδυασμός των πετρωμάτων που κάποια είναι διαπερατά από το νερό σαν σουρωτήρι και άλλα απλά απορροφούν το νερό τόσο πολύ που στη συνέχεια αρχίζουν να ρέουν, δημιούργησαν έναν φονικό συνδυασμό. Και ήρθαν και οι έντονες βροχοπτώσεις που ήταν το κερασάκι στην τούρτα».

Η κ. Ευελπίδου είπε ότι υπάρχει κίνδυνος και για άλλες περιοχές της Ελλάδας, καθώς όπως εξήγησε «η χώρα μας έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που προανέφερα» και σημείωσε ότι «τα συνεργεία των γεωλόγων να μην πηγαίνουν αφότου γίνει το κακό. Εχουμε άξιους γεωλόγους στη χώρα μας, να τους στέλνουμε πιο πριν για να προλαβαίνουμε τα χειρότερα».

Συνταρακτική είναι και η περιγραφή του αντιδημάρχου Ιεράπετρας Νεκτάριου Παπαδάκη. Όπως λέει στην ΕΡΤ “το διαμέρισμα είχε δύο δωμάτια, στο ένα ήταν η άτυχη 48χρονη και στο άλλο ο σύζυγός της με το παιδί τους. Ο βράχος αποκολλήθηκε και έπεσε στο διαμέρισμά τους, κυρίως στο δωμάτιο που βρισκόταν η γυναίκα, ενώ έπεσε και η μεσοτοιχία και εγκλώβισε το παιδί στο πόδι του”.

Υπενθυμίζεται ότι το τραγικό δυστύχημα που οδήγησε στο θάνατο την 48χρονη Jasmina και τραυμάτισε τον 9χρονο γιο της και πιο ελαφρά τον 51χρονο σύζυγό της Rihar, συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.Τραγικό της υπόθεσης πως η οικογένεια περνούσε το τελευταίο βράδυ των διακοπών της στην Κρήτη, που έμελλε να ήταν και μοιραίο.

Αυτοψία ειδικών για να διαπιστωθούν τα αίτια της τραγωδίας
για τα προϊόντα
Εξιτήριο

Εντωμεταξύ,  εξιτήριο από το νοσοκομείο της Ιεράπετρας όπου είχε μεταφερθεί και νοσηλευόταν, έλαβε χθες ο 9χρονος γιος της άτυχης γυναίκας από τη Σλοβενία. Ο ανήλικος δεν αντιμετώπιζε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, ωστόσο ήταν σε κατάσταση σοκ και γι αυτό κρίθηκε αναγκαίο να νοσηλευτεί, αλλά και να τύχει ψυχολογικής υποστήριξης, καθώς πληροφορήθηκε από τον πατέρα του για τον θάνατο της μητέρα του.