Το πολιτικό πνεύμα των συνεργασιών του «Κλεισθένη» δεν εμπνέει όπως φαίνεται τους αυτοδιοικητικούς της ανατολικής Κρήτης, που αναμένεται να προσφύγουν ξανά στις κάλπες το επόμενο 20ήμερο, μέσα σε ένα κλίμα σκληρής πολιτικής πόλωσης, για να αναδείξουν αυτή τη φορά τη νέα διοίκηση του ΕΣΔΑΚ.
Παρά τις προσπάθειες που προηγήθηκαν ανάμεσα στο στρατόπεδο που συμπράττει πολιτικά με τον δήμαρχο Ηρακλείου κ. Β. Λαμπρινό, και αυτό που συσπειρώνεται με τον Γ. Κουράκη για τη συγκρότηση ενιαίου ψηφοδελτίου, πολύ γρήγορα αποδείχτηκε ότι δεν υπάρχει έδαφος συνεννόησης, αφού η πολιτική χημεία των δύο ομάδων είναι τουλάχιστον εκρηκτική…
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το τιμόνι του ΕΣΔΑΚ θα διεκδικήσουν δύο πρόσωπα, και συγκεκριμένα ο αντιδήμαρχος Κ. Βαρδαβάς από την πλευρά της Λότζια και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Μινώα Ζ. Καλογεράκης.
Η εκλογική διαδικασία φαίνεται ότι θα κριθεί στον «πόντο», αφού τα «κουκιά» είναι μοιρασμένα», αλλά σε κάθε περίπτωση το πολιτικό αποτέλεσμα έχει έντονο πολιτικό ενδιαφέρον όχι μόνο επειδή είναι ντέρμπι, αλλά και επειδή ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ είναι μια ισχυρή θέση εξουσίας στο εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα των απορριμμάτων, το οποίο συνδέεται άρρηκτα με τη διαχείριση αστρονομικών κονδυλίων.
Υπάρχει όμως και μια τρίτη παράμετρος που κάνει την εκλογική διαδικασία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, καθώς η πλευρά της Λότζια σε περίπτωση που δεν καταφέρει να εκπροσωπηθεί και να εκλεγεί στο τιμόνι του ΕΣΔΑΚ αφήνει τα πάντα ανοικτά, ακόμα και την αποχώρησή της από τον σχήμα του Ενιαίου Συνδέσμου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…
Για την πλευρά της Λότζια θεωρείται κρίσιμο ζήτημα ο κεντροβαρής ρόλος που θα πρέπει να έχει ο δήμος Ηρακλείου που δεν αμφισβητήθηκε ποτέ διαχρονικά.
Το συντριπτικό ποσοστό των δομών αλλά και του όγκου των απορριμμάτων προέρχεται από τον Δήμο Ηρακλείου και θεωρείται φυσική προέκταση η ανάληψη της ευθύνης της προεδρίας του ΕΣΔΑΚ από τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Κ. Βαρδαβά.
Όπως τονίζουν στελέχη της Λότζια, το 80% του κύκλου εργασιών διαχείρισης απορριμμάτων, του ΕΣΔΑΚ αφορά τον Δήμο Ηρακλείου και στη βάση αυτή δεν μπορεί να ελέγχεται από ένα πρόεδρο που προέρχεται από ένα δήμο που η εμπλοκή του με τον Ενιαίο Σύνδεσμο δεν ξεπερνά το 2% των εργασιών που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων…
Από την άλλη πλευρά τώρα, επιστρατεύονται επιχειρήματα που λένε ότι και οι περιφερειακοί Δήμοι θα πρέπει να αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης και θα πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο σε θέσεις εξουσίας.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο προκύπτει είναι ότι οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να τα βρουν και να καταλήξουν σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο, όχι μόνο διότι είχαν διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με το μοίρασμα των θέσεων στη νέα διοίκηση του ΕΣΔΑΚ, αλλά και ακριβώς επειδή έχουν μια εκ διαμέτρου διαφορετική πολιτική αντίληψη στον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται σε επίπεδο πολιτικής διαχείρισης των θεμάτων που αντιμετωπίζει ο Ενιαίος Σύνδεσμος.