Τη χορήγηση πολιτικού ασύλου αιτούνται οι ενήλικες, οι οποίοι επέβαιναν στο Τούρκικο 12μετρο ιστιοφόρο που λόγω βλάβης αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια και τελικά να δέσει συνοδεία λιμενικού σκάφους στο λιμάνι της Σητείας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δηλώνουν μέλη της ίδιας οικογένειας, πρόκειται δηλαδή για πέντε ενήλικες (4 άνδρες και μία γυναίκα) και δύο δίδυμα μωρά.
Οι επιβαίνοντες φέρονται να έχουν ζητήσει άσυλο, εμφανίζοντας τους εαυτούς τους ως υποστηρικτές του Γκιουλέν με ό,τι συνεπάγεται αυτό ως προς την αντιμετώπιση τους από το καθεστώς Ερντογάν.
Οι ισχυρισμοί αυτοί θα εξεταστούν ενδελεχώς από τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να αποφανθούν σχετικά με τη βασιμότητα των ισχυρισμών που προβάλλουν.
Σε πρώτη φάση παραμένουν εντός του ιστιοφόρου, διενεργείται προανάκριση από το αρμόδιο Λιμεναρχείο και έχουν υποβληθεί σε Covid τεστ.
Σημειώνεται ότι οι επιβαίνοντες εξέπεμψαν το πρώτο σήμα το βράδυ του Σαββάτου, ανοιχτά του Παλαικάστρου.
Υποστήριξαν ότι έσπασε το ένα ιστίο και έτσι έπρεπε να ζητήσουν βοήθεια.
Περισσότερες πληροφορίες για την ταυτότητα των επιβαινόντων και τις συνθήκες υπό τις οποίες βρέθηκαν στην Κρήτη αναμένεται να γίνουν γνωστές τις επόμενες ώρες.