«Φοβόμαστε μεν, ανοίγουμε δε…». Κάπως έτσι είναι το κλίμα που επικρατεί στα πανεπιστήμια της χώρας εν όψει της επίσημης έναρξης του ακαδημαϊκού εξαμήνου τις αμέσως επόμενες βδομάδες.
Το Υπουργείο Παιδείας έχει ξεκαθαρίσει πως τα μαθήματα θα γίνονται διά ζώσης, όχι με υβριδικό σύστημα, και δεν αφήνει περιθώριο ελιγμών. Σημειώνεται πως Τμήματα, όπως η Νομική Αθηνών, δήλωσαν πως δεν πρόκειται να δεχτούν φοιτητές στα αμφιθέατρα, κάτι που αναστάτωσε γονείς και πρωτοετείς φοιτητές από το Ηράκλειο που ήδη έχουν ενοικιάσει σπίτι στην Αθήνα!
Εκείνο που ζητούν οι πρυτάνεις είναι να διασφαλιστεί, στο μέτρο του δυνατού, από πλευράς Υπουργείου, ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και θα λυθούν πολλά ζητήματα, όπως πώς θα γίνεται ο έλεγχος των απαραίτητων δικαιολογητικών για την είσοδο στα Ιδρύματα, πώς θα λειτουργήσουν τα εμβολιαστικά κέντρα και τι θα γίνει σε περίπτωση που ένας καθηγητής ή και φοιτητής ανήκει σε ευπαθή ομάδα του πληθυσμού.
Ο πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, κ. Νίκος Κατσαράκης, τονίζει πως όλοι στο Ίδρυμα επιθυμούν να λειτουργήσει διά ζώσης. Το σύνολο του προσωπικού έχει εμβολιαστεί σε ποσοστό 92% ενώ, με βάση τα στοιχεία της προηγούμενης βδομάδας, οι φοιτητές είναι εμβολιασμένοι κατά 70%.
Η υπουργός Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, ανέφερε στη σύνοδο πως την τρέχουσα βδομάδα, οι φοιτητές τρέχουν να εμβολιαστούν. Σημειώνεται πως στοιχεία για τους πρωτοετείς δεν υπάρχουν ακόμα.
Στο ΕΛΜΕΠΑ δεν αναμένεται να λειτουργήσει εμβολιαστικό κέντρο, θα δοθεί, όμως, προτεραιότητα στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, σε συνεργασία με την 7η ΥΠΕ Κρήτης, προκειμένου να αξιοποιείται το εμβολιαστικό κέντρο στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στην Ιατρική Σχολή.
Αίτημα του ΕΛΜΕΠΑ είναι να δίνει το «παρών» κλιμάκιο του ΕΟΔΥ προκειμένου να γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος και, μάλιστα, δωρεάν. Να ελέγχονται εμβολιασμένοι και μη για να γίνεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα η ανίχνευση και η ιχνηλάτηση.
Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Μιχάλης Παυλίδης, αναφέρει πως τα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης θα ξεκινήσουν δια ζώσης στις 4 Οκτωβρίου. Μέχρι τότε, αναμένεται να έχει εκδοθεί και η σχετική ΚΥΑ από πλευράς Υπουργείου με αναλυτικές οδηγίες για το πώς θα λειτουργήσουν τα Ιδρύματα.
Στο Ίδρυμα, δεν θέλει κανείς να συνεχίσει η διδασκαλία εξ αποστάσεως, οι προβληματισμοί αφορούν στο πώς θα προστατευτεί ένας καθηγητής, για παράδειγμα, που για λόγους υγείας φοβάται να μπει σε ένα αμφιθέατρο ασφυκτικά γεμάτο. Η υπουργός δεν δεσμεύτηκε για κάτι συγκεκριμένο, είπε, όμως, ότι θα εξετάσει το ζήτημα.
Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, οι καθηγητές έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό άνω του 90% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο προσωπικό του κυμαίνεται στο 85%.
Εμβολιασμένο το 85% των φοιτητών
Με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ωστόσο, προχωρά ο εμβολιασμός των φοιτητών στη Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών.
Σε μήνυμά του προς τους πρωτοετείς φοιτητές, ο κοσμήτορας της Σχολής Μανώλης Στρατάκης, καθηγητής του Τμήματος Χημείας, αναφέρει τα εξής:
«Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία που μας γνωστοποίησε το ΥΠΑΙΘ, διαπιστώνεται ότι περισσότερο από το 80% των εγγεγραμμένων φοιτητών στα έξι τμήματα της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει και μάλιστα σε τρία από αυτά (Βιολογίας, Φυσικής και Χημείας) το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 85%.
Η κοσμητεία της σχολής χαιρετίζει θετικά αυτή την εξέλιξη και, καλωσορίζοντας τους νεοεισαχθέντες πρωτοετείς φοιτητές, τούς παροτρύνει να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν ώστε να υπάρξει ομαλή επαναλειτουργία των Τμημάτων με διά ζώσης εκπαιδευτικές διαδικασίες κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-22. Εντός του χώρου του Πανεπιστημίου προβλέπεται να λειτουργήσει εμβολιαστικό κέντρο».
Σύνοδος Πρυτάνεων: Επιστροφή στη διά ζώσης διδασκαλία μέσα στο πλαίσιο που θα ορίσει η πολιτεία
«Τα πανεπιστήμια της χώρας επισπεύδουν την επιστροφή στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία μέσα στο πλαίσιο που πρόκειται να οριστεί από την πολιτεία», επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της, η Έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης. Όπως προσθέτει, «η Σύνοδος έχει ήδη εκφράσει ομόφωνα την ανάγκη της επιστροφής από τον περασμένο Ιούλιο».
Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, κ. Άγγελος Συρίγος και ο Γ.Γ. Ανώτατης Εκπαίδευσης, κ. Αποστόλης Δημητρόπουλος, προσεκλήθησαν στη Σύνοδο και συμμετείχαν σε μέρος της συζήτησης.
Το κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η μετάβαση της λειτουργίας των πανεπιστημίων σε διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία υπό συνθήκες πανδημίας κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022, το οποίο ξεκινά στις αρχές Οκτωβρίου.
«Ετέθησαν υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, ενόψει έκδοσης υπουργικών αποφάσεων, τα σοβαρά προβλήματα που συνδέονται με την ασφαλή μετάβαση στη διά ζώσης εκπαίδευση και διατυπώθηκαν οι προτεραιότητες για χρηματοδότηση και οι ανάγκες για λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα στηρίξουν τη μετάβαση», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Η κ. Κεραμέως διαβεβαίωσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι «θα προχωρήσει ταχύτητα η έκδοση της ΚΥΑ που θα διέπει τη διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία». Επιπλέον, ενημέρωσε τη Σύνοδο για τη διάθεση 400 νέων θέσεων ΔΕΠ στα πανεπιστήμια.
Η ανακοίνωση της Συνόδου αναφέρεται στο υψηλό ποσοστό εμβολιασμού της πανεπιστημιακής κοινότητας, σημειώνοντας πως ο εμβολιασμός «είναι το σημαντικότερο στήριγμα της διά ζώσης εκπαίδευσης υπό τις παρούσες συνθήκες». Χαιρετίζει, δε, ιδιαίτερα το φοιτητικό Σώμα για την ανταπόκρισή του και απευθύνει έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί «να ακολουθήσουν τη μεγάλη πλειονότητα της κοινότητας».
«Η Σύνοδος εκφράζει την αισιοδοξία της για την ασφαλή μετάβαση στη διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία και καλεί τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σε συστράτευση», καταλήγει η ανακοίνωση.