Μέσα στα 50 top κατσικίσια τυριά και προϊόντα από την Κρήτη

Ο γαστρονομικός οδηγός Taste Atlas δημοσίευσε τη σχετική λίστα με την πρώτη δεκάδα να καταλαμβάνεται από 5 ελληνικά κατσικίσια τυριά.

Στην κορυφή της κατάταξης βρέθηκε η σφέλα, το πικάντικο, ημίσκληρο λευκό τυρί άλμης που έρχεται από τη Μεσσηνία και τη Λακωνία. Λίγο πιο κάτω, στην 5η θέση βρέθηκε η φορμαέλλα Παρνασσού – Αράχωβας. Πρόκειται για σκληρό τυρί που παράγεται μόνο στο νομό Βοιωτίας, ενώ η ονομασία της έχει καταχωρηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση σαν Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης από το 1996.

Ακριβώς από κάτω, η αγαπημένη και διαχρονική μυζήθρα και το κεφαλοτύρι, στην 6η και 7η θέση αντίστοιχα. Τη δεκάδα κλείνει το μανούρι, το μαλακό τυρί τυρογάλακτος που παράγεται κυρίως στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, στην Κρήτη και τη Θεσσαλία.

Τα 24 τυριά που κέρδισαν μία θέση στη λίστα

  1. Σφέλα, 1η θέση
  2. Φορμαέλλα Αράχωβας-Παρνασοού, 5η θέση
  3. Μυζήθρα, 6η θέση
  4. Κεφαλοτύρι, 7η θέση
  5. Μανούρι, 10η θέση
  6. Μαστέλο, 11η θέση
  7. Κατίκι Δομοκού, 13η θέση
  8. Κυνομυζήθρα Κρήτης, 14η θέση
  9. Γαλοτύρι, 16η θέση
  10. Κοπανιστή, 21η θέση
  11. Κρασοτύρι, 25η θέση
  12. Ταλαγάνι, 28η θέση
  13. Μπάτζος, 30η θέση
  14. Κρασοτύρι Κω, 41η θέση
  15. Σουρωτό, 48η θέση
  16. Πηχτόγαλο Χανίων, 49η θέση
  17. Καθούρα, 50η θέση
  18. Ξυνότυρο, 55η θέση
  19. Ξύγαλο Σητείας, 56η θέση
  20. Ανεβατό, 57η θέση
  21. Χλωρό, 60η θέση
  22. Τυροζούλι, 67η θέση
  23. Νάξος Κεφαλοτύρι, 77η θέση
  24. Γίδινο, 97η θέση