Μέσα Ιουνίου έτοιμη η πλατεία Ελευθερίας!

Στα μέσα Ιουνίου αναμένεται να απελευθερωθεί το κλειστό μέχρι σήμερα εργοτάξιο της πλατείας Ελευθερίας, καθώς οι εργασίες εξελίσσονται με βάση το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις αποκατάστασης.

Σε αυτή τη φάση προχωρούν οι πλακοστρώσεις, ενώ παράλληλα τοποθετούνται και τα παγκάκια που έχουν προγραμματιστεί να εγκατασταθούν γύρω από τα δέντρα.

 

Επόμενο βήμα είναι να γίνει η συντήρηση των μεγάλων φωτιστικών ιστών της πλατείας Ελευθερίας για τις οποίες είναι γνωστό ότι η τεχνική υπηρεσία του Δήμου δέχεται αλλεπάλληλες προτροπές και εισηγήσεις από τους πολίτες για την αφαίρεση των μεγάλων σιδερένιων πυλώνων φωτισμού.

Σε αυτή τη φάση η πλευρά του αναδόχου αναμένεται να πραγματοποιήσει έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση της στατικής επάρκειας των πυλώνων φωτισμού, μέσα από τις αναγκαίες μετρήσεις που θα πρέπει να προηγηθούν, ώστε να προκύψει μια αξιολόγηση της κατάστασης τους. Όπως είναι γνωστό η πλευρά της δημοτικής Αρχής είχε εκφράσει την επιθυμία της να απομακρύνει τους πυλώνες φωτισμού, πράγμα που αποτελεί διαχρονική επιθυμία της Λότζια η οποία παραδοσιακά προσκρούει στις αντιδράσεις που εκφράζει η Εφορία Νεοτέρων Μνημείων η οποία διαχρονικά αντιδρά στο σενάριο της αφαίρεσης τους. Μένει να αποδειχτεί στην πράξη πως η Λότζια θα επιλέξει να διαχειριστεί το ευαίσθητο αυτό ζήτημα που βρίσκεται διαχρονικά στο δημόσιο διάλογο που αναπτύσσεται στην πόλη.

 

Σε κάθε περίπτωση σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη του εργοταξίου, αυτό το οποίο προκύπτει είναι ότι οι εργασίες στην πλατεία Ελευθερίας εξελίσσονται ικανοποιητικά και το εργοτάξιο προχωρά με τους ρυθμούς που έχουν συμφωνηθεί με τον ανάδοχο του έργου. Είναι χαρακτηριστικό ότι, εκτός από την πλατεία Ελευθερίας, οι εργασίες έχουν επεκταθεί και στο διπλανό τμήμα της πλατείας όπου βρίσκεται η προτομή του Ν. Καζαντζάκη, όπου προχωρά το σπάσιμο των πλακών και διευρύνεται εντατικοποιημένα το έργο της αποκατάστασης.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι στα μέσα Ιουνίου και ο χώρος αυτός θα έχει πλήρως διαμορφωθεί και έτσι η πλατεία θα ανοίξει και στα δύο μέτωπα που σήμερα είναι κλειστά. Το μόνο τμήμα της πλατείας που αναμένεται να μείνει κλειστό είναι αυτό που αναπτύσσεται κοντά στην πύλη του Αγίου Γεωργίου το οποίο όμως δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στο συνολικότερο σχεδιασμό. Όπως είναι γνωστό, υπάρχει συμφωνία να μην ξηλωθεί η πλατεία από την πλευρά των μαγαζιών στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά η επιχειρηματική δραστηριότητα της περιοχής.

Η δέσμευση που θα δοθεί στους καταστηματάρχες στα μέσα Ιουνίου είναι ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες διαμόρφωσης της πλατείας στο κεντρικό σημείο, στο οποίο σήμερα προεκτείνονται τραπεζοκαθίσματα. Άρα οι καταστηματάρχες θα έχουν ζωτικό χρόνο λειτουργίας από τις 10 Ιουνίου (που θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες διαμόρφωσης της στο κέντρο πλατείας) μέχρι τις 20 του Σεπτέμβρη για να λειτουργήσουν. Από εκεί και πέρα θα ξεκινήσει το ξήλωμα της πλατείας από την πλευρά των καταστημάτων με την προοπτική σε ένα δίμηνο να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες διαμόρφωσης.