‘Ηταν 9 Μαΐου του 1945 όταν έπεσαν οι τίτλοι τέλους για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

‘Ηταν 9 Μαΐου του 1945 όταν έπεσαν οι τίτλοι τέλους για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα τιμάται η επέτειος των εθνικών αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, τονίζει πως «ο φετινός εορτασμός της Ημέρας της Ευρώπης αναδεικνύει, περισσότερο από ποτέ, την ανάγκη για την εμβάθυνση της κοινής ευρωπαϊκής πορείας και την εξασφάλιση ασφαλών απαντήσεων στις προκλήσεις του αύριο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν πόλεμο στη γειτονιά της, με μια επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση, με τα ζητήματα της ενεργειακής ασφάλειας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής να βρίσκονται στο προσκήνιο.

Μέσα σε αυτά τα δεδομένα γίνεται αντιληπτό ότι οι κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές, η συνεργασία των κρατών και η αρμονική συνύπαρξη των ευρωπαϊκών λαών αποτελούν την απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαφύλαξη των ευρωπαϊκών αξιών: της ελευθερίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής.

Η Ευρώπη σήμερα πρέπει να φανεί ενωμένη. Αυτός είναι ο κοινός δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε.». «Δικαιολογημένα οι Έλληνες αισθανόμαστε υπερήφανοι που με τους αγώνες και τις θυσίες του λαού μας, συμβάλαμε αποφασιστικά στη νίκη κατά του ναζισμού και του φασισμού», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης, κ. Γιάννης Κουράκης.

Τονίζει, ακόμα, πως ο ελληνικός λαός, αλλά και οι Κρητικοί, συμμετείχαν αυθόρμητα και ενεργά στην αντίσταση κατά των κατακτητών.  Οι Κρήτες που αντιτάχθηκαν στο φασισμό και τον ναζισμό, απέδειξαν με πράξεις την πίστη τους στην ελευθερία και τη δημοκρατία, αγωνιζόμενοι με σθένος κατά των δυνάμεων του Άξονα.

Από τη μια ως την άλλη άκρη του νησιού μας, αγωνίζονταν και έδωσαν ακόμη και την ζωή τους χωρίς να λυγίσουν, ορθώνοντας ηρωικά το ανάστημά τους απέναντι στους κατακτητές. Η Κρήτη και οι Κρητικοί πλήρωσαν βαρύτατο τίμημα για την ενεργό συμμετοχή, στους αγώνες για την ελευθερία».

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Βασίλης Λαμπρινός, αναφέρει πως «ως επέτειος Μνήμης των Αγώνων της Ελλάδας και των άλλων δημοκρατικών χωρών εναντίον των φασιστικών δυνάμεων, σηματοδοτεί και τις δικές μας ευθύνες εμπρός στους κινδύνους και στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.

Η μνήμη της Εθνικής Αντίστασης του Ελληνισμού αλλά και των άλλων λαών κατά του φασισμού και της βαρβαρότητας των στρατευμάτων του Άξονα, αντίσταση με εκατομμύρια θύματα, παραμένει πάντα ζωντανή. Οι χώρες που επλήγησαν χρειάστηκαν χρόνια για να επουλώσουν τις πληγές και τις καταστροφικές συνέπειες των ναζιστικών επιθέσεων.

Εντούτοις, η Ευρώπη, μεταπολεμικά, διαμόρφωσε μια νέα ιστορική διαδρομή, εδραιώνοντας την ειρηνική συνύπαρξη και συμπόρευση των κρατών της. Και η δεύτερη σημερινή επέτειος, ο εορτασμός της «Ημέρας της Ευρώπης», υπενθυμίζει το μεγάλο αυτό επίτευγμα των χωρών της, προς ένα μέλλον ευοίωνο, με ευημερία και ειρήνη».

Τονίζει, ακόμα, ότι «αυτό το μέλλον δυστυχώς τίθεται εκ νέου εν αμφιβόλω. Οι ασταθείς γεωπολιτικές συνθήκες της ευρύτερης περιοχής μας, η περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου και κυρίως η πρόσφατη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δημιουργούν ζοφερές προοπτικές, στις οποίες οφείλουμε να αντιταχθούμε.

Γιατί η προάσπιση της ελευθερίας, της ειρήνης και της δημοκρατίας αποτελεί ύψιστο χρέος και διαρκές ορόσημο στην πορεία των λαών».