Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης συνεδρίασε για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Σχεδίου

Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών για την Κρήτη της επόμενης εικοσαετίας, περιλαμβάνει μόνο υφιστάμενες δομές ή γνωστά έργα που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο ή παράλογο σε σχέση με τον οραματισμό του, αυτό ισχύει. Αυτός άλλωστε είναι και ο κύριος λόγος, για τον οποίο η αρμόδια Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης που συνεδρίασε χθες, δεν ενέκρινε τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Σχεδίου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Καλογερής, ζητώντας από τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας να ενημερωθεί για το ποιο είναι το οραματικό σχέδιο της κυβέρνησης αναφορικά με το σχέδιο μεταφορών, διαπίστωσε πως στην ουσία του το σχέδιο δεν αναφέρεται σε κανένα μεγάλο έργο που δεν είναι ήδη γνωστό.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με την ενημέρωση που υπήρξε στο Σώμα, εκτός από τις βελτιώσεις στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης και το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλλι, κανένα άλλο μεγάλο έργο δεν υπάρχει στο Στρατηγικό Σχέδιο.

Είναι χαρακτηριστικό πως ως «οραματικά έργα του σχεδίου» παρουσιάζονται η αναβάθμιση 7,9 χιλιομέτρων στο τμήμα Γούρνες Χερσονησσος, που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, η αναβάθμιση σύνδεσης Χανίων με ΒΟΑΚ, η ολοκλήρωση του ανισόπεδου κόμβου Κουβανών, που ήδη δρομολογείται, καθώς και η ολοκλήρωση του ανισόπεδου κόμβου Αρκαλοχωρίου, που επίσης έχει δρομολογηθεί.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, το μοναδικό νέο έργο που παρουσιάζεται, είναι ένα υδατοδρόμιο για το Ηράκλειο, το οποίο αναφέρεται πως βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης.  Τονίζεται επίσης ότι τα σιδηροδρομικά και λιμενικά έργα του βασικού σεναρίου δεν αφορούν την Κρήτη.

«Πρέπει να ξαναδούμε σοβαρά το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών για την Κρήτη γιατί δίνεται μια εικόνα σύμφωνα με την οποία φαίνεται πως για τα επόμενα 20 χρόνια θα πρέπει να μετακινούμαστε με ζώα» είπε μεταξύ αστείου και σοβαρού ο Νίκος Καλογερής, για να κάνει σαφές πως η Περιφέρεια οφείλει να θέσει οραματικούς στόχους.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος σημείωσε επίσης πως δεν υπάρχει μια σαφής πρόβλεψη για ηλεκτροκινούμενα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, πως δεν υπάρχουν παράμετροι που να σχετίζονται με υποδομές για επιβατηγά κι επαγγελματικά οχήματα με ηλεκτροκίνηση, δεν δίνονται απαντήσεις για πιθανή αναβάθμιση ή νέα λειτουργία αεροδρομίου στα Χανιά, ούτε για αναβάθμιση του υφιστάμενου αεροδρομίου Σητείας. Σημειώνεται ότι ειδικά για το αεροδρόμιο Σητείας, προβλέπονται κάποιες μικρές παρεμβάσεις που σχετίζονται με στοιχειώδεις υποδομές και όχι με αναβάθμισή του.

Στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης τονίστηκε επίσης ότι δεν εξετάζονται καν οι αναβαθμίσεις σε λιμένες για τα επόμενα είκοσι χρόνια, ενώ δεν θίγεται καν το σενάριο μέσων σταθερής τροχιάς, ούτε για να απορριφθεί τουλάχιστον, με επαρκή τεκμηρίωση. Επιπρόσθετα διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχουν κάποιες σοβαρές προτάσεις για τους συνδετήριους άξονες με τα νότια της Κρήτης.

Παρόλ’ αυτά, οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας υποστήριξαν ότι η ύπαρξη και μόνο ενός Στρατηγικού Σχεδίου θεωρείται θετική, αφού τουλάχιστον θέτει κάποιες βάσεις, βάζοντας παράλληλα ένα θεωρητικά οραματικό περίγραμμα.

Δεδομένων όμως των τεράστιων ελλείψεων και των θεμάτων που δεν θίγει το Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών, ο πρόεδρος της Επιτροπής πρότεινε και έγινε δεκτό από το Σώμα, η μελέτη να εξεταστεί σε βάθος και να υπάρξουν νέες προτάσεις και ερωτήματα, προτού ληφθεί μια τελική απόφαση.