Η αντιδήμαρχος κ. Μαρία Καναβάκη
Η αντιδήμαρχος κ. Μαρία Καναβάκη

Με μείωση σε ποσοστό 30-35% κλείνει το 2020, για το τμήμα βεβαιώσεων της οικονομικής υπηρεσίας της Λότζια, σε ό,τι αφορά στις εισπράξεις που προέρχονται από οφειλές των δημοτών, σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια δηλαδή το 2018 και το 2019.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εισπράξεις του Δήμου Ηρακλείου  που προέρχονται από κλήσεις, ρυθμίσεις οφειλών, δημοτικά τέλη και πάσης φύσεως οικονομικές εκκρεμότητες των πολιτών προς το δημοτικό ταμείο διέγραψαν φθίνουσα πορεία τη δύσκολη περσυνή χρονιά που πέρασε.

«Η απώλεια των εσόδων της περσυνής χρονιάς από βεβαιωμένες οφειλές  συγκριτικά με τα τελευταία δυο προηγούμενα χρόνια χρηματικά μεταφράζεται σε 2.300.000-2.500.000 ευρώ» τονίζει με δηλώσεις της στην «Π» η αντιδήμαρχος οικονομικών του Δήμου Ηρακλείου Μαρία Καναβάκη, η οποία σημειώνει ότι η μείωση αυτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει το πρωτόγνωρο σκηνικό της πανδημίας.

Όπως η ίδια εξηγεί, στο δήμο Ηρακλείου,  από την αρχή της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης με την εμφάνιση της πανδημίας στη ζωή μας, στοχεύουμε στη στήριξη της κοινωνίας και του επιχειρηματικού κόσμου και στην απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών μας διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ένα θωρακισμένο εργασιακό περιβάλλον.

Δε διστάσαμε ούτε λεπτό να λάβουμε άμεσα μέτρα ελάφρυνσης προς δημότες και επιχειρήσεις με το όποιο κόστος είχαν αυτές οι παροχές, αρκεί να αποτελέσουν ανάσα και ανακούφιση για όσους δοκιμάζονται από την πανδημία σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Κι όλα αυτά με μειωμένα έσοδα αφού είναι πλέον φανερό και στις συναλλαγές των δημοτών ότι υπάρχει έντονη δυσκολία στην ανταπόκριση των υποχρεώσεων και των οφειλών τους.  Κι όλα αυτά με χρήματα του δημοτικού ταμείου, χωρίς να περιμένουμε τις κρατικές ενισχύσεις που περιοδικά λαμβάνουμε  και που είναι λιγότερες από τις δαπάνες που έχουμε προγραμματίσει.

Η οικονομική διαχείριση εν μέσω Covid 19

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο κ. Καναβάκη, από την αρχή της πανδημίας, «προχωρήσαμε και δεν κάνουμε καμία έκπτωση σε ότι αφορά τις προμήθειες μέσων προστασίας για το προσωπικό μας. Πραγματοποιήσαμε δαπάνες για την ενίσχυση του ηλεκτρονικού μας εξοπλισμού -απαραίτητου πια καθημερινά- αλλά και για δαπάνες για απολυμάνσεις και για μέσα και υλικά για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας».

Η ίδια σημειώνει ότι με μειωμένα έσοδα ο Δήμος Ηρακλείου προχώρησε στην προμήθεια όλου του αναγκαίου εξοπλισμού και των μέσων προστασίας από την πανδημία με προκηρύξεις που αντιστοιχούν στο ποσό του 1.376.815,60 ευρώ, από το οποίο έχει συμβασιοποιηθεί το 947.592,16 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα για την αντιμετώπισή εφαρμογής κατεπειγουσών και απρόβλεπτων αναγκών και τη λήψη μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κοροναϊού COVID-19 οι οικονομικές δαπάνες που διατέθηκαν αφορούν τις απολυμάνσεις η αξία των οποίων φτάνει το ποσό των 174.220,00 ευρώ από τα οποία συμβασιοποιήθηκαν 47.120,00 ευρώ,. Έγιναν μια σειρά από προκηρύξεις προμηθειών ύψους  1.004.890,00 από τις οποίες συμβασιοποιήθηκαν 708.558,60.

Επίσης έγιναν προκηρύξεις για την  προμήθεια ειδών πληροφορικής 197.705,60 ευρώ, από τις οποίες συμβασιοποιήθηκαν 191.913,56. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα ο Δήμος Ηρακλείου έχει εισπράξει κρατική χρηματοδότηση λόγω Covid 19 το ποσό των  1.315.287,94 ευρώ.

Οι απώλειες

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι  το διάστημα της δύσκολης περσυνής χρονιάς, ο Δήμος Ηρακλείου είχε σημαντικές απώλειες εσόδων, αφού με επιλογή του προχώρησε σε απαλλαγή και ελάφρυνση επιχειρήσεων που ήταν σε αναστολή λειτουργίας σε ό,τι αφορά στα ανταποδοτικά και κοινόχρηστα τέλη που προσδιορίζονται σε ένα ποσό της τάξης του 1.600.000 €

Επίσης σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθεί και το κόστος της απώλειας που έχει υπάρξει από απαλλαγές τροφείων των παιδικών σταθμών όσο διάστημα παρέμειναν κλειστοί, τις απαλλαγές διδάκτρων των δημοτικών ωδείων, την απαλλαγή μισθωμάτων κυλικείων και σχολείων όσο διάστημα δε λειτουργούσαν.

Τα ποσά αυτά, που αφορούν σε ανακουφιστικά μέτρα που ελήφθησαν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου,  υπολογίζονται σε ό,τι αφορά στα κυλικεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης 120.000 ευρώ, της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 200.000 ευρώ, τα τροφεία των παιδικών σταθμών 85.000 ευρώ και του ωδείου 95.000 ευρώ.