λύματα

Μικρή μείωση του ιικού φορτίου καταγράφεται στα αστικά λύματα της Κρήτης με εξαίρεση τον Άγιο Νικόλαο που παρουσιάζει αύξηση.

Συγκεκριμένα, την εβδομάδα 22 έως 28 Νοεμβρίου 2021 παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 15 έως 21 Νοεμβρίου 2021, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του κοροναϊού SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των τεσσάρων από τις δεκατρείς περιοχές (04/13) που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Οργανισμού.

Από την άλλη, σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε τρεις περιοχές του ΕΔΕΛ ενώ μείωση του ιικού φορτίου παρατηρήθηκε σε έξι.

Αναλυτικότερα, «καθαρή αύξηση» του μέσου εβδομαδιαίου ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στα Ιωάννινα (+40%), στον Άγιο Νικόλαο (+65%) και στην Πάτρα (+80%), ενώ οριακή αύξηση παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη (+19%), εκτιμά το ΕΔΕΛ.

Σταθερό έμεινε ουσιαστικά το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στη Λάρισα (-7%), στην Περιφέρεια Αττικής (+4%) και στην Αλεξανδρούπολη (+10%) ενώ μείωση παρατηρήθηκε στο Βόλο (-31%), στα Χανιά (-38%), στο Ρέθυμνο (-35%) και στην Κέρκυρα (-59%), κατά την ίδια ανακοίνωση. Σημειώνεται πως οριακή ήταν η μείωση που παρατηρήθηκε στην Ξάνθη (-11%) και στο Ηράκλειο (-20%).

Πιο αναλυτικά:

Στα συμπεράσματα της σχετικής έκθεσης του ΕΔΕΛ επισημαίνονται τα εξής:

Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα, 22-28/11/21, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Περιφέρειας Αττικής παρουσίασε σταθεροποιητική τάση, με στατιστικά μη σημαντική μεταβολή (+4%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 15-21/11/21.

Η ανοδική τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Περιφέρειας Αττικής ξεκίνησε από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2021 και έκτοτε το ιικό φορτίο αυξήθηκε σταδιακά. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Οκτωβρίου και την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, ενώ στη συνέχεια και ως σήμερα το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσιάζει σταθεροποιητική τάση. Το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα, 22-28/11/21, στη Θεσσαλονίκη, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων παρουσίασε οριακή αύξηση (+19%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 15-21/11/21. Η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου, από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, έχει αυξηθεί κατά 830%, με αποτέλεσμα το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην πόλη της Θεσσαλονίκης να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ηράκλειο: Την τελευταία εβδομάδα, 22-28/11/21, στην πόλη του Ηρακλείου, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων παρουσίασε οριακή μείωση (-20%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 15-21/11/21. Τα επίπεδα του ιικού φορτίου παραμένουν υψηλά.

Χανιά: Την τελευταία εβδομάδα, 22-28/11/21, στην πόλη των Χανίων, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων παρουσίασε μείωση (-38%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 15-21/11/21. Τα επίπεδα του ιικού φορτίου παραμένουν υψηλά.

Ρέθυμνο: Την τελευταία εβδομάδα, 22-28/11/21, στην πόλη του Ρεθύμνου, το μέσο ιικό φορτίο των λυμάτων παρουσίασε μείωση (-35%) σε σχέση με την εβδομάδα 15-21/11/21. Τα επίπεδα του ιικού φορτίου παραμένουν υψηλά.

Άγιος Νικόλαος: Την τελευταία εβδομάδα, 22-28/11/21, στην πόλη του Αγίου Νικολάου, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων παρουσίασε αύξηση (+65%) σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα, 15-21/11/21. Τα επίπεδα του ιικού φορτίου χαρακτηρίζονται υψηλά.