Oύτε η βροχή ούτε η κακοκαιρία σταμάτησαν τους Ηρακλειώτες από το να συμμετέχουν μαζικά στην χθεσινή κινητοποίηση που έγινε έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, ενάντια στην ψήφιση στη Βουλή του νομοσχέδιο που μετατρέπει τα μεγάλα κρατικά Μουσεία της χώρας – ανάμεσα σ’ αυτά και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου – σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).
Το νομοσχέδιο έρχεται για ψήφιση στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα και οι εργαζόμενοι στο Μουσείο Ηρακλείου, αρχαιολόγοι, συντηρητές, φυλακτικό και διοικητικό προσωπικό, βρέθηκαν στο Μουσείο για να ενημερώσουν τους πολίτες για τις επιπτώσεις του.
‘’Ήταν μια εκδήλωση παραπάνω από επιτυχημενη. Είχαμε μεγάλη συμμετοχή στο κάλεσμα και ο κόσμος που παρήλασε χθες από το μουσείο ήταν απίστευτος. Εγινε ζωηρός διάλογος και ενημέρωση.
Όλοι ήθελαν να μιλήσουν και να πουν την άποψή τους ενάντια στην αλλαγή που επιχειρείται. Παρόλο τον βροχερό καιρό ο κόσμος ερχόταν μέχρι και τις 2 μετά το μεσημέρι.’’ ,τόνισε η αρχαιολογος του Τοπικού Παραρτήματος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων κ. Μαρία Μαρή.
Επίσης έγινε συλλογή υπογραφών με τους πολίτες να δείχνουν ζωηρό ενδιαφέρον να υπογράψουν ενώ η εκδήλωση συνοδεύτηκε από ξεναγήσεις με μεγάλη συμμετοχή που έκανε ο αρχαιολόγος Κλεάνθης Σιδηρόπουλος.“Aπό σήμερα η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων -αναφέρει η κ.Μαρή-ξεκινούν επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι την λήξη της βάρδιας ενώ θα παραστούμε στις 6 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου για να ενημερώσουμε για τον αγωνα μας και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η αλλαγή.
‘’Ολη την εβδομάδα οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται επι ποδός ενώ σχεδιάζουν κι άλλες δράσεις .
Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου αναφέρει μεταξύ άλλων:
- Η μετατροπή του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου σε ΝΠΔΔ σημαίνει
- τη διαχείριση του Μουσείου από ένα διορισμένο, από την εκάστοτε κυβέρνηση, διοικητικό συμβούλιο που θα λειτουργεί σύμφωνα με συμφέροντα αλλότριων με τον πολιτισμό παραγόντων
- την περικοπή όλων των δωρεάν παρεχομένων υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων, πλήθους εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολεία και πολιτιστικών δραστηριοτήτων για το ευρύ κοινό της πόλης του Ηρακλείου και όχι μόνον
- τον μακροχρόνιο δανεισμό (25 + 25 χρόνια, δηλαδή για δύο γενιές!) αρχαιοτήτων και προβεβλημένων εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.
Απαιτούμε:
- Την απόσυρση του νομοσχεδίου που μετατρέπει τα πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου
- Την ενίσχυση του δημόσιου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα των μουσείων, χωρίς παρεμβάσεις από εξωπολιτιστικούς παράγοντες.
Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης κατά τη δια ζώσης συνεδρίαση του, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 12:00, στο Ηράκλειο ξενοδοχείο ΑΤΛΑΝΤΙΣ – αίθουσα ΜΙΝΩΣ (οδός Υγείας αρ. 2), αποφάσισε ομόφωνα για την έκδοση ψηφίσματος με θέμα: «Να μη μετατραπούν τα μεγάλα κρατικά Μουσεία της χώρας – ανάμεσα σ’ αυτά και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου – σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ)».
Μετά από σχετικές εισηγήσεις που έγιναν από τον κ. Δημήτρη Σφακιανάκη Αρχαιολόγο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου ενώ τις απόψεις τους εξέφρασαν οι κ. Φασουλάκης Κωνσταντίνος Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού & Απόδημου Ελληνισμού ΠΚ, ο Προέδρος αλλά και τα μελη του Περιφερειακού Συμβουλίου: «Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης ζητά από την Κυβέρνηση:- Την απόσυρση του νομοσχεδίου που μετατρέπει τα πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου
- Την ενίσχυση του δημόσιου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων με επαρκή χρηματοδότηση και προσλήψεις προσωπικού
- Τη διατήρηση του δημόσιου ελέγχου και σχεδιασμού της μουσειακής πολιτικής, χωρίς παρεμβάσεις από χορηγούς και από εξωπολιτιστικούς παράγοντες», σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σκεπτικό της παρούσας απόφασης.
Στην παρούσα απόφαση δήλωσαν ΠΑΡΩΝ οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ.:
Α. Κωτσογλου Κυριάκος για τους λόγους που ανέφερε και καταχωρήθηκαν στα πρακτικά και
Β. Δανδουλάκης Κωνσταντίνος, Κονταξάκης Γεώργιος, Κοπάσης Ελευθέριος, Κουκλινός Ανδρέας, Κωνσταντινίδης Ευθύμιος (Θέμης), Μανούσακας Ιωάννης, Μαρκογιαννάκης Αλέξανδρος, Ματαλλιωτάκης Γεώργιος, Μερωνιανάκης Γεώργιος, Ξενικάκης Κωνσταντίνος, Παπαβασιλείου Νεκτάριος και Χρονάκης Νικόλαος αναφέροντας ότι δεν έχουν ενημερωθεί για το σχετικό Νομοσχέδιο».