Ο EuroΑsia Interconnector με την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη

Εκτός του Ταμείου Ανάκαμψης μένει η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στον τρόπο χρηματοδοτήσεων, ενώ θεωρείται πως ο λόγος για τον οποίο δεν εντάχθηκε στις χρηματοδοτήσεις του ταμείου, είναι διότι θα μπορέσει να υλοποιηθεί μέσα από την εξασφάλιση ιδιωτικής χρηματοδότησης.

Τα έργα αναμένεται να ανακοινωθούν επίσης σήμερα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό ύψος των χρηματοδοτήσεων αγγίζει τα 5,5 δις ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ειδικά για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης και Αττικής ύψους 1 δις ευρώ, έχουν ήδη διασφαλίσει πόροι ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 400 εκατομμύρια ευρώ έχει κινηθεί η διαδικασία για να χρηματοδοτηθούν είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είτε από το ΕΣΠΑ ή από άλλες πηγές χρηματοδότησης.

Αυτό βέβαια δεν είναι το μοναδικό έργο που έμεινε εκτός ταμείου, αφού επίσης «κόπηκε» ο αγωγός φυσικού αερίου προς τη Δυτική Μακεδονία, από το ΔΕΣΦΑ. Το έργο ωστόσο, που είναι ενταγμένο στο 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης του διαχειριστή, θα υλοποιηθεί κανονικά και ανάλογα με το κόστος της χρηματοδότησης θα επηρεαστεί και το ύψος των τελών χρήσης.

Εκτός έμεινε ακόμα και η χρηματοδότηση των διμερών πράσινων συμβάσεων μεταξύ βιομηχανίας και παραγωγών ΑΠΕ.

Στα ενεργειακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, περιλαμβάνονται σύμφωνα με πληροφορίες τρία διαφορετικά προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για κτίρια: το πρώτο είναι το “εξοικονομώ – αυτονομώ” το οποίο μαζί με την ιδιωτική μόχλευση αλλά και τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ ξεπερνά σε ύψος τα 3 δισ. ευρώ.

Το δεύτερο είναι το “εξοικονομώ” για μικρομεσαίες επιχειρήσεις το οποίο προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί με 1 δισ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης. Το τρίτο είναι το εξοικονομώ για δημόσια κτίρια, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ εκ των οποίων η χρηματοδότηση από το RRF φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ.

Στη λίστα των ενεργειακών έργων του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένουν τα έργα του διαχειριστή του δικτύου διανομής ΔΕΔΔΗΕ. Συγκεκριμένα θα χρηματοδοτηθούν με 350 εκατ. ευρώ έργα βελτίωσης του δικτύου διανομής καθώς επίσης και το πρόγραμμα εγκατάστασης έξυπνων μετρητών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει απορριφθεί από τις Βρυξέλλες η πρόταση για χρηματοδότηση του ελλείμματος που προκλήθηκε από την πανδημία, ωστόσο παραμένει ανοιχτό και αντιμετωπίζεται θετικά να χρηματοδοτηθεί ο ΕΛΑΠΕ για το κόστος που αναμένεται να προκύψει στο λογαριασμό για τα νέα έργα ΑΠΕ που θα ενταχθούν στο σύστημα μετά το 2021 αυξάνοντας τις εκροές του λογαριασμού.