Μετά από μια 25ετή διαδρομή παίρνει «σάρκα και οστά» η τροποποίηση της εγκεκριμένης πολεοδομικής μελέτης στην «καρδιά» του Γαζιού, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. Η τροποποιημένη μελέτη έρχεται να εκτονώσει τις σύγχρονες πολεοδομικές ανάγκες της ραγδαία αναπτυσσόμενης περιοχή του Γαζίου.
Ειδικότερα, η μελέτη θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον χώρο στάθμευσης, στο χώρο της κεντρικής πλατείας, το δημαρχείο Γαζίου, προβλέπει τη δημιουργία ενός ιερού ναού που θα εντάσσεται στην ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου αλλά και την τοποθέτηση ενός εμβληματικού ρολογιού της πόλης.
Αύριο, Σάββατο, η ενορία θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν όσων συνέβαλαν στο να γίνει υλοποιήσιμο ένας σημαντικός στόχος της.
Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, κ. Μενέλαος Μποκέας, αναφέρει στην «Π» πως η τροποποίηση της μελέτης επηρεάζει θέματα δόμησης και το χαρακτήρα της συγκεκριμένης περιοχής. Σημειώνει πως για να προχωρήσει, χρειάζεται μεθοδικότητα, προσοχή, να υπάρξει μία σωστή μελέτη έτσι ώστε να γίνει κάτι όμορφο για την περιοχή.
Η δημοτική Αρχή δεσμεύεται ότι θα παρακολουθεί το θέμα, θα είναι σε συνεχή επικοινωνία με την ενορία, η τεχνική υπηρεσία θα επιμεληθεί τις λεπτομέρειες για τη διαμόρφωση του χώρου. Θα είναι σε επαφή με την τοπική κοινωνία με κύριο μέλημα ό,τι γίνει να μην έρχεται σε αντίθεση με τον χαρακτήρα της περιοχής.
Ο εφημέριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοχόκου, παπά- Μιχάλης Μανιαδής, αναφέρει στην «Π» πως η προσπάθεια ξεκίνησε το 1995, ο ίδιος είχε καταθέσει αίτηση στον τότε δήμαρχο Γαζίου, κ. Αντώνη Τζεδάκη, να παραχωρηθεί οικοπεδικός χώρος δίπλα στο δημαρχείο για την νέα εκκλησία. Ακολούθησαν και άλλες προσπάθειες με τα επόμενα Δημοτικά Συμβούλια και, τελικά, το πράσινο φως δόθηκε επί δημαρχίας Κώστα Μαμουλάκη ενώ το σχετικό ΦΕΚ δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2019. Ο ιερέας τονίζει πως οφείλει τα μέγιστα στον κ. Μαμουλάκη αλλά και τον προϊστάμενο της τεχνικής υπηρεσίας, κ. Άρη Σαλούστρο.
Ο ίδιος προτείνει ο ναός να είναι Τριών Ιεραρχών.
Στην ομάδα μελέτης, από τη διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Μαλεβιζίου, μετείχαν η πολιτικός μηχανικός, Παρασκευή Κουτάντου και η αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός, Αφροδίτη Κοτσιφάκη. Επιστημονικοί συνεργάτες είναι ο πολιτικός μηχανικός, Μηνάς Μανιαδής, ο αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός Ιωάννης Σχινάς, και ο αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός Κωνσταντίνος Χαμηλοθώρης.
Ο κ. Μανιαδής αναφέρει στην «Π» πως η μελέτη εναρμονίζει την υφιστάμενη ανάπλαση με τις ρυμοτομικές γραμμές του σχεδίου πόλης, δίνει σαφή οικοπεδικό χώρο στο κτήριο του δημαρχείου ώστε να μπορέσει να επεκταθεί, διπλασιάζει το χώρο της πλατείας, χωροθετεί νέο καθεδρικό ναό για τις λατρευτικές ανάγκες των πιστών και χωροθετεί το ρολόι της πόλης.
«Είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για το Γάζι που είναι μια κωμόπολη άναρχα δομημένη, πρόκειται για μια προσπάθεια οργάνωσης και απόκτησης ταυτότητας», αναφέρει και τονίζει πως πρόκειται για μία σύνθεση ενός κτηρίου διοίκησης με έναν λατρευτικό χώρο και ένα ψηλό κτήριο – ορόσημο που θα αποτελεί πόλο έλξης και διαφήμισης.
Θα δοθεί, ακόμα, η δυνατότητα κατασκευής ενός υπόγειου χώρου περίπου 350 θέσεων που αναμένεται να αποσυμφορίσει την περιοχή.