Η σεισμική δόνηση των 6.1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε αισθητή σε Κρήτη, Κύπρο και Αίγυπτο
Η σεισμική δόνηση των 6.1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε αισθητή σε Κρήτη, Κύπρο και Αίγυπτο

Η Κρήτη έχει, πια, συνηθίσει να ζει με τους σεισμούς και, μάλιστα, άνω των 6 ρίχτερ!

Χθες, αισθητή έγινε η σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 8:32 το πρωί στον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Καρπάθου.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 127 χλμ. ΝΑ της πόλης της Καρπάθου. Το εστιακό βάθος ήταν στα 58 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Αίγυπτο και την Κύπρο και ίσως αυτό εξηγείται από το εστιακό βάθος του στη βυθιζόμενη αφρικανική πλάκα.

Η δόνηση έγινε αισθητή στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Ρόιτερς και καταχωρίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Αλεξάνδρεια στα παράλια της Μεσογείου και το Ασιούτ στην Άνω Αίγυπτο είναι μεταξύ των πόλεων, κάτοικοι των οποίων αναφέρουν πως τα σπίτια τους και κτήρια ταρακουνήθηκαν από τον σεισμό.

Ο κ. Λέκκας
Ο κ. Λέκκας

Ωστόσο, ο σεισμός έγινε ελάχιστα αισθητός στα νησιά της Δωδεκανήσου. Πιο έντονα αισθητή έγινε η σεισμική δόνηση στα νησιά Κάσο και Κάρπαθο. Όπως τόνισε ο δήμαρχος Κάσου, κ. Μιχάλης Ερωτόκριτος, η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στο νησί, δεν ήταν όμως ιδιαίτερα έντονη και δεν προκλήθηκε ανησυχία στους κατοίκους του νησιού ούτε και έχουν καταγραφεί ζημιές στα κτήρια και τις υποδομές. Ανάλογα δεδομένα υπήρξαν και στο νησί της Καρπάθου, ενώ λιγότερο αισθητός έγινε ο σεισμός στη Ρόδο και στα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας – ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, τόνισε ότι «πρόκειται για έναν σεισμό βάθους χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Θα δούμε ακριβώς πόσο είναι το μέγεθός του. Κυμαίνεται μεταξύ 6-6,3 ρίχτερ. Ο σεισμός αυτός φανερώνει μια γενικότερη διέγερση».

Σε ερώτηση για τον εάν ο συγκεκριμένος σεισμός έχει σχέση με εκείνους στην Κρήτη, ο κ. Λέκκας απάντησε ότι «είναι στο ίδιο περιβάλλον, όμως δεν έχει σχέση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο σεισμός αυτός δεν μπορεί να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα εντός της ελληνικής πλάκας».

Ο δρ. Γ. Χουλιάρας
Ο δρ. Γ. Χουλιάρας

«Είναι αρκετά μακριά και λόγω και του μεγάλου βάθους – είναι στα 66χλμ- μπορώ να είμαι πολύ καθησυχαστικός. Είναι σεισμός βάθους, δεν είναι σεισμός που θα δημιουργήσει προβλήματα. Θα δούμε πώς εξελίσσεται, το μέγεθος ακούγεται ανησυχητικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι ευεργετικός, γιατί φεύγει μαζί του μια τεράστια ενέργεια από το εσωτερικό του πλανήτη.

Να προσέξουμε τους σεισμούς που είναι κοντά στην Κρήτη. Αυτός ο σεισμός δεν συνδέεται. Δεν περιμένουμε να επηρεάσει τα ρήγματα που έχουν ενεργοποιηθεί εκεί γιατί είναι πολύ μακριά από αυτά», δήλωσε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ήσσονος σημασίας χαρακτηρίζει τον σεισμό 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης ανοικτά της Καρπάθου ο σεισμολόγος και καθηγητής Γεωφυσικής στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

Ο κ. Παπαζάχος επισημαίνει πως η σεισμική δόνηση δεν εμπνέει καμιά απολύτως ανησυχία, καθώς προέρχεται από εξαιρετικά περιορισμένης σεισμικότητας περιοχή, η οποία μάλιστα απέχει αρκετά από τον ελληνικό χώρο και εντοπίζεται γεωγραφικά στη Λεκάνη του Ηροδότου.

Η σεισμική δόνηση των 6.1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε αισθητή σε Κρήτη, Κύπρο και Αίγυπτο
Πρόκειται για την υποθαλάσσια περιοχή που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Κρήτης, νοτιοδυτικά της Κύπρου και βόρεια της Αιγύπτου. Εξ ου και ο σεισμός έγινε αισθητός σε περιοχές εκτός ελληνική επικράτειας, όπως το Κάιρο και άλλες πόλεις της Αιγύπτου, καθώς και σε Κύπρο και Λίβανο.

«Πρόκειται για ένα σεισμό σε απόσταση 130 χλμ. από το πλησιέστερο ελληνικό σημείο, όπου είναι η Κάρπαθος. Είναι ένας σεισμός στη Λεκάνη του Ηροδότου, σε μια σχετικά ήσυχη περιοχή. Εκεί υπάρχουν κάποια ρήγματα με διεύθυνση βορειοανατολική νοτιοδυτική, παράλληλη με αυτή που έχουν και δικά μας ρήγματα, πιο εσωτερικά» τονίζει ο κ. Παπαζάχος, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η δόνηση χαρακτηρίζεται μικρής σημασίας.

Ο κ. Παπαζάχος

«Γενικά είναι μια περιοχή πολύ χαμηλής σεισμικότητας και κυρίως είναι αδιάφορη ως προς τη δική μας προστασία, γιατί είναι και σε μεγάλη απόσταση», συμπληρώνει.

Επίσης, όπως αναφέρει, τα ρήγματα αυτά συνήθως -επειδή είναι οριζόντιας μετατόπισης- δεν προκαλούν ανύψωση ή βύθιση του πυθμένα της θάλασσας, κατά συνέπεια δεν προκαλούν τσουνάμι, αποκλείοντας έτσι αυτό το ενδεχόμενο.

Σε ερώτηση αν η συγκεκριμένη δόνηση μπορεί να σχετίζεται με τους σεισμούς που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στην Κρήτη, ο ίδιος εμφανίζεται ακόμη διστακτικός να αποκλείσει ένα τέτοιο σενάριο.

«Αυτό δεν μπορούμε να το ξεκαθαρίσουμε, αντιθέτως είναι αρκετά πιθανό η γένεση του σεισμού -ιδίως σε μια τέτοια περιοχή- να σχετίζεται με προηγούμενους σεισμούς, υπό την έννοια ότι γνωρίζουμε πως ρήγματα που είναι «ικανά» να ξαναδώσουν έναν σεισμό, μπορεί η γένεσή τους να επιταχυνθεί από τη γένεση άλλων σεισμών».

Όπως αναφέρει, υπάρχουν διάφοροι δυναμικοί τρόποι, με τους οποίους ένας σεισμός μπορεί να διεγείρει κάποιον άλλο.

Πάντως, ο ίδιος εκτιμά πως δεν θα υπάρξει σημαντική μετασεισμική ακολουθία στην περιοχή, που θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο.