οδός ταχείας κυκλοφορίας

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 αναμένεται η επίσημη κατάθεση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον νέο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης.

Αυτό προέκυψε στο πλαίσιο ενημέρωσης των υπηρεσιακών παραγόντων κατά τη διήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κρήτη χθες και προχθές ο γενικός διευθυντής Υποδομών του Υπουργείου Γιάννης Καρνέσης, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ της «Π».

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή, το αρμόδιο Υπουργείο, συνεχίζοντας το έργο που άρχισε ήδη από το 2018, προχωρά ήδη τρεις διαγωνισμούς για τις γεωτεχνικές μελέτες του έργου, καθώς και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Από αυτές τις μελέτες αναμένεται να προκύψει τόσο η τελική χάραξη του νέου δικτύου, όσο όμως και το εκτιμώμενο κόστος, το οποίο είναι και άμεσα συνυφασμένο με τον τρόπο κατασκευής του ΒΟΑΚ. Όπως είναι ήδη γνωστό, η κατασκευή του νέου Βόρειου Οδικού Άξονα δεν μπορεί να γίνει με κανένα άλλο τρόπο, εκτός από σύμβαση παραχώρησης.

Το κύριο ερώτημα, ωστόσο, ως προς την κατασκευή δεν σχετίζεται τόσο με το πώς θα εκτελεστεί το έργο, αλλά, όπως έχει γράψει ήδη η «Π», με το ποιες τεχνικές λύσεις θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για να το κατασκευάσει, αλλά και με ποια δεδομένα θα προχωρήσει στις παραχωρήσεις. Το μοντέλο της προηγούμενης κυβέρνησης φαίνεται πως εγκαταλείπεται, όμως αμφίβολο παραμένει το αν τελικά η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μία σύμβαση παραχώρησης για ολόκληρο το έργο από τα Χανιά ως και τον Άγιο Νικόλαο, το οποίο επίσης μοιάζει ανέφικτο τεχνικά.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο κ. Καρνέσης, φαίνεται πως υπάρχει μια βασική πρόθεση για αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου στη λογική κατασκευής του οδικού δικτύου Κόρινθος – Πάτρα. Σε σχέση με την επιβολή ή όχι διοδίων, αυτό εκτιμήθηκε πως είναι εκτός συζήτησης τη δεδομένη στιγμή. Διευκρινίστηκε πως συνεκτιμάται το γεγονός ότι οι διελεύσεις στον Βόρειο Οδικό Άξονα, ακόμα κι αν επιβληθούν διόδια, δεν θα μπορούν να φέρουν ικανοποιητικά έσοδα για την κάλυψη των εξόδων, οπότε θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης.

Ενημέρωση πραγματοποίησε ο κ. Καρνέσης και για μια σειρά από έργα, ανάμεσα στα οποία οι κόμβοι Αγίας Πελαγίας και Αχλάδας, καθώς και ο δρόμος Ηράκλειο Μεσαρά.

Αναφορικά με τους κόμβους, ο διευθυντής του Υπουργείου Υποδομών εκτίμησε πως το έργο θα ξεμπλοκάρει το αργότερο ως το τέλος του μήνα, εφόσον η ΔΕΔΔΗΕ προχωρήσει στις μετακινήσεις των στύλων εντός ενός εύλογου χρονικού ορίου. Σε σχέση με την πιθανότητα απένταξης του έργου, ο κ. Καρνέσης υποστήριξε πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και πως τα χρονοδιαγράμματα μπορούν να υλοποιηθούν εφόσον δεν υπάρξουν ακραία καιρικά φαινόμενα.

Για τα υπολειπόμενα έργα στον δρόμο Ηρακλείου Μεσσαράς, μεταξύ των οποίων ο κόμβος Αγίας Βαρβάρας, η διαμόρφωση νέου κόμβου εισόδου από την περιοχή της Μεσαράς, αλλά και ο κόμβος Πανασού αναμένεται να προχωρήσουν ως προς τη δημοπράτηση τους το πρώτο τρίμηνο του 2020.